Newsflash

Credite EMC pentru „Război şi Pace“

de Dr. Vlad STROESCU - mar. 27 2014
Credite EMC pentru „Război şi Pace“
   Dragă cititorule, dacă te-ai oprit aici probabil te-ai rătăcit. Lista cu posturile la concurs e la mijlocul revistei. Nici credite EMC nu avem aici. Aici e taraba din colţ, nu prea avem muşterii, şi eu unul mă bucur că e aşa. Sincer, faptul de a fi citit mi se pare că incură o responsabilitate şi un risc enorme.
   Dumneata ce citeşti de obicei, dacă îmi dai voie să întreb? Jurnale ştiinţifice de mare balans? Tratate groase, ca Harrisson, Braunwald, sau, dacă eşti psihiatru, Kaplan & Saddock? Citeşti uneori ficţiune, poate te lupţi cu Dostoievski, sau te relaxezi la mare cu un roman realist-magic sud-american? Sau poate romane science-fiction şi fantasy? Faci parte din elita pe cale de dispariţie a cititorilor de poezie?
   Te-am asaltat cu întrebările. Asta pentru că prefer să scriu întrebări, decât enunţuri, dacă tot scriu. Şi pe oamenii care vin la cabinet îi întreb adesea ce citesc, nu ca să trag vreo concluzie diagnostică (literatura e post-diagnostică), ci pur şi simplu să văd care sunt lumile pe care le împărtăşim, în care ne mişcăm împreună fără să ştim. La medici însă, întrebarea mi se pare mai importantă. Poate că ceea ce citim nu ne defineşte ca oameni, dar ne formează ca medici. O parte e literatura de specialitate. Însă nu numai. Sunt din ce în ce mai multe dovezi publicabile în „jurnale cotate ISI“ şi există deja conceptul de „narative-based medicine“. În teorie, nu cred că cineva ar avea curajul să nege că accesul la ceea ce numim, pe undeva snob, „cultură“, ar fi mult mai important decât o simplă distracţie, chiar dacă în practică niciodată nu punem lucrurile astea în partea de sus a listei de priorităţi. Eu, sincer să fiu, aş acorda nişte credite EMC pentru „Război şi Pace“. Vreo sută. Poate aşa aş fi mai motivat să îl citesc odată. Dacă m-aş ocupa de vânzări la o firmă farmaceutică, aş mitui, pardon, aş cadorisi medicii cu romane. Nu cu invitaţii la Festivalul „George Enescu“, pentru că am impresia că asta chiar s-a întâmplat acum mai mulţi ani, şi medicii nu s-au dus şi sălile au fost goale, deşi casa era închisă.
   În anumite cercuri de la spitalul de psihiatrie, încă din vremea când eram student, circula o listă semilegendară de cărţi obligatorii pentru un viitor psihiatru. Nimeni nu o văzuse cu ochii lui, dar toată lumea ştia nişte titluri – niciunul nu era de specialitate – şi poate fiecare adăuga câte unul din lista personală. Cineva adăugase chiar şi „Magicianul“ lui Fowles. Până la urmă, mi se pare foarte firesc. Vieţile noastre au orizonturi de experienţă extrem de înguste, da, chiar şi pentru medicii care ajung să cunoască zece mii de oameni înainte de pensie. Şi ce? Casiera RATB cunoaşte poate un milion de oameni înainte de pensie. Cărţile sunt şi ele vii, şi ne ajută să ne extindem perspectiva empatică mult peste posibilităţile naturale. Cum medicina este relaţie, un medic este în bună măsură ce citeşte. Şi nu văd de ce doar în psihiatrie, şi celelalte specialităţi tot cu oameni se ocupă. (Anecdotic, cei mai buni scriitori-medici nu sunt psihiatri, după părerea mea.)
   Cu toate proprietăţile ei formative şi terapeutice (există şi conceptul de biblioterapie), ficţiunea literară niciodată nu îşi propune asemenea obiective. Ca şi oamenii, ea pare să existe fără un scop declarat, ci mai curând ca un fenomen de care putem profita, întâmplător. Şi putem alege să nu profităm de ea, chiar dacă nu avem de ales şi suntem obligaţi să citim Harrisson-ul sau ce carte mai e acum în bibliografia examenului de rezidenţiat.
   Există însă din ce în ce mai multe cărţi, care nu sunt „de specialitate“, nu sunt scrise de medici, şi totuşi sunt în acelaşi timp foarte bune şi au o utilitate imediată, declarată: non-ficţiunea suferinţei. Există o lipsă acută de asemenea literatură în România, deşi ea înfloreşte în Statele Unite şi are un impact evident asupra sănătăţii publice. Eu le ştiu pe cele „psihiatrice“, cum sunt cărţile lui Andrew Solomon sau Kay Redfield Jamison, dar  există în fiecare ramură, şi reuşesc să facă ceea ce medicii nu reuşesc, pentru că nu ştiu cum sau nu încearcă suficient de mult: scurtează distanţa de cunoaştere reciprocă, imensă şi sălbatică, dintre medicină şi bolnavi. Confidenţialitatea medic-pacient, fără de care nu putem lucra, din păcate nu ajută la nimic împotriva singurătăţii inerente oricărei suferinţe. Oameni precum cei doi n-au ezitat să se expună ei înşişi şi, în acelaşi timp, să îşi cerceteze propriile afecţiuni cu curiozitatea raţională a exploratorului, nu cu autosuficienţa obosită medicală. Şi rezultatele au fost pline de învăţăminte şi pentru noi, şi pentru cei în suferinţă.
   Există putere aşadar în cuvinte.
   Motiv pentru care sunt destul de speriat atunci când trebuie să scriu. Dumneata ce scrii, dragă cititorule? Articole în reviste locale cotate ISI? Articole de popularizare în reviste lucioase? Statusuri inspirate pe Facebook? Poezii secrete sau mai puţin secrete? Cum arată lucrarea dumitale de doctorat? Sau cea de licenţă, pe care poate chiar acum o consultă un student la bibliotecă? Ce gând înspăimântător! Cum te simţi când te gândeşti la cei ce te citesc şi astfel au un dialog cu tine pe care ar fi trebuit să-l plănuieşti din timp?
   De asta mă mulţumesc eu cu taraba mea din colţ.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe