Newsflash

Corectitudinea politică dincolo de limita absurdului

de Dr. Martin S. MARTIN - iun. 14 2016
Corectitudinea politică dincolo de limita absurdului
     O criză foarte neobișnuită agită în aceste zile lumea politică, media și grupurile de sprijin al persoanelor cu disforie de gen (transsexualilor) din Statele Unite – criza closetelor, băilor și vestiarelor de folosință comună. Totul a început cu legea votată de Parlamentul statului Carolina de Nord, prin care se introduce obligativitatea de a folosi grupurile sanitare în conformitate cu sexul biologic, așa cum a fost el definit la naștere.
     În SUA, 3,5% din populația adultă, respectiv nouă milioane de persoane, aparțin grupurilor de lesbiene, bărbați homosexuali, persoane bisexuale și transsexuale. Unii din cei care percep identitatea lor de gen ca fiind în contradicție cu sexul înnăscut se manifestă doar prin trecerea la vestimentația de sex opus (travestiți), în timp ce alții practică apelează la tratamente hormonale și intervenții chirurgicale plastice și de conversiune a sexului (transsexuali). La originea problemei stă disforia de gen, condiție inclusă în nomenclatorul tulburărilor mintale DSM-5 (Diagnostics and statistics of mental disorders).
     În urma dezbaterilor din Congresul statului Carolina de Nord, organizațiile care susțin drepturile comunității LGBT (lesbian gay bisexual transgender) au făcut plângeri la guvern și au acuzat politicienii din acest stat că vor să introducă discriminarea celor din categoriile menționate, care – conform lor – nu pot beneficia de un confort psihic și pot fi chiar amenințați dacă sunt obligați să folosească toaletele unde sunt prezenți cei de sexul de care ei vor să scape.
     Guvernul președintelui Obama a avertizat membrii Congresului nord-carolinian să nu legifereze această regulă, argumentând că o astfel de lege presupune discriminarea de gen. În demonstrația făcută de departamentul de justiție al guvernului federal există o slăbiciune: în niciun document constituțional și nici în Actul drepturilor civile, votat de Congresul american în 1964, nu sunt menționate identitatea de gen și orientarea sexuală ca fiind categorii de populație ce trebuie protejate. Cu toate astea, după votarea legii în Carolina de Nord, secretara departamentului de justiție, Loretta Lynch, a dat în judecată statul. Se pare că, pentru echipa executivă a lui Obama, considerentele ideologice și de corectitudine politică sunt mai importante decât litera legii constituționale. La rândul lui, statul Carolina de Nord a dat guvernul federal în judecată la curtea din districtul de la nordul statului. Guvernatorul Pat McCrory a explicat că acțiunea legiuitorilor din statul său are intenția de a proteja decența și climatul moral pentru cetățenii săi și că acțiunea guvernului federal este o presiune nejustificată, într-o problemă care este de domeniul autorităților statului și care nu intră în atribuțiile executivului federal. Procedând astfel, ultimul încearcă să rescrie legea, în loc să o aplice așa cum este ea scrisă.
     Încurajați de activismul transsexualilor și homosexualilor, cei din echipa lui Obama s-au trezit într-o încurcătură legală absurdă, care ar fi fost mai bine să nu existe și care ar putea ajunge până la Curtea Supremă. Nu este prima dată când guvernul federal al președintelui dă în judecată un statamerican; acum câțiva ani, departamentul de justiție a dat în judecată statul Arizona, care încerca să aplice o lege existentă, în timp ce autoritățile federale acționau pentru protecția imigranților ilegali. După părerea nord-carolinienilor, genul unui individ este definit de datele lui fizice, și nu de dorința lui de a fi de alt gen, chiar dacă a trecut prin intervenții complexe sau chiar mutilante pentru a-și îndeplini dorințele.
     Așa a fost declanșat un război între guvernul SUA și unul din membrii uniunii, care are la bază mai mult interpretarea subiectivă a ceea ce reprezintă protecția legală contra discriminării și în ce cazuri se aplică. Reacția publicului este împărțită, astfel că în timp ce majoritatea, mai ales părinți, susțin legea votată, stânga politică, grupurile de sprijin LGBT și alte organizații sunt de partea guvernului și cer modificarea Constituției, cu introducerea protecției antidiscriminatorii pentru transsexuali.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe