Newsflash

Cum se schimbă, la noi, roțile locomotivei

de Prof. dr. Cătălina POIANĂ - ian. 4 2018
Cum se schimbă, la noi, roțile locomotivei
     Dragi colegi, o să mă întrebați poate de ce nu am protestat față de unele decizii ale forului național, așa cum au făcut alți colegi ai noștri din țară? De ce nu am luat poziție noi,  cea mai numeroasă organizație? Aveți dreptate să ridicați această chestiune. Ce trebuie să știți este că, doar pentru că nu am făcut-o public, asta nu înseamnă că nu am intervenit, ba chiar am reușit să ajungem, la finalul anului, la o soluție de mediere. Am considerat că problemele interne trebuie rezolvate în interiorul Colegiului, alcătuit din cele 41 de organizații. Că nu e cazul să dăm o nouă dovadă neprietenilor din afară, care și așa au multe ocazii de a constata disensiunile breslei. Într-un context în care atacurile la adresa medicilor – adevărată campanie de stigmatizare –, nu par a înceta, ultimul lucru de care aveam nevoie era un război pe frontul de acasă.
     Astfel, după preluarea sarcinii de reformare a CMMB, în plin efort de informatizare, am fost nevoiți să răspundem deciziei CMR de schimbare a certificatelor. Începusem procesul de debirocratizare, dorit de toți membrii, cu primul pas obligatoriu: trecerea de la hârtie la pixel. Eram obligați să realizăm accelerat digitalizarea documentelor, ce necesită un volum uriaș de muncă, fiindcă acest proces a tot fost amânat până acum. În timpul intervenției însă a venit noua solicitare a CMR, pentru schimbarea certificatelor membrilor, în număr de peste 14.000. Practic, am fost obligați să schimbăm roțile locomotivei în timpul mersului.
     Nu știu cât de urgentă și necesară era această schimbare a certificatelor, cert este însă că ne-a impus alocarea de resurse suplimentare, nu doar pentru actualizarea bazei de date, cât și pentru a crea o nouă bază de date, în conformitate cu noile cerințe ale Colegiului Medicilor din România.
     Nu am dorit, repet, să creăm un conflict, am preferat să acționăm astfel încât, până în 2018, să avem o bază de date completă, funcțională, la zi. Acesta va face parte dintr-un sistem care integrează toate departamentele CMMB, eficientizând munca funcționarilor și reducând timpul necesar rezolvării problemelor.
     În anul următor, odată cu operaționalizarea noului sistem informatic, membrii CMMB vor avea un nume de utilizator și o parolă care le va permite accesul în contul personal din baza de date. Ei vor putea să-și actualizeze în timp real datele personale, pe proprie răspundere (loc de muncă, educație medicală continuă etc.). Ulterior, vor trimite prin poștă documentele, iar CMMB va face verificări prin sondaj.
     Informatizarea este singura cale pentru reducerea birocrației, într-o societate care devine tot mai riguroasă, tot mai reglementată și solicită tot mai multe documente pentru confirmarea respectării regulilor, în orice domeniu profesional. Medicina nu face excepție, iar acest fenomen se petrece și în alte țări.
     De asemenea, prin intermediul site-ului CMMB, am continuat consultările rapide cu membrii, în baza cărora ne-am fundamentat pozițiile publice, de la legea malpraxisului până la fenomenul emigrației medicilor tineri.
    Cât privește campania anti-medici, și aici am ales calea dialogului, nu pe cea a confruntării. Cred că este imposibil să cucerim opinia publică prin război. Poate obținem satisfacție pe termen scurt dacă atacăm la rândul nostru, dar pe termen lung nu ne vom recâștiga poziția socială pe care o merităm. Fiecare va rămâne cu adevărul lui, iar noi, din păcate, suntem într-o sferă mult mai mică decât aceea a inamicilor medicilor. În plus, unii se luptă mai degrabă cu colegii, decât cu minciunile din sfera publică. Am preferat să construim parteneriate cu organizațiile pacienților, unde am găsit poziții comune. Legea malpraxisului și violența la adresa cadrelor medicale sunt doar două din situațiile care îi afectează în egală măsură pe medici și pe beneficiarii actului medical.
     În același sens, am încercat să ținem o legătură permanentă cu presa, pentru a informa publicul și pentru a recâștiga sprijinul acestuia. Preocuparea pentru dialog nu înseamnă că nu vom reacționa cu duritate, mergând până la forme active de protest, dacă sunt ignorate cerințe legitime ale medicilor. Ca garant al actului medical, vom analiza critic atât noua legislație a muncii, cât și pe cea a rezidențiatului, care pot influența performanțele profesionale, afectând în egală măsură medicii și pacienții.
     Fie ca în noul an să nu avem nevoie de proteste! Trebuie să fim uniți, dacă vrem să se schimbe ceva în ceea ce ne privește. Noul an să vă aducă împliniri și realizări profesionale, sănătate și fericire alături de cei dragi! La mulți ani!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe