Newsflash

Corpul ca obiect de artă

de Demostene ŞOFRON - oct. 7 2016
Corpul ca obiect de artă
    Cristina Bobe este un nume de referință în lumea artei fotografice, în ciuda tinereții ei. Artistul fotograf surprinde cu fiecare prezență nouă, personală sau colectivă, temele propuse fiind nu numai dintre cele mai diverse („Viața la țară“, „Istanbul“, „Ceahlăul“, „Despre suflet“, „Ce ne spunem când nu ne vorbim“, „Lecția de privit“), ci și demne de atenție. Pentru că lucrările sale ne introduc într-un univers uman pe care dorești să-l cunoști. Mai mult chiar, lucrările Cristinei Bobe ridică întrebări, așteaptă răspunsuri, deschid oportunități pentru o serie de dialoguri incitante și provocatoare pe axa om – artă – medicină.
    La fel de provocatoare, chiar șocantă, este cea mai recentă expoziție a artistei, găzduită de Muzeul Brukenthal din Sibiu și intitulată Gentle Violence. Faces of Change. Inițiatoare a fotografiei medicale în România, Cristina Bobe ne propune o privire într-o lume puțin cunoscută, accesibilă doar specialiștilor din sălile de operații. Mai mult, ni se expune un palier medical cunoscut, dar prea puțin vizualizat artistic – chirurgia plastică – o intervenție chirurgicală în urma căreia, citând artistul: „Corpurile pacienților sunt prezentate ca exponate sau ca obiecte de artă“.
    „Nu urmăresc procesul în sine al schimbării, ci mai degrabă deconstruiesc dinamica schimbării și prezint fragmente ale ei prinse în fotografii care fac trimitere la diferite idealuri de frumusețe sau lucrări din istoria artei, care este tot o istorie a frumuseții. Portretele sunt aproape toate încadrate pe un fundal negru. Asta introduce și ideea de moarte, pentru că schimbarea presupune moartea unei identități, dar și pentru că a reprezenta corpul ca obiect de artă înseamnă a-l considera mort, crezând în același timp în transfigurarea sa“, ne introduce autorul în viziunea sa artistică. Cristina Bobe își centrează atenția asupra transformării, atât și nimic mai mult. Nu avem deloc parte de imaginea finală, a reușitei sau a eșecului intervenției chirurgicale. Ne sunt prezentate fețe, corpuri și instrumente medicale surprinse în timpul intervențiilor chirurgicale desfășurate în săli de operații de dr. Adriana Radu (Life Memorial Hospital, București), dr. Horia Șiclovan (MedLife Genesys, Arad), dr. Dragoș Zamfirescu (Clinica Zetta, București). Imaginile sunt transpuse în sunet de Sebastian Florea, ceea ce întărește demersul artistic, transformându-l într-un spectacol de sunet și culoare, unul care trezește curiozitatea și ne transportă de la o lucrare la alta.
    Expoziția Gentle Violence. Faces of Changes provoacă, chiar șochează pe cei mai puțin inițiați. Paul Lupașcu declara: „modul în care intervine asupra corpului, chipului mai ales, ne afectează pozitiv sau negativ“. De asemenea, aceasta poate fi văzută și interpretată și ca un semnal de alarmă, mai ales că nu vedem rezultatele operațiilor. Putem presupune a fi reușite, putem presupune a fi eșecuri chirugicale, de aici și multitudinea abordărilor. De multe ori, știrile aduc în prim-plan eșecuri chirurgicale, implicate fiind vedete române sau internaționale, eșecuri urmate de procese mai mult sau mai puțin răsunătoare.
    Expoziția merită vizitată în primul rând pentru interesul acordat medicinii. Acest proiect a fost inițiat de Cristina Bobe în 2014, tot la Muzeul Brukenthal. Prima sa expoziție: Gentle Violence – The Heart a fostdedicată inimii și chirurgiei cardiovasculare. În anul următor, acesta a fost prezentată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în cadrul festivalului internațional „Photo Romania“, fiind foarte bine primită de public și medici.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe