Newsflash

Constituție debilă

de - feb. 3 2017
Constituție debilă

 

     Tot în primele săptămâni mor și copiii din rubrica „constituție debilă” a statisticilor medicale; cauza profundă a constituției debile o constituie ereditatea morbidă, percepută drept cauza principală a degenerării rasei. Doctorul I. Apostoleanu o definește cu exactitate – tot ceea ce medicul nu poate să identifice drept cauză a morții este înglobat în marea categorie a debilității congenitale ce devine astfel o categorie care cumulează toate necunoscutele medicale ale epocii: „Debilitatea congenitală [...] provine dintr-o debilitate a constituției părinților. Această constituție debilă provine din alcoolism, paludism, pelagră, sifilis, tuberculoză, din răul trai și lipsa de o alimentație suficientă. Toate aceste stări maladive și stări de suferință ale părinților nu se manifesta la copii decât printr-o slăbiciune și o mică rezistență vitală față de cauzele destructoare, așa că cele mai ușoare influențe vătămătoare numaidecât îi omoară. [...] Copiii care mor de o săptămână și chiar de o lună și la care, cu toată osteneala și interesul ce-ți vei da, nu găsești o maladie precisă și când vezi corpul copilului zbârcit, emaciat, iar dacă te uiți la părinți îi vezi galbeni, slabi și în condiții de trai foarte proaste, ce diagnoză poți să pui mai nimerită și mai adevărată decât debilitate congenitală?” (Apostoleanu, 1902). Ca prin minune, unde apare ereditatea morbidă și unde categoriile și termenii devin impreciși, apare și degenerarea rasei.

 

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas.
Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe