Newsflash

Consimţământul pentru vaccinare

de Av. Cristian BĂRCAN - mai 29 2015
Consimţământul pentru vaccinare
   Legea nr. 95/2006 privind reforma sănătăţii prevede că, pentru ca un pacient să fie supus la metode de prevenţie, diagnostic şi tratament cu potenţial de risc pentru pacient, după explicarea lor de către medic, pacientului i se solicită acordul scris. În cazul în care pacientul este un minor sau o persoană ce nu-şi poate acorda consimţământul, atunci acesta trebuie solicitat reprezentantului sau reprezentanţilor legali, de cele mai multe orice aceştia fiind părinţii minorului.
   În obţinerea consimţământului pacientului, medicul este dator să prezinte pacientului informaţii la un nivel ştiinţific rezonabil pentru puterea de înţelegere a acestuia. Informaţiile trebuie să conţină: diagnosticul, natura şi scopul tratamentului, riscurile şi consecinţele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile şi consecinţele lor, prognosticul bolii fără aplicarea tratamentului. Trebuie făcută din nou menţiunea că, în situaţia în care pacientul este un minor sau o persoană ce nu-şi poate acorda consimţământul, atunci toate explicaţiile trebuie acordate reprezentanţilor acestuia.
   Vârsta legală pentru exprimarea consimţă­mântului informat este de 18 ani, ceea ce coincide cu vârsta la care o persoană dobândeşte, din punct de vedere juridic, capacitate deplină de exerciţiu. Pe de altă parte, în cazul unui minor sau al unei persoane care nu-şi poate acorda consimţământul, este necesară obţinerea consimţământului de la părinţii sau reprezentanţii legali ai acestuia. Obţinerea consimţământului este importantă, deoarece medicul curant răspunde legal (în toate formele: civil, penal, administrativ, disciplinar) atunci când nu obţine consimţământul informat al pacientului sau al reprezentanţilor legali ai acestuia.
   Ca atare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră, de urgenţă, ori când pacientul sau reprezentanţii legali ori numiţi ai acestuia sunt în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau consimţământul, medicul acţionează respectând voinţa pacientului (sau a reprezentanţilor acestuia). Prin urmare, consimţământul pacientului este necesar şi în cazul vaccinării, indiferent că pacientul este minor (caz în care se solicită acordul reprezentanţilor acestuia) sau adult.
   De notat este că normele legale în vigoare instituie o excepţie aparte în ce priveşte minorul. În acest ultim caz, excepţia de la obţinerea consimţământului este dată de situaţia excepţională în care viaţa copilului se află în pericol iminent ori există riscul producerii unor consecinţe grave cu privire la sănătatea sau integritatea acestuia. Astfel, medicul are dreptul de a efectua acele acte medicale de strictă necesitate pentru a salva viaţa copilului, chiar fără a avea acordul părinţilor sau al altui reprezentant legal al acestuia. În celelalte cazuri în care viaţa copilului nu s-ar afla în pericol iminent ori nu ar exista riscul producerii unor consecinţe grave cu privire la sănătatea sau integritatea acestuia, însă medicul ar considera totuşi ca sănătatea unui copil ar putea fi afectată, medicul poate sesiza serviciul public de asistenţă socială ori, după caz, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului de la nivelul sectoarelor municipiului Bucureşti (situaţie în care autorităţile publice vor demara o investigaţie).
   Ce se întâmplă în cazurile în care pacientul, conştient, refuză vaccinarea? Poate fi tras la răspundere medicul în acest caz? Ca regulă, trebuie arătat că responsabilitatea medicală încetează în situaţia în care pacientul nu respectă prescripţia sau recomandarea medicală. Astfel, dacă medicul aduce la cunoştinţă pacientului o recomandare medicală cu privire la vaccinare, iar această recomandare nu este respectată, atunci medicul nu poate fi tras la răspundere pentru lipsa vaccinării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe