Newsflash

Clipitul şi atenţia

de Dr. Mihail CĂLIN - ian. 16 2013
Clipitul şi atenţia
 O echipă de cercetători japonezi pare să fi descoperit de ce oamenii clipesc o dată la câteva secunde, mult mai des decât ar fi nevoie pentru lubrifierea ochilor: studiul lor, recent publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences a concluzionat că clipirile spontane ar putea fi implicate activ în decuplarea atenţiei. Autorii au folosit IRM funcţional pentru examinarea activităţii cerebrale a zece subiecţi în timp ce aceştia urmăreau fragmente video dintr-un serial de comedie şi au descoperit că clipirile spontane sunt asociate cu inhibarea reţelei atenţionale dorsale, care mediază alocarea atenţiei, concomitent cu activarea reţelei implicite, care o contracarează pe prima şi are rol în introspecţie. Întreruperile din cursul vizionărilor nu au provocat activarea tranzitorie a reţelei implicite, sugerând deci că aceasta este declanşată de clipit, nu de întreruperea stimulului vizual.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe