Newsflash

Cultura datelor

de Adrian GHEORGHE - oct. 31 2016
Cultura datelor
    În lumea medicală se generează un volum tot mai mare de date și sănătatea globală nu face excepție. Ce se întâmplă cu aceste date? Ediția din 8 octombrie 2016 a revistei Lancet abia a încăput prin fanta cutiei poștale de dolofană ce a fost, în principal pentru că a publicat nu unul, ci două articole din ultimul studiu Global Burden of Disease (GBD), iterația 2015. Echipa de la Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) a mai dat iama o dată prin suita de baze de date și modele de predicție, ieșind cu cele mai recente estimări privind incidența, prevalența și anii de viață sănătoasă pierduți pentru toate bolile, accidentele și factorii de risc din toate țările pământului. Sunt, pentru mai multe motive, estimări incontestabile. Întâi, dat fiind prestigiul colectivului de cercetare. Apoi, dat fiind că nu e foarte clar cum funcționează metamodelele de predicție care stau în spatele estimărilor. Ele sunt descrise în anexe, însă fișierele nu sunt disponibile, astfel că rezultatele nu pot fi reproduse nemijlocit. În cele din urmă, pentru că nimeni nu are timp să treacă prin sute de pagini de estimări specifice pentru sursele datelor și pentru fiecare țară în parte. Acum niște ani, după ce IHME a început să publice rezultatele GBD cu iterația 2010, au apărut în lumea academică unele discuții privind măsura în care metodele și rezultatele GBD erau prezentate în mod transparent. Pe atunci, rezultatele erau comunicate în formă agregată la nivelul regiunilor de dezvoltare și modelele de predicție erau descrise mai degrabă sumar. Exhaustivitatea a fost răspunsul cererii de transparență: ați vrut transparență, poftiți transparență! Anexele articolelor dinLancet care prezintă rezultatele GBD 2013 au sute de pagini (dintre care una peste 1.800 de pagini!1), cu predicții detaliate și sursele datelor pentru fiecare țară.Fact checking plăcut!
   Echilibrul dintre disponibilitatea, relevanța și validitatea datelor este dificil de atins chiar și atunci când dispui de resurse cvasigeneroase. Vorbim despre medicină și politici de sănătate bazate pe dovezi, însă, până să avem dovezile, trebuie să avem date. Suntem anunțați pe toate canalele, în toate TED talk-urile și la toate conferințele, că trăim o revoluție a datelor. Suntem deja în revoluție de mai bine de un deceniu și totuși majoritatea analizelor sistematice privind întrebări cu complexitate moderată sugerează că datele de calitate rămân insuficiente. Raportarea este atât de inegală și de inconsistentă la toate nivelurile, încât listele de asteriscuri sunt adesea la fel de lungi pe cât sunt și tabelele. Același IHME a considerat, de exemplu, că estimările demografice ale ONU nu sunt suficient de precise pentru nevoile analitice ale GBD, așa că le-a ajustat folosind alte surse (precum OMS) și au folosit în studiul GBD propriile lor estimări privind dimensiunea populației pe grupe de vârstă. România, de exemplu, are o populație totală estimată pentru 2015 la 19,526 milioane (IHME), 19,511 milioane (ONU) sau 19,819 milioane (INS)2. Pe care să o crezi? Evoluția datelor a adus sofisticare în prezentare și a oferit răspunsuri pentru o parte a întrebărilor ardente, însă rămân întrebări simple fără răspuns. Sistemul de conturi naționale de sănătate (2011), de exemplu, sistematizează modul în care sunt finanțate serviciile de sănătate și datele sunt raportate anual în baza de date OMS. Cu toate acestea, raportarea nu conține încă date privind proporția resurselor financiare domestice din totalul resurselor pentru sănătate – cu alte cuvinte, cât cheltuie țările din bani proprii pentru finanțarea serviciilor. Studii analitice detaliate care durează luni întregi pot răspunde acestei întrebări, dar acestea se repetă la câțiva ani odată, astfel că nu sunt disponibile serii de timp anuale. Similar, proporția cheltuielilor cu medicina primară sau cu serviciile spitalicești nu sunt raportate în mod curent și mai avem de așteptat până la a avea date comparabile și credibile.
   În altă ordine de idei, e proliferată ideea că în sistemul românesc de sănătate nu sunt date. în general nu este adevărat, date există. Se pun, în schimb, alte întrebări: dacă sunt de încredere – prea puține sunt auditate; dacă are cine să le colecteze – da și nu, câți profesioniști din sistemul medical (și din sectorul public, în sens general) nu își petrec cea mai mare parte a timpului în raportări?; dacă are cine să le analizeze – ei, cum nu are?, numai în sănătate sunt cel puțin trei instituții care doar cu asta se ocupă; dacă aceleași date sunt colectate într-un format unic – pe scurt, nu; de exemplu, nu există un nomenclator unic de secții de spital pe care să îl folosească toate instituțiile care prelucrează datele de activitate ale spitalelor. Și lista de considerații continuă. Ca și în sănătatea globală, întrebările simple sunt cele mai grele: câți medici/farmaciști/asistenți medicali profesează în România? Câte paturi de spital sunt, bob cu bob, în România? Intervalul (de incertitudine) ca intervalul, dar cât de mare e intervalul ăsta?
   Chiar și datele care există, așa subțiri și șubrede pe alocuri, nu sunt aproape deloc folosite pentru decizii în general și pentru acțiuni de suport în particular. A raporta „mai sus“ înseamnă a îți scrie sentința. Până la urmă, de ce să te condamni când poți să nu te condamni? Aberațiile de reglementare din contractul de management al spitalului privind raportarea infecțiilor nosocomiale și alți indicatori, în care managerul trebuie să raporteze exact cât a agreat la semnarea contractului, sunt de poveste. A avea o deviație înseamnă că ai greșit, urmează în mod sigur investigația via presa de scandal. Înainte de a adăuga soluții informatice unele peste altele, o investiție în creșterea unei culturi a interogării și utilizării datelor în scop decizional nepunitiv ar fi net mai utilă.
   Textul acesta s-ar fi putut intitula la fel de ușor: „Tirania datelor“. Datele și, mai ales, absența lor înseamnă putere și vor continua tot mai mult să însemne putere. Despre acest aspect mai pe larg, într-un material viitor.
 

Notă autor:

1. Global Burden of Disease Study 2013 Collaborators. Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 301 acute and chronic diseases and injuries în 188 countries, 1990–2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. Lancet. 2015 Aug 22;386(9995):743–800

2. Baza de date TEMPO, indicatorul POP106A „Populația rezidentă la 1 iulie pe grupe de vârstă și vârste, sexe, medii de rezidență, macroregiuni, regiuni de dezvoltare și județe“

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe