Newsflash

Cursuri din canapea

de Dr. Ioana MORARU - iun. 26 2014
Cursuri din canapea
   În domeniul medical, dar nu numai aici, învăţatul nu se opreşte niciodată. Fie că stăm acasă, înconjuraţi de cărţi, fie la spital, la patul bolnavului sau prin amfiteatre prăfuite, mereu învăţăm. În ultimul timp, mediul online ne oferă multiple surse de informare în medicină: filmuleţe pe Youtube (unde putem revedea la infinit manevre medicale), jurnale medicale, site-uri academice. Cele mai prestigioase universităţi ale lumii au început să dezvolte platforme educaţionale online, accesibile gratuit, în diverse domenii, inclusiv medicina. Unul dintre aceste proiecte este Coursera, unde 108 universităţi din toată lumea – SUA (Johns Hopkins, Duke, Yale), Europa, Australia, Canada şi Israel – organizează cursuri online pentru noi, cei de acasă. Foarte comod, de altfel: la birou, pe canapea sau în pat, cu laptopul în braţe, mai adunăm cunoştinţe, iar la finalul cursului, după un mic examen (nici aici nu scăpăm), putem primi un certificat autentificat de universitatea care oferă cursul. Acest certificat este contra cost şi nu este disponibil pentru toate cursurile (se menţionează la vedere acest aspect). Nu e obligatoriu însă. Pentru a-l obţine, trebuie să ne înscriem într-un sistem numit signature track, care garantează autenticitatea certificatului şi faptul că am dat respectivul examen (garantează identitatea). Cum? În procesul de înregistrare, se înregistrează un tipar de tastare (nu ia nimeni amprenta digitală, fiţi liniştiţi). Aparent, fiecare individ are un mod unic de a butona la calculator. Pe urmă, mai trebuie o poză şi o copie a actului de identitate, care vor fi folosite pentru a vă confirma identitatea în timpul testelor. Testele se vor da cu webcam-ul deschis, dacă optăm pentru un certificat de absolvire a cursului.
La secţiunea Courses găsim un amalgam de cursuri din toate domeniile. În partea stângă, putem selecta domeniul şi limba în care dorim să urmăm cursul. Sunt 546 de cursuri în total, din domeniile: chimie, fizică, drept, medicină, matematica, biologie, artă, finanţe, tot ce vă puteţi dori. Nici din punct de vedere lingvistic, administratorii platformei nu sunt zgârciţi. Sunt cursuri în engleză, franceză, italiană, spaniolă, portugheză, dar şi chineză, japoneză, turcă, rusă şi alte câteva. Organizarea este serioasă, adică la fiecare curs găsim programa (pe săptămâni!), durata cursului, numărul de ore pe săptămână pe care trebuie să îl acordăm cursului, tot ce dorim să aflăm este scris – nu de alta, dar să ştim la ce ne aşteptăm înainte de a lua vreo decizie. De asemenea, poze cu profesorii care vor ţine cursul. Toţi zâmbăreţi. Dacă nici aşa nu m-au convins, există şi un filmuleţ introductiv, unde profesorii vorbesc despre ei, despre activitatea lor academică şi despre ce aflăm la curs. În timpul programului educativ, primim e-mailuri prin care suntem anunţaţi când avem vreun test sau când expiră termenul limită pentru vreo lucrare.
   Temele sunt diverse, unele chiar excentrice. Spre exemplu, există un curs despre Buddhist meditation and the modern world. La polul opus, găsim cursuri despre statistică. Dacă studiile clinice sunt o nebuloasă, Universitatea din San Francisco ne sare în ajutor cu un curs despre înţelegerea studiilor clinice atunci când citim sau chiar facem unul (foarte bun pentru cei care fac studiu clinic pentru examenul de licenţă). Johns Hopkins oferă un curs similar, dar ceva mai profesionist, pentru avansaţi. Există un curs despre pregătirea în caz de dezastre şi un curs despre toxicologie şi intoxicaţii de toate felurile, cursuri de sănătate publică, managementul durerii cronice şi multe altele.
 Platforma Coursera are şi aplicaţie de mobil, pentru android şi pentru iOS. Aplicaţia nu ocupă mult spaţiu pe telefon şi este uşor de folosit. Se pot urmări cursurile în format video, se poate citi bibliografia şi chiar se poate răspunde la teste.
   Vă invit să aruncaţi o privire pe www.coursera.org, poate găsiţi ceva interesant şi util.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe