Newsflash

Cum ar fi fără muzică?

de Dr. Carol LÖWY - apr. 12 2012
Cum ar fi fără muzică?

Marginalii la articolul „Contribuţii româneşti în muzicoterapie“ (autor: prof. dr. Ioan Bradu Iamandescu) – „Viaţa medicală“ nr. 11, din 16 martie 2012

                                                                                            Ohne Musik wäre das Leben ein Irrtum. (Fără muzică viaţa ar fi o eroare – Fr. Nietzsche)
 
   Poate că filosoful are dreptate. Lumea (inclusiv cea me­dicală) abundă în erori. Cunoaştem erori ale metabolis­mului, malformaţii congenitale, producte ale „erorilor“ genetice (latinii le numeau Lusus naturae, „glume“ ale creaţiei). Cei care donquijoteşte se încrâncenează să lupte cu ele ajung, volens-nolens, la metafizică, la domenii unde raţiunea e nevoită să apeleze la elementele intuiţiei, fanteziei şi imaginaţiei, ridicându-le la rangul ştiinţific necesar abordării inefabilului din sufletul omului. Cu acest inefabil se ocupă muzica, care astfel intră în arsenalul terapeuticii.
   Ca student în medicină, am făcut cunoştinţă (acum mai bine de 60 de ani) cu noţiunea denumită pe atunci meloterapie, datorită profesorului meu de psihiatrie, Eduard Pamfil, care, cu chitara lui (cânta muzică clasică la chitară la nivel de profesionist), ne-a condus ca un Orfeu spre a rămâne teferi în iadul care ne înconjura.
   Muzica lui Mozart nu este muzică „veselă“ (numai pentru cei care-l cunosc). Mozart este marele echilibru la care râvneşte cu nesaţ sufletul din noi. O mică digresiune. Marii comici ai teatrului şi cinematografiei îi depăşesc adesea – chiar în roluri episodice – pe marii tragedieni, deoarece ei nu sunt oameni veseli. Ei nu râd – ne fac să râdem: ei ştiu multe despre sufletul uman.
   Muzica ne ajută să depăşim cotidianul. Este arta care ne elevează. Trebuie să fim recunoscători muzicii şi să spunem cu Eminescu: „Rugămu-ne-ndurărilor/Luceafărului mărilor/Din valul ce ne bântuie/Înalţă-ne, ne mântuie“. Se spune că toţii marii muzicieni au tins spre înălţimi dumnezeieşti, dar n-au ajuns decât la jilţul lui. Singurul care a coborât de acolo a fost Mozart. Să încercăm, deci, tratarea cu ajutorul muzicii sale, neuitând însă, totodată, că latinii ne-au lăsat în custodie un adevăr: Sedare dolorem opus divinum est…
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe