O nouă ediţie a congresului SSMB s-a încheiat. Studenţii medicinişti şi tinerii medici au avut şansa de a prezenta lucrări ştiinţifice, de a participa la numeroase workshopuri, conferinţe şi concursuri. Unii au obţinut şi premii. Dan Dumitru Mihalache relatează despre cele întâmplate.

"> Congresul marilor speranţe - Viața Medicală

Congresul marilor speranţe

de Dan Dumitru MIHALACHE - dec. 27 2012
Congresul marilor speranţe

O nouă ediţie a congresului SSMB s-a încheiat. Studenţii medicinişti şi tinerii medici au avut şansa de a prezenta lucrări ştiinţifice, de a participa la numeroase workshopuri, conferinţe şi concursuri. Unii au obţinut şi premii. Dan Dumitru Mihalache relatează despre cele întâmplate.

A devenit deja tradiţie faptul că, an de an, studenţii medicinişti şi tinerii medici din toată ţara se întâlnesc pentru a dezbate idei noi, subiecte interesante, să înveţe unii de la alţii, să-şi extindă orizonturile înţelegerii medicale şi, nu în ultimul rând, chiar să se cunoască între ei, să formeze reţele la care să poată apela atunci când este nevoie. O asemenea reuniune s-a desfăşurat luna aceasta, la Bucureşti, în perioada 6–9 decembrie, cu ocazia celei de-a XVI-a ediţii a Congresului Naţional pentru Studenţi şi Tineri Medici (CNSTM), în organizarea Societăţii Studenţilor în Medicină din Bucureşti.

 

   Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB) este o organizaţie studenţească independentă, non-guvernamentală şi apolitică, ce reprezintă studenţii medicinişti bucureşteni. Este membră a Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România şi a Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor Studenţilor în Medicină (IFMSA). În 2010, SSMB a devenit prima organizaţie din ţara noastră membră a Asociaţiei Europene a Studenţilor Medicinişti (EMSA). Totodată, SSMB a aderat şi la Consiliul European al Studenţilor Medicinişti, având chiar membri votaţi în conducerea acestuia.
   Vreme de patru zile, studenţi ai facultăţilor de medicină din România, participanţi la congres, au prezentat lucrări ştiinţifice, grupate în patru secţiuni distincte (ştiinţe fundamentale, ştiinţe medicale, ştiinţe chirurgicale, poster), au participat la workshopuri şi conferinţe susţinute de cadre universitare, precum şi la diverse concursuri pe teme medicale.

Tendinţe mondiale în sănătate

   Ceremonia de deschidere, desfăşurată la Palatul Parlamentului, a debutat… în gama Re major, sub bagheta dirijorului Tudor Ionescu, prin Corul „Vox Medicalis“ al studenţilor medicinişti.
   A urmat apoi prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, preşedintele senatului UMF „Carol Davila“ Bucureşti, care a susţinut o prezentare cu privire la „megatrendurile în sănătate“, douăspre­zece la număr, care „ne vor afecta viaţa într-un viitor foarte apropiat“. În contextul în care medicina transfron­ta­lieră este în plin avânt, spunea profesorul Streinu-Cercel, creş­terea exponenţială a inovării în ţările în curs de dezvoltare va face ca acestea să devină adevărate pieţe de desfacere pentru servi­ciile medicale. Un alt trend îl reprezintă medicina personalizată. Potrivit acestei gândiri, astăzi nu mai avem boli, ci pacienţi. Altfel spus, fiecare pacient face boala în felul lui, ceea ce înseamnă că va trebui să fie tratat personalizat – „Sunt foarte multe cazuri care dezvoltă reacţii adverse din cauză că nu se aplică acest principiu“. Apoi, îmbătrâ­nirea globală a popu­laţiei, care va duce inevitabil la creşterea numărului de pacienţi cu boli cronice sau diza­bilităţi, va avea un impact major asupra costurilor în sistemul sanitar la nivel mondial. Pande­miile, de asemenea, vor rămâne o ameninţare reală a lumii moderne. Nici în ce priveşte HIV/SIDA, situaţia nu este tocmai roză, mai ales în ţările sub­dezvoltate, acolo unde va fi foarte greu de controlat. Probleme mari vor apărea şi de la mediul înconjurător, o sursă inepuizabilă de factori determinanţi pentru diverse boli, pentru calitatea scăzută a apei şi a aerului etc. La fel şi în ceea ce priveşte îngrijirile medicale, care, din cauza numărului mic de medici şi creşterii costurilor protocoalelor terapeutice şi tehnologice, vor fi acordate mai degrabă de personalul sanitar auxiliar, decât de medici. Sunt doar câteva exemple din ceea ce profesorul Adrian Streinu-Cercel a prezentat celor în jur de 500 de studenţi şi tineri medici prezenţi la deschiderea oficială a congresului.

Cuvântul-cheie: varietate

   La ceremonia deschiderii acestei ediţii a congresului au fost şi acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila“, prof. dr. Doina Pleşca, decanul Facultăţii de Medicină din Bucureşti, prof. dr. Viorel Jinga, prodecan al aceleiaşi facultăţi, şi alţii.
   „Am toată convingerea că aceste reuniuni ale dumneavoastră, din timpul studenţiei, nu fac altceva decât să vă obişnuiască, încă de pe băncile facultăţii, cu tot ceea ce înseamnă noţiune medicală“, spunea, în cuvântul său, acad. Ioanel Sinescu. Mai mult, rectorul bucureştean îşi exprima convingerea că, pe lângă faptul că vor să devină medici practicieni, mulţi dintre studenţi au şi dorinţa şi dotarea intrinsecă de a deveni cadre didactice. Alţii chiar se vor îndrepta către cercetarea ştiinţifică, un domeniu mai deosebit, mai elevat şi mai profund în acelaşi timp. „Sunt convins că întrunirea aceasta va însemna un succes pentru fiecare în parte şi un plus la ceea ce ştiaţi până acum“, a conchis acad. Ioanel Sinescu.
   La rândul său, prof. dr. Doina Pleşca i-a îndemnat pe studenţi să nu uite niciodată să se aplece în faţa suferinţei şi să aibă dăruirea de a împărtăşi, alături de cei aflaţi în suferinţă, tot ce au mai bun în ei. Pentru asta, este nevoie de „multă muncă, dăruire şi foarte mult studiu“.
   Uimit de numărul mare de participanţi la congres, Cristian Moise, preşedintele SSMB, le-a dat asigurări acestora că vor petrece, alături de colegi de-ai lor, dar şi de cadre didactice, un weekend minunat, deoarece „numai ceva mistic putea să adune în acelaşi loc atâta ştiinţă pură, de înaltă calitate“. În opinia sa, acest congres – „un eveniment de înaltă efervescenţă academică“ – se poate caracteriza, într-un cuvânt, prin varietate – de lucrări, sesiuni, workshopuri, conferinţe, concursuri.

Workshopuri, conferinţe, concursuri…

   Tricky Tracings ECG, un workshop susţinut de dr. Ana Fruntelată, a constat într-o serie de prezentări de caz şi a prilejuit ample discuţii cu privire la noţiuni de interpretare a traseelor ECG în context clinic, într-o manieră interactivă şi relaxată. Workshopul s-a adresat în special studenţilor din anii clinici.
   Informaţia medicală, workshop susţinut de conf. dr. Cristian Băicuş, a abordat subiectul medicului modern, care are toată informaţia medicală „într-un buzunar“. Se estimează că, la ora actuală, în fiecare minut, se publică un articol medical, ajungându-se la peste 500.000 de noi articole într-un an. Dintre acestea, însă, cu adevărat utile medicului sunt doar câteva. Cum filtrăm această informaţie? Cum ajungem la articolele relevante? Care sunt cele mai eficiente baze de date? Care sunt gratuite? Sunt întrebări care şi-au aflat posibile răspunsuri în cadrul acestui workshop.
   V-aţi întrebat vreodată cum arată un laborator acreditat în imunologia transplantului? Cum se caută un donator? Ce se întâmplă cu probele unui pacient când se găseşte un donator? Participanţii la workshopul susţinut de dr. Ana Moise – Introducere în imunologia transplantului – au căpătat răspunsuri la aceste întrebări. Imunologia transplantului este domeniul care stă întotdeauna ascuns în spatele chirurgiei de transplant, mai cunoscutul şi spectaculosul său frate mai mare. Dar cele două domenii nu pot fi separate şi nici fratele mai mic nu este mai puţin spectaculos, odată ce ajungi să-l cunoşti.
   Societatea Studenţească de Chirurgie din România, prin intermediul workshopului Knots and Sutures, a oferit studenţilor posibilitatea de a lua contact cu lumea chirurgicală şi de a-şi testa aptitudinile necesare unei cariere în domeniu. La finalul cursului practic, participanţii au susţinut un test de evaluare, în urma căruia au obţinut un punctaj, important pentru testarea de către organizatori a eficacităţii cursului, altfel pur informativ.
   Laboratorul de biocalorimetrie din cadrul Institutului de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu“ al Academiei Române a efectuat – pentru prima dată în România – înregistrări termice ale curbelor de creştere bacteriene. Acum, cercetările se axează pe interacţiunea bacterie–antibiotic şi posibilitatea obţinerii de informaţii în timp real privind susceptibilitatea la antibiotice. În cadrul workshopului Microcalorimetria şi aplicaţiile ei, susţinut de dr. Andrei-Alexandru Muntean, participanţii au putut vedea cum lucrează o echipă interdisciplinară formată din studenţi la medicină, doctori şi chimişti. Au fost pregătite probe de incubat în calorimetru şi s-a pus diagnosticul pe baza curbelor de creştere, dar au mai fost realizate şi alte experimente.
   Studenţii care au dorit să înveţe modalitatea de abordare a pacientului pediatric aflat în stare critică au putut face acest lucru participând la workshopul PALS – Pediatric advanced life support, susţinut de dr. Mihai Craiu. Scopul acestuia a fost acela de a ajuta salvatorul să-şi însuşească tehnicile de acordare a primului ajutor şi de a-l învăţa să acţioneze în situaţiile critice care implică pacienţii pediatrici.
   Cu ocazia aniversării a două decenii de educaţie în ecografie în România, Centrul de formare în ultrasonografie al UMF „Carol Davila“ Bucureşti, Societatea Română de Ultrasonografie în Medicină şi Biologie – Filiala Muntenia şi Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti au organizat, sub coordonarea conf. dr. Adrian Costache, un workshop hands-on destinat studenţilor, care a cuprins noţiuni de ultrasonografie clinică (ecografia ficatului şi colecistului). În sesiunile practice, participanţii au fost distribuiţi la unul din cele patru ecografe asigurate de sponsori, unde au aflat – practic – cum se face o ecografie. Acest workshop s-a desfăşurat pe durata a două zile, la Spitalul Clinic „I. Cantacuzino“ Bucureşti, fiind structurat în patru părţi (două cursuri teoretice şi două sesiuni practice).
   Şi lucrurile nu s-au oprit aici. Cadre universitare din UMF „Carol Davila“ Bucureşti au susţinut o serie de conferinţe, care s-au bucurat de interesul studenţilor prezenţi: prof. dr. Simona Ruţă (Institutul Naţional de Virusologie „Ştefan S. Nicolau“) – Infecţia HIV în România – în faţa unui nou val epidemic?; dr. Eugen Radu (Disciplina medicină celulară şi moleculară) – Studiul genomului uman şi medicina personalizată; dr. Radu Braga (Fiziologie II), dr. Roxana Darabont (Medicină internă şi cardiologie SUUB) – Aspecte hemodinamice şi biologice în patologia vasculară; prof. dr. Leon Zăgrean (Fiziologie II) – Timpul biologic; prof. dr. Dan Mircea Enescu (managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“ Bucureşti) – Arsurile, cea mai mare urgenţă medico-chirurgicală; prof. dr. Vlad Iliescu (Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“ Bucureşti) – Rolul ecografiei 2D şi 3D în chirurgia cardiacă; dr. Dragoş Florea (Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“) – Utilizarea tehnicii PCR în diagnosticul bolilor infecţioase.
   S-au desfăşurat, totodată, şi trei concursuri. Primul, Amazing Medical Race, a fost coordonat de dr. Corina Pop (Medicină internă II – gastroenterologie SUUB) şi a avut drept scop ca, pe lângă „senzaţiile tari“ ale competiţiei, participanţii să se aleagă şi cu numeroase cunoştinţe medicale şi secrete de diagnostic clinic şi paraclinic. Al doilea, „Dr. House“ – diagnostic diferenţial şi algoritmi clinici, coordonat de dr. Cristina Căpuşa (Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila“ Bucureşti), a urmărit ca studenţii – în principal cei din anii clinici – să dobândească şi să-şi consolideze gândirea clinică de tip integrativ, necesară realizării unui diagnostic diferenţial corect. Această activitate s-a desfăşurat sub îndrumarea unui medic de specialitate, care a parcurs interactiv etapele realizării unui diagnostic pozitiv, plecând de la prezentarea câtorva cazuri reale. În cadrul concursului Poster quiz, participanţii au fost invitaţi să observe cu atenţie lucrările din secţiunea de postere, pentru ca, la finalul zilei, să răspundă la întrebări formulate pe baza acestora. Toţi câştigătorii au fost răsplătiţi cu premii.

Premiile excelenţei

   În urma deciziilor comisiilor de evaluare de la fiecare din cele patru secţiuni ale congresului, cele mai bune expuneri au fost premiate într-o festivitate găzduită de amfiteatrul „George Emil Palade“.
   La secţiunea „Ştiinţe fundamentale“, comisia de evaluare condusă de prof. dr. Maria Mohora (Biochimie) a acordat premiul I lucrării „Modificări ale potenţialelor evocate vizual corelate cu profunzimea anesteziei induse de sevofluran şi cloralhidrat“, autor principal Elena-Laura Georgescu (UMF „Carol Davila“ Bucureşti), coautori dr. Mihai Ghiţă, Daniela Pârvu, Ruxandra Sava, coordonator prof. dr. Leon Zăgrean.

 

Modificări ale potenţialelor evocate vizual corelate cu profunzimea anesteziei induse de sevofluran şi cloralhidrat

autori:Elena-Laura Georgescu, dr. Mihai Ghiţă, Daniela Pârvu, Ruxandra Sava

coordonator prof. dr. Leon Zăgrean UMF „Carol Davila“ Bucureşti

 

   Introducere. Potenţialele evocate vizual (PEV) sunt candidate certe pentru a fi folosite la monitorizarea anesteziei, deoarece reflectă modificările aferente acesteia în timp real, aducând informaţii despre integritatea structurală a aparatului vizual. În studiul nostru am analizat comparativ PEV obţinute la inducerea anesteziei cu sevofluran şi, respectiv, cloralhidrat, scopul fiind acela de a identifica modificări apărute în funcţie de profunzime.
   Materiale şi metode. Pentru efectuarea experimentului, am ales zece şobolani Wistar de sex masculin cu vârsta aproximativă de trei luni şi greutatea de 300 g, distribuiţi în mod aleatoriu în două grupuri, unul pentru anestezia cu cloralhidrat şi celălalt pentru sevofluran. Potenţialele evocate vizual au fost înregistrate prin intermediul unui implant cronic cu trei electrozi, doi dintre aceştia fiind poziţionaţi la 6 mm posterior şi 4 mm lateral de bregmă, corespunzător ariei vizuale 17 (activi), şi unul de referinţă poziţionat la 7 mm anterior de bregmă (corespunzător bulbului olfactiv). Profunzimea anesteziei a fost cuantificată prin calcularea frecvenţei mediane (FM) şi a frecvenţei de margine spectrală 90% (SEF) pe perioade de 4 secunde.
   Rezultate. Amplitudinile, latenţele şi morfologia PEV au variat în ambele tipuri de anestezie. Latenţa vârfurilor N1 şi P1 creşte odată cu profunzimea anesteziei, variaţia latenţelor corelându-se cu parametrii FM şi SEF. În anestezia profundă, complexul de unde este puternic negativ, pe măsura superficializării anesteziei, se pozitivează unda P1, urmată de unda P2, amplitudinile acestora crescând progresiv.
   Concluzii. O bună cunoaştere a modificărilor rezultate în urma anestezicelor inhalatorii şi corelarea acestora cu alţi parametri ai profunzimii anesteziei poate permite evitarea falselor interpretări ale rezultatelor şi consecutiv utilizarea lor în condiţii optime.

   Comisia de evaluare pentru secţiunea „Ştiinţe medicale“, condusă de prof. dr. Ovidiu Băjenaru (preşedintele Societăţii de Neurologie din România), a desemnat câştigătoare lucrarea „Cine se asociază cel mai bine cu hipertensiunea arterială: ABSI sau indicii antropometrici consacraţi?“. Autori:Gabriel Pop, Andrei Pop şi Mircea Robu (UMF „Carol Davila“ Bucureşti); coautori: Cristina Elena Niţă, Cristina Nicoleta Cozma, Brânduşa Ana Cimpoca, Cornel Robu, I. A. Ursu; coordonator: dr. A. Vlase.

Cine se asociază cel mai bine cu hipertensiunea arterială: ABSI sau indicii antropometrici consacraţi?

autori:Gabriel Pop, Andrei Pop, Mircea Robu, Cristina Elena Niţă, Cristina Nicoleta Cozma, Brânduşa Ana Cimpoca, Cornel Robu, I. A. Ursu coordonator: dr. A. Vlase UMF „Carol Davila“ Bucureşti

 

Introducere. Bolile asociate obezităţii, precum diabetul, hipertensiunea arterială (HTA) şi boala cardiacă ischemică (BCI) sunt principalele cauze de mortalitate şi morbiditate în ţările dezvoltate. Dintre componentele adipozităţii, grăsimea abdominală este cea activă metabolic, ea fiind factor de risc cardiovascular. A body shape index (ABSI) este un nou indice pentru obezitatea abdominală, care prezice mortalitatea independent de indicele de masă corporală (IMC). Acest studiu analizează legătura dintre ABSI şi HTA, precum şi care parametru antropometric se asociază cel mai bine cu această boală.
Materiale şi metode. Am realizat un studiu cross-secţional ce a inclus 383 de pacienţi, din care 185 cu HTA şi 198 fără această boală, consultaţi în ultimele trei ediţii ale proiectului „Împreună pentru sănătatea rurală“. Au fost calculaţi parametrii antropometrici ABSI, IMC şi circumferinţa abdominală (CA), s-a determinat profilul lipidic plasmatic, iar datele despre HTA şi alte boli cardiovasculare au fost obţinute din istoricul pacienţilor. Analiza statistică a fost realizată folosind programul SPSS 20.
Rezultate. Toţi cei trei indici au fost semnificativ mai mari în grupul cu HTA comparativ cu grupul control (p < 0,0001). La analiza univariată, HTA a fost asociată cu vârsta, sexul, colesterolul total, trigliceridele, aportul de sare, fibrilaţia atrială, BCI, dar şi cu ABSI, IMC, CA. Într-un model de regresie logistică, folosind parametrii mai sus menţionaţi drept covariabile, ABSI a fost independent asociat cu HTA (p = 0,8; SE = 0,02; p < 0,01), după ajustarea pentru vârstă, sex, CA şi BCI, dar nu şi la includerea IMC în model (p = 0,002; SE = 0,2; p = 0,133) . Folosind curba ROC cu HTA drept variabilă dependentă, aria de sub curbă a fost 0,695 pentru ABSI, mai mare decât cea pentru CA (0,68), dar mai mică decât cea pentru IMC (0,703).
Concluzii. Studiul arată că ABSI, un nou indice de obezitate abdominală, este asociat cu HTA independent de CA (cel mai folosit indicator de obezitate centrală), dar nu independent de IMC (cel mai folosit indicator de obezitate globală).
Discuţii. Indicii antropometrici sunt mijloace ieftine şi valoroase de evaluare a distribuţiei adipozităţii, însă care dintre ei se asociază mai bine cu HTA şi alte boli cardiovasculare rămâne un subiect controversat.

   „Ştiinţele chirurgicale“, în baza deciziei comisiei de evaluare conduse de conf. dr. Laurenţiu Beluşică (Spitalul de Urgenţă MIRA „Prof. dr. Dimitrie Gerota“ Bucureşti), au avut drept câştigătoare lucrarea „Anevrismele aortei toracice ascendente – abordul şi tehnica chirurgicală“, autor: Iuliana Coti (UMF „Victor Babeş“ Timişoara), coordonatori: prof. dr. Marian Gaspar, dr. Gabriel Dumitrasciuc.

Anevrismele aortei toracice ascendente – abordul şi tehnica chirurgicală

autor: Iuliana Coti

coordonatori: prof. dr. Marian Gaspar, dr. Gabriel Dumitrasciuc UMF „Victor Babeş“ Timişoara

 

Introducere. Scopul acestui studiu a fost de a evalua rezultatele abordului chirurgical al anevrismelor de aortă toracică ascendentă, prin prezentarea diferitelor strategii terapeutice în funcţie de porţiunea afectată a aortei ascendente, extinderea anevrismului şi implicarea valvei aortice în procesul patologic.
Materiale şi metode. În perioada ianuarie 2007 – august 2012, în Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, dintr-un total de 3.124 de intervenţii chirurgicale, 74 de pacienţi au suferit înlocuire de aortă ascendentă, din care 54 (72,9%) au necesitat înlocuire de valvă aortică. Vârsta medie a fost 60 ± 15 ani (13–77 ani). Diagnosticul pozitiv a fost stabilit prin ecocardiografie transtoracică (ETT) şi transesofagiană (ETE), precum şi prin CT/CT multislice (CT-64); acest diagnostic a fost întărit în unele cazuri prin IRM sau angiografie cu substanţă de contrast. Au fost 22 (29,7%) de pacienţi operaţi de urgenţă şi 52 (70,3%) programaţi. Diametrul aortei a fost 6 ± 1,2 cm, iar în 63,6% din cazuri s-a constatat şi regurgitare aortică severă. Sexul preponderent a fost cel masculin (74,3%).
Rezultate. Diferite tehnici chirurgicale au fost aplicate: înlocuirea izolată a aortei ascendente cu o proteză tubulară în cazul anevrismelor fără afectare valvulară pentru 18 (24,3%) pacienţi; înlocuire separată a aortei ascendente şi a valvei aortice la 16 (21,6%) pacienţi; înlocuirea valvei aortice şi a aortei ascendente cu un graft compozit în 34 (45,9%) de cazuri; operaţia Bentall, atunci când anevrismul implică rădăcina aortei şi afectarea valvei, precum şi tehnica Tyrone David la doi (2,7%) pacienţi, care presupune reimplantarea valvei aortice şi a ostiilor coronare în proteză; la patru (5,4%) pacienţi a fost suficientă o aortoplastie reducţională. Printre complicaţiile postoperatorii au fost: hemoragie (opt cazuri – 10,8%), care a necesitat reintervenţie pentru hemostază; fibrilaţie atrială (20 de cazuri – 27%); infarct miocardic acut (două cazuri – 2,7%); AVC (patru cazuri – 5,4%); insuficienţă renală acută (un caz – 1,35%) şi bloc AV (trei cazuri – 4,1%). Mortalitatea intraoperatorie a fost de 4,1%, din cauza hemoragiei masive în cazuri operate de urgenţă cu anevrisme disecante.
Concluzii. Pacienţii operaţi de urgenţă cu anevrisme disecante au prezentat mai frecvent evoluţii nefavorabile şi o rată a mortalităţii mai mare. Anevrismul supravalvular este rezecat şi înlocuit cu o grefă tubulară simplă. Anevrismele rădăcinii aortei implică ostiile coronare şi valva aortică, care poate fi înlocuită sau păstrată. Deşi păstrarea valvei aortice prin tehnica Tyrone David poate părea atractivă, majoritatea pacienţilor sunt încă trataţi prin tehnica Bentall.

   În ce priveşte a patra secţiune – „Poster“ –, premiul I i-a revenit, prin votul comisiei de evaluare conduse de dr. Gabriel Becheanu (Disciplina anatomie patologică), posterului „Tumoră hepatică rară ce mimează chistul hidatic. Studiu de caz“, autori: Cristina Costache, Radu-Ionuţ Toader (UMF „Carol Davila“ Bucureşti), coordonatori: conf. dr. Mircea Manuc, dr. Gabriela Comănescu.

Tumoră hepatică rară ce mimează chistul hidatic. Studiu de caz

autori: Cristina Costache, Radu-Ionuţ Toader

coordonatori: conf. dr. Mircea Manuc, dr. Gabriela Comănescu UMF „Carol Davila“ Bucureşti

 

Introducere. Tumorile neuroendocrine sunt neoplasme ce derivă din celulele neuroendocrine (APUD), celule provenite din creasta neurală ce produc diverşi hormoni. Tumorile APUD, frecvent benigne, sunt localizate la nivelului tractului digestiv (intestin subţire, colon, pancreas) şi determină simptome legate de excesul de hormoni. Tumorile hepatice primare neuroendocrine sunt foarte rare şi sunt diagnosticate după excluderea altor posibile tumori primare extrahepatice.
Materiale şi metode. Prezentăm cazul unei femei de 45 de ani, hipotiroidiană, ce s-a prezentat cu greaţă, vărsături bilioase, diaree (zece scaune moi/zi, fără produse patologice), debutate în urmă cu o săptămână şi care s-au remis parţial după antidiareice, antiemetice şi regim. Ultrasono­grafic, abdominal s-a evidenţiat o masă tumorală localizată în lobul stâng hepatic, de 7/8,5/9 cm cu componentă mixtă. Exami­narea CT a confirmat leziunea, sugerând un chist hidatic. Rezultatele analizelor de laborator au fost în limite normale, markerii tumorali absenţi şi ELISA pentru Echinococcus spp. negativă. S-a efectuat o rezecţie atipică hepatică, iar diagnosticul histopato­logic a fost de tumoră neuro­endocrină bine diferenţiată. Imunohisto­chimia a fost pozitivă pentru CHGA, sinaptofizină, NSE, Pan CK, VMAT 2 şi PP, nucleii au fost pozitivi pentru estrogeni, Ki-67 a fost pozitiv în 1–2% din celule.
Rezultate. În urma rezecţiei chirurgicale, evoluţia a fost favorabilă. Pacienta a fost evaluată în continuare – CT, PET-CT, octreoscan şi examinare cu videocapsulă; nu s-au evi­denţiat alte localizări tumo­rale. Diagnosticul final a fost de tumoră neuroendocrină hepatică primară bine diferenţiată.
Concluzii. Particularităţile acestui caz sunt: în primul rând, tumora descrisă face parte din puţinele cazuri de tumori primitive neuroendocrine hepatice (mai puţin de 150 de cazuri publicate); în al doilea rând, aspectul imagistic atipic, de chist hidatic. Rezecţia chirurgicală a avut atât valoare diagnostică, cât şi curativă.

Impresii de final

Într-un deceniu al exodului şi al speranţelor aruncate peste mări şi oceane, ceea ce s-a întâmplat la acest congres demonstrează că, acolo unde există voinţă şi minţi luminate, cu ceva susţinere şi optimism, orice este posibil.
„Fiecare dintre noi a început anii de studenţie cu dorinţa fierbinte de a schimba lumea. Am descoperit că este greu, poate încrederea a început să pălească, dar schimbarea nu este imposibilă. Faptul că am ajuns toţi aici este un pas mic, dar sigur, în această direcţie“, opina Cristian Moise, preşedintele SSMB.
   Manifestarea s-a desfăşurat sub patronajul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti, Centrului de imunogenetică şi virusologie Fundeni, Institutului de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu“ al Academiei Române, Centrului de formare în ultrasonografie al UMF „Carol Davila“ şi Spitalului Clinic „Dr. Ioan Cantacuzino“ Bucureşti.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe