Newsflash

Clasificarea spitalelor şi biletele de transmitere

de Alexandru NEAGU - ian. 17 2012
Clasificarea spitalelor şi biletele de transmitere
   Clasificarea spitalelor. Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.793/30.12.2011, publicat în Monitorul Oficial nr. 7 din 4 ianuarie 2012, a fost modificat şi completat Ordinul ministrului sănătăţii nr. 323/2011 privind aprobarea metodologiei şi a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă. Astfel, a fost prorogat la 31 decembrie 2012 termenul până când, pentru cazuri excepţionale, motivate obiectiv, ministrul sănătăţii poate aproba clasificarea provizorie, pentru un spital care îndeplineşte doar parţial criteriile minime obligatorii pentru categoria solicitată, cu condiţia prezentării de către unitatea solicitantă a unui plan de conformare cu responsabilităţi şi termene de implementare precis specificate. Totodată, s-a introdus pentru managerii spitalelor clasificate într-o categorie cu plan de conformare aprobat, obligaţia de a raporta trimestrial gradul de îndeplinire a planului de conformare asumat, direcţiei de sănătate publică din aria administrativ-teritorială în care îşi desfăşoară activitatea.
   A fost introdusă o nouă condiţie pentru clasificarea în categoriile I şi I M a spitalului şi anume aceea de a desfăşura activitate de îndrumare şi coordonare metodologică la nivel naţional şi/sau regional, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului sănătăţii. Pentru clasificarea în categoriile II şi II M a spitalului, activitatea de îndrumare şi coordonare metodologică trebuie să fie la nivel regional şi/sau judeţean, iar pentru clasificarea în categoriile III şi V îndrumarea şi coordonarea metodologică va fi la nivel judeţean şi pentru medicii de familie, în timp ce pentru categoria IV – doar pentru medicii de familie.
   Pentru clasificarea în grupa I a spitalelor a fost crescut la maximum trei numărul specialităţilor pentru care nu va mai fi considerată obligatorie ca structură şi linie de gardă distincte pentru spitalul care solicită clasificarea, în cazul în care în aceeaşi localitate, pe o rază de maximum 5 km, o altă unitate sanitară cu paturi, clasificată cel puţin în categoria III sau într-o categorie superioară, asigură asistenţa medicală prin structură şi linie de gardă distincte într-una dintre specialităţile respective.
   Biletele de trimitere. În M. Of. nr. 941 din 30 decembrie 2011 a fost publicat Ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.776/951/29.12.2011 pentru modificarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 868/542/2011 privind aprobarea modelului unic al biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi a Instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Data intrării în vigoare a acestor modificări a fost 1 ianuarie 2012. Modificările aduse vizează „Codul diagnostic“ şi „Datele care necesită a fi inscripţionate pe versoul biletului de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice“.
   De asemenea, în acelaşi număr de M. Of., a fost publicat şi Ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.777/952/ 29.12.2011 pentru modificarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 867/541/2011 privind aprobarea modelului unic al biletului de trimitere pentru servicii medicale clinice/biletului de internare utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi a Instrucţiunilor privind utilizarea şi modul de completare a biletului de trimitere pentru servicii medicale clinice/biletului de internare utilizat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Acest ordin vine să detalieze şi să completeze rubrica privind „Numărul de consultaţii acordate“, în sensul că „în situaţia în care medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice consideră necesară trimiterea asiguratului către un alt medic de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice, acesta va completa în prima căsuţă numărul total de consultaţii acordate de către acesta, cumulat cu numărul de consultaţii anterior acordate de către medicul de familie şi, după caz, de către medicul de specialitate/medicii de specialitate, astfel încât medicul primitor să cunoască numărul de consultaţii pe care îl mai poate acorda asiguratului respectiv. Numărul de consultaţii anterioare este cel înscris în biletul de trimitere cu care s-a prezentat asiguratul la medicul de specialitate respectiv“.
   Ambele ordine publicate sunt emise în vederea aplicării corespunzătoare ţinând cont de dispoziţiile Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1.723/950/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011–2012.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe