Newsflash

Comunicăm, dar numai ce vrem

de Dan Dumitru MIHALACHE - dec. 30 2013
Comunicăm, dar numai ce vrem
   Sistemul sanitar românesc nu suferă doar de finanţare – are multe tare pe care încă le cară. În ce priveşte comunicarea dintre specialist, fie el medic sau decident în sistem, şi mass-media, încă sunt mulţi care se comportă ca nişte funcţionari plictisiţi şi blazaţi, posesori ai unor mentalităţi învechite – „să stau frumos în banca mea, să nu mă întrebe nimeni nimic, să nu cumva să spun vreo prostie“.
   Nu mai departe de acum câteva luni, făcând documentarea cu privire la infecţiile intraspitaliceşti, responsabilul unui compartiment pentru prevenţia şi controlul infecţiilor nosocomiale dintr-un spital bucureştean mi-a spus verde-n faţă: „Ce v-a venit să scrieţi despre asta? Există alte subiecte mult mai bune de abordat“. Şi nu este singurul de acest fel întâlnit în demersul meu, dar şi în altele. Poate şi de aceea stăm atât de bine la infecţii nosocomiale. Statistic, evident. Ne pricepem de minune la raportări. Politica struţului e-n floare în spitalele româneşti.
  Apoi, nu pot trece în noul an fără să o pomenesc şi pe cea care, nu ştiu din ce motive, a făcut tot ce a putut ca să împiedice o documentare a echipei din care cu onor am făcut parte, la Institutul Cantacuzino, pentru publicarea unui „dosar“ prilejuit de împlinirea a 150 de ani de la naşterea întemeietorului acestui aşezământ, profesorul Ion Cantacuzino. Este vorba de directorul general (interimar deocamdată) al institutului menţionat: dr. Aurelia Graţiela Drăghici, medic primar obstetrică-ginecologie şi consilier general al Capitalei (din partea USL). Şi cum invidia (ca să nu zic altceva) e mare, pentru că până la urmă am găsit şi oameni binevoitori, cu proxima ocazie, doamna director general interimar ne-a taxat: un jurnalist al publicaţiei noastre a fost poftit afară, în momentul în care a încercat să poarte o discuţie cu dsa. Comunicăm, doamnă manager, nu-i aşa? Comunicăm!
  Poate lucrurile ar merge ceva mai bine dacă de la vârful piramidei s-ar transmite un semnal corespunzător. Dar iată că şi acolo lucrurile se înscriu cam în acelaşi registru. Multe din solicitările noastre, transmise prin biroul de presă Ministerului Sănătăţii, privind date publice, altele decât cele pentru care onor ministrul convoacă regulat presa la sediul din Cristian Popişteanu nr. 1–3, au avut exact aceeaşi soartă precum încercările din exemplele de mai sus.
   Dar cum, iată, am ajuns la final de an, transmit şi eu toate gândurile bune atât celor care ne-au sprijinit în a vă oferi informaţii corecte, complete şi utile, cât şi celor care s-au mai codit pe ici, pe colo, sau chiar, ca în cazu­rile de mai sus, ne-au blocat pur şi simplu. Ne ridicăm şi o luăm de la capăt.
   Iar dumneavoastră, cititorii noştri dragi, anul care vine să vă ţină cât mai sănătoşi şi cu putere de muncă, să puteţi pune umărul la construirea unui sistem sanitar eficient, unde cu toţii să vă înfăptuiţi năzuinţele. La mulţi ani!

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe