Newsflash

Clawback şi malpraxis

de Alexandru NEAGU - dec. 21 2011
Clawback şi malpraxis
   Modificarea taxei „clawback“. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 110/06.12.2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile sănătăţii şi protecţiei sociale, publicată în Monitorul Oficial nr. 860 din 7 decembrie 2011, au fost aduse „corecţii“ Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii. Aşa cum a recunoscut şi Guvernul în preambulul actului normativ, vechea reglementare prezenta „o serie de deficienţe ce impun revizuirea reglementărilor actuale, în sensul că actualul mod de calcul dezavantajează producătorii de medicamente care au un volum al vânzărilor mai mic sau egal cu cel din perioada anterioară, faţă de producătorii de medicamente al căror volum de vânzări a crescut“. Astfel, în funcţie de costurile suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii, din trimestrul I al anului 2012, contribuţia trimestrială se calculează după o formulă complexă ce va ţine cont de raportul şi diferenţele dintre: valoarea vânzărilor individuale trimestriale de medicamente ale fiecărui plătitor de contribuţie; valoarea vânzărilor de medicamente individuale trimestriale de referinţă ale fiecărui plătitor de contribuţie; valoarea vânzărilor totale trimestriale de medicamente şi valoarea vânzărilor de medicamente totale trimestriale de referinţă. Aceste sume includ şi taxa pe valoarea adăugată. În sumă maximă plafonată la 1.425 milioane lei, valoarea vânzărilor de medicamente totale trimestriale de referinţă, suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii, va putea fi majorată prin legile bugetare anuale. Potrivit acestui act normativ, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va calcula şi va comunica fiecărui plătitor de contribuţie, până la data de 15 martie 2012, valoarea vânzărilor de medicamente individuale trimestriale de referinţă suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii.
   Prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă s-au adus completări şi modificări Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, astfel că ajutoarele de urgenţă stabilite şi acordate (prin hotărâre a Guvernului) familiilor şi persoanelor care se află în situaţii de necesitate din cauza calamităţilor naturale, incendiilor, accidentelor, precum şi altor situaţii deosebite nu sunt supuse impozitului pe venit şi nu se iau în considerare la stabilirea altor drepturi de asistenţă socială.
   Expertiza în malpraxis. În M. Of. nr. 854 din 2 decembrie 2011, a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă nr. 103/25.11.2011 pentru reglementarea unor măsuri în domeniul sănătăţii, urmărind diminuarea situaţiilor de incompatibilitate pentru soluţionarea cazurilor complexe de malpraxis astfel încât Comisia de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis va trebui să numească, prin tragere la sorţi din lista naţională de experţi şi nu din cea judeţeană, expertul sau experţii însărcinaţi cu efectuarea unui raport asupra cazului vizat de malpraxis. Această modificare va determina însă cu siguranţă o creştere a costurilor materiale şi de timp pentru situaţiile când, spre exemplu, pentru un caz de malpraxis din judeţul Giurgiu vor fi numiţi experţi din Maramureş sau Oradea.
   Tot prin acest act normativ au fost aduse modificări Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii către autorităţile administraţiei publice locale, aprobată prin Legea nr. 174/2011, în sensul eliminării termenului limită până la care prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Sănătăţii, se aproba Lista unităţilor sanitare publice cu paturi pentru care managementul asistenţei medicale se transferă către autorităţile administraţiei publice locale, această listă putând fi astfel oricând modificată de guvern, după necesităţi – lucru care, de altfel, s-a şi întâmplat de două ori până acum.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe