Newsflash

Comunicarea cu pacientul

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - mai 5 2017
Comunicarea cu pacientul
     În ultimele decenii, se simtă o acerbă nevoie de a aminti medicului (și celor care îl ajută în îndeplinirea obligațiilor sale profesionale) faptul că în fața sa se află o ființă umană care are nevoie de înțelegere și de sprijin, iar aceste două elemente nu pot veni din partea unui robot, ci numai de la o altă ființă umană. Iar ceea ce ne deosebește, printre altele, de roboți, este capacitatea de comunicare verbală cu cei de o seamă cu noi. Și, pentru că suntem ființe umane, obligația e de a ne comporta ca atare. Numai zeii nu conversează, doar comandă.
     Din păcate, aceste adevăruri sunt de multe ori uitate. Aș mai aminti și acea situație în care, după ce medicul a consultat toate datele apărute pe calculator (nu pe pacient!) și a adăugat câteva noi despre situația actuală, l-a programat pentru investigații suplimentare și i-a prescris rețetele de rigoare, dar nu i-a mai rămas timp pentru a discuta cu pacientul, pentru a răspunde la întrebările în legătură cu deciziile ce au fost sau trebuie luate. Aceeași nepăsare – voită sau nu – față de nevoia de a comunica cu semenul aflat în suferință se simte și la patul pacientului internat. Un distins profesor de neurologie israelian, recent decedat, a publicat în urmă cu ani o scrisoare în care descria modul în care s-a desfășurat vizita medicului șef al secției în care tocmai fusese internat: discuția la patul său s-a purtat doar între medic și asistenta șefă, cei doi au schimbat date despre situația acestuia și au luat hotărârile de rigoare privind continuarea tratamentului fără a arunca măcar o privire celui aflat în patul din fața lor.
     În lunga mea carieră am asistat, nu o dată, la situații în care medicul, incapabil să înțeleagă neliniștea sufletească în care se afla pacientul, îi comunica vești cruciale pentru viitorul său într-o manieră care realmente aducea cu aceea folosită de un robot. Discuții pe coridor, uneori răspunzând unei întrebări cu spatele la interlocutor, în timp ce medicul se îndepărta cu pași repezi de necăjitul pacient, iată imagini care nu mă părăsesc nici în ziua de azi. În recenta mea colecție de glume despre medici și medicină, apărută nu demult la editura UMF Tg. Mureș, și-au făcut loc câteva povestioare cu haz, având ca subiect așa-zisa comunicare dintre medic și pacient. Adevărul este că, în spatele multor anecdote despre medici, se află un trist adevăr.
     Nu aș dori să enumăr aici toate motivele „clasice” pentru care e nevoie de o comunicare eficientă și permanentă între echipa medicală și pacient. Ele sunt prea bine cunoscute și se referă la aspectul etic și deontologic ale acestei relații. Mai mult, nu sunt foarte convins că pacientul aflat în pragul unei decizii importante va fi atras întotdeauna spre acel medic care i se adresează cu tact, cu răbdare, și va renunța la serviciile unui prea cunoscut specialist în domeniu. Dar nu am niciun dubiu despre faptul că o discuție purtată omenește, în care medicul e condus de dorința de a se face înțeles și de a pricepe plângerile pacientului, va fi înregistrată de acesta și „depozitată” în memoria sa timp îndelungat.
     Mă întreb câți dintre cititori nu-și vor râde pe sub mustață, realizând faptul că aceste rânduri sunt scrise de un medic ATI, care prin definiție nu prea are ocazia de a sta de vorbă pe îndelete cu pacientul său. Pentru mulți confrați, contactul nostru, al medicilor anesteziști, cu viitorul pacient e în cel mai bun caz frugal, uneori (în cazul unei urgențe maxime sau al unei cezariene ce trebuie efectuată fără întârziere) întâlnirea dintre medicul ATI și pacientul său se petrece când acesta din urmă se află deja pe masa de operație, sub influența unui drog preanestezic. Doar că, în prezent, lucrurile au căpătat un aspect complet diferit. În fiecare spital modern există un cabinet de examen preanestezic, spre care e trimis fiecare pacient chirurgical cu zile și chiar săptămâni înaintea datei planificate pentru operație. În acest cabinet pacientul are ocazia nu numai să fie examinat de un specialist în domeniu, apt a decela problemele medicale care necesită o atenție deosebită, dar și a pune întrebări și a primi răspunsuri precise care îi vor permite să-și înțeleagă mai bine situația.
     În ultimii ani am asistat, în Israel, la un fenomen interesant. Medici gastroenterologi, conștienți de creșterea numărului de pacienți în vârstă și posesori ai unei comorbidități semnificative, inițiază un examen preanestezic atent care să precizeze nu numai riscul legat de administrarea sedației pentru o colonoscopie sau o gastroscopie, dar și opinia medicului anestezist în legătură cu pregătirea pacientului înainte de investigația planificată.
     Studii recente despre modul de comunicare dintre pacient și medicul ATI au raportat aspecte foarte interesante legate de pregătirea psihologică a pacientului chirurgical. Voi oferi aici doar două exemple. Primul se referă la influența anxietății preoperatorii asupra nivelului durerii postoperatorii. Se pare că unii pacienți, mai ales cei cu tendințe depresive, beneficiază în mod clar de pe urma unei discuții preanestezice cu medicul ATI, în care acesta încearcă să depisteze „candidatul” la hiperalgie postoperatorie și-l pregătește pentru perioada de după intervenție, oferind amănunte despre modul în care e prevenită durerea chirurgicală și convingându-l de eficacitatea metodelor de analgezie ce-i stau la dispoziție pentru a evita suferințe inutile. Dar și mai interesant e rezultatul unui studiu care analizează influența modului de comunicare asupra comportării psihologice a pacientului chirurgical. Studiul indică efectul negativ al frazei următoare, care se dorește a fi liniștitoare pentru pacient, dar în realitate va avea un efect contrar: „Acum vă voi introduce un ac în venă, o înțepătură ca de țânțar, nimic mai mult!”. Această afirmație – susține studiul – va produce o senzație de disconfort, teamă, chiar anxietate exagerată. Alternativa propusă e simplă: „prin acest ac introdus în venă vă vom injecta medicamente care vor produce anestezie, dar, chiar mai mult, vă vom putea trata și durerea de după operație”. Cu alte cuvinte, un mesaj pozitiv va avea un efect binefăcător!
     Un alt aspect nu mai puțin important e cel al comunicării cu familia pacientului în cazul în care acesta se află într-o situație cognitivă care nu-i permite participarea la o discuție cu medicul curant. Această stare de lucruri e cunoscută tuturor celor care profesează în domeniul medicinii de urgență și necesită o experiență largă, care să permită identificarea acelor membri ai familiei, capabili de a înțelege explicațiile oferite , dar mai ales de a lua hotărâri în numele pacientului.
     În Israel soluția folosită pare a fi satisfăcătoare. În momentul în care s-a precizat situația gravă în care se află un pacient incapabil de a comunica cu medicii săi, serviciul de asistență socială al spitalului îndrumă familia spre tribunal, unde un judecător cu experiență hotărăște care membru al familiei va fi din acel moment răspunzător pentru legătura cu echipa terapeutică. Și alți aparținători vor putea participa la discuțiile zilnice cu medicii curanți, dar cel care va trebui să ia hotărâri și să accepte soluțiile propuse de echipa terapeutică e cel desemnat de instanța judecătorească.
     Materialul de față nu poate (și nici nu și-a propus) să acopere gama de aspecte legate de comunicarea medic-pacient. De, fapt fiecare specialitate medicală își are specificitatea ei în acest domeniu. Modul în care i se comunică pacientului diagnosticul e diferit de la un domeniu medical la altul. Veștile cu caracter prognostic grav vor fi transmise complet altfel decât o știre îmbucurătoare.
     Scopul acestor rânduri e de a provoca o discuție liberă privitoare la situația în care medicina contemporană se achită de importanta sarcină a comunicării cu pacientul. Mai mult, speranța semnatarului acestor rânduri e de a produce o revizie a modului în care studentul în medicină e educat în spiritul importanței comunicării cu pacientul. Pentru că se pare că numai un proces educativ început în sălile de cursuri poate da roade în ceea ce privește atitudinea tânărului medic față de bolnavul aflat în fața sa. Această îndoctrinare trebuie să înceapă din primii ani de studiu, înainte ca studentul să vină în contact cu primul pacient. Și iată întrebarea care se cere cu insistență: oare câte facultăți de medicină din lume aplică acest simplu dar primordial principiu?

 

„Discuția cu pacientul e necesară pentru a oferi acestuia posibilitatea de a participa la procesul de selecție a modalității terapeutice optime. Când pacientul e implicat în mod activ în acest proces, crește proporția rezultatelor favorabile și, în același timp, scade costul tratamentului.”

(Robert M. Kaplan)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe