Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Concurența

      Uneori, memoriile medicilor surprind „concurența”: vindecătorii empirici țărani sau urbani, care înaintea organizării unui sistem sanitar la scară națională și a înmulțirii doctorilor în medicină, erau de altfel singurii disponibili. Doctorul Severeanu, copil de țăran, își amintește de vremea copilăriei: „Odată m-am luat la luptă dreaptă cu altul; el m-a trântit cu umărul de un lemn și osul a ieșit din umăr și mi l-a pus la loc un țăran meșter. [...] Am fost bolnav de friguri și am avut gălbinare, de care m-a vindecat un om, tăindu-mi la gălbinare, la rădăcina nasului. Moșul spunea că tăia cu para de argint, pentru că cele de fier erau ruginite și făceau bube rele. Am avut boală la ochi (conjunctivă catarală) și m-a vindecat un moș bătrân, prin zgârierea conjunctivei, cu o țapă de spic de grâu” (Severeanu, 1929). Tot el amintește și de un alt oculist țăran celebru care pe la 1860 „era foarte meșter în coborârea cataractei prin ajutorul unui ac (cârlig de făcut ciorapii) și lumea se ducea la el în număr foarte mare” (Severeanu, 1930).Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.