Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Compoziţia în fotografie

Viața Medicală
Dr. Roxana-Luiza TRACIUC joi, 13 februarie 2014
Pentru un fotograf începător, compoziţia reprezintă organizarea judicioasă a oamenilor sau a clădirilor în imagine. De fapt, compoziţia se referă la poziţia liniilor de diferite forme şi direcţii, a unghiurilor cu deschideri şi poziţii variabile, a formelor şi suprafeţelor. Dacă ne referim la linii, putem afirma că ele nu servesc doar pentru a contura ceva, ci pot fi cheia înţelegerii unui subiect din imagine. Dacă la fotografiere avem o linie perpendiculară, prin schimbarea unghiului, a poziţiei celui care fotografiază faţă de subiect, vom obţine o linie oblică, sau dacă avem un unghi drept, din alt unghi vom avea în imagine un unghi ascuţit. Fotograful este cel care hotărăşte din ce poziţie va „desena“ în fotografie linia.
Trebuie să luăm în considerare faptul că în orice cadru avem mai multe feluri de linii. La o construcţie mai înaltă, de pildă, o clădire, vom avea liniile formate de muchiile construcţiei în funcţie de lărgimea cadrului ales de fotograf. Dacă acestea sunt îmbinate armonios vom avea senzaţia de frumos, de plăcere.
Elementele de compoziţie devin „semne“ cu anumite semnificaţii psihologice pentru privitor, căruia îi conduce privirea, îi atrage atenţia pentru a da subiectului valori emoţionale. Aceste valori sunt mai pregnante la fotografia artistică, dar sunt suficient de necesare şi la fotografia de presă, de eveniment.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Albumul cu clipe este rubrica membrilor şi simpatizanţilor ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesaţi de această artă şi de activitatea Clubului ne pot contacta la club.arfomed@yahoo.com

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC