Cum ajută un film artistic educarea unui viitor medic? Un proiect studenţesc propune mediciniştilor vizionarea şi dezbaterea atitudinilor şi obiceiurilor din filme cu tematică medicală. Discuţiile şi tâlcurile extrase din acest program fac obiectul articolului scris de dra Sorina Vasile la rubrica Student la medicină.

 "> Cinema pentru empatie - Viața Medicală

Cinema pentru empatie

de Dr. Sorina VASILE - feb. 14 2012
Cinema pentru empatie

Cum ajută un film artistic educarea unui viitor medic? Un proiect studenţesc propune mediciniştilor vizionarea şi dezbaterea atitudinilor şi obiceiurilor din filme cu tematică medicală. Discuţiile şi tâlcurile extrase din acest program fac obiectul articolului scris de dra Sorina Vasile la rubrica Student la medicină.

 

Îi spui pacientului tău, un mecanic auto cu cancer pulmonar, că mai are şase luni de trăit. Ce faci când refuză să mai stea în spital şi-ţi zice că pleacă departe de familie? Tu vrei să ştii ziua exactă când vei muri?

   E joi seara şi 40 de studenţi vorbesc despre asta într-un mic amfiteatru din Facultatea de Medicină. Tocmai au terminat de văzut„The Bucket List“, un film despre doi bolnavi de cancer care, atunci când află că sunt pe moarte, fac o listă cu dorinţe pe care au amânat o viaţă întreagă să le îndeplinească. Astfel, Carter şi Edward (un muncitor, respectiv un om de afaceri) ajung să facă curse cu maşini vechi, să discute despre rai pe vârful piramidelor egiptene, să tragă cu puşca în savană sau să încerce (fără succes) să cucerească Everestul.
   După ce filmul se termină, în locul lui sunt proiectate o serie de diapozitive pe care sunt scrise subiecte pentru discuţii: „Boala, element de legătură între pacienţi“, „Atitudinea medicilor şi a pacienţilor vizavi de moarte“ sau „Cazuri personale – care este situaţia la noi în ţară?“.

„Treci peste boală ca să ajungi la om“

   Proiectul care adună studenţii să vorbească despre filme cu teme socio-medicale se numeşteSCOME Cinema şi a început acum doi ani. Acesta face parte din departamentul SSMB de educaţie medicală şi se desfăşoară şi în alte societăţi mediciniste europene sub numele de „Movies and Medicine“.
   La începutul anului universitar, studenţii aleg un film care să aibă legătură cu evenimentele de sănătate şi medicină din perioada apropiată. Toate discuţiile pe care mediciniştii le au despre filme merg aproape întotdeauna spre comportamentul pe care medicii ar trebui să îl aibă faţă de oameni aflaţi în situaţia celor din film. „Cu toţii sperăm că vom fi medici buni şi vom avea cele mai bune relaţii cu pacienţii. Ştii cum e cu studentul idealist, care pleacă la drum cu etica deasupra capului…“, spune Ema Andrei, studentă în anul IV la UMF „Carol Davila“.
   Ema, care a coordonat proiectul până anul trecut, crede că „unii medici tratează boala şi nu bolnavul“ din cauza agresivităţii maladiilor şi a ritmului alert în care trebuie să munceşti – „aceste lucruri te fac uneori să uiţi că pacienţii nu sunt doar gazdele bolilor pe care trebuie să le tratăm sau să le vindecăm… Sunt oameni cu probleme şi cu viaţă personală, care înseamnă foarte mult pentru ei şi, deseori, prea puţin pentru noi. Sper ca, din filmele acestea, studenţii să înţeleagă că trebuie să treci peste ideea de boală şi să ajungi la om“.

Sensul pe care îl dai celorlalţi

   Discuţiile studenţilor din amfiteatru ajung repede la neajunsurile sistemului sanitar din ţară: „În film îşi fac griji că sunt două paturi într-un salon, la noi sunt cel puţin şase – dar măcar de ar fi asta dificultatea cea mai mare… Dotările insuficiente din spitale, lipsa materialelor, a medicamentelor şi a personalului sunt cu adevărat probleme. În contextul acesta, încălcarea intimităţii şi numărul paturilor din saloane devine ceva minor“.
   Uneori, tocmai aceste dezavantaje îi îndârjesc pe studenţi să devină mai buni. Ema Andrei spune că, în acest context, „ne consolează doar gândul că avem medici bine pregătiţi şi încercăm să devenim la fel“.
   Dezbaterile acestea sunt rupte rapid de ultimul diapozitiv, care le cere celor 40 de oameni din sală să se gândească la lista lor de dorinţe amânate şi la „pacientul“ de azi. Bărbatul bolnav interpretat de Morgan Freeman se întreabă la începutul filmului cum poţi evalua viaţa unui om – după credinţă, dragoste, copii, realizări profesionale? Înmormântat într-o cutie de cafea pe Everest, personajul spune, în cele din urmă, că viaţa se măsoară după sensul pe care îl dai celorlalţi – adică prin numărul de oameni care îşi măsoară viaţa după a ta.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe