Newsflash

D’ale... chirurgiei

de Dr. Virgil RĂZEŞU - mar. 13 2013
D’ale... chirurgiei
   Vechea butadă „m-au văzut mulţi doc­tori, dar de consultat nu m-a consultat niciunul“ nu mai are nevoie de explicaţii. Adevăr? Mistificare? Cine ar putea să spună?
   M-a sunat o cunoştinţă: „Nu mai pot de dureri. Mă seacă la inimă. Sfătuieşte-mă încotro s-o apuc!“. Am vorbit cu o colegă: „Nicio problemă!“. Prietena bolnavă s-a pre­zen­tat la doctoriţă, aceasta a văzut-o, ba a şi întrebat-o... de ce şi-a scos paltonul şi i-a prescris o reţetă! Suferinţa şi-a văzut de-ale ei, cunoştinţa mi s-a adresat din nou, am îndrumat-o şi a primit OK-ul: „Ştiţi, v-aş primi în spital, dar... atâţia bolnavi... veniţi la mine la cabinet, să vă consult pe îndelete“. Bolnava s-a dus la cabinet, nu şi-a mai scos paltonul, a luat reţeta şi a plecat. Pe îndelete!
   „Cârcotaş mai eşti, parcă aud, nu degeaba au scornit unii vorba cu generaţia expirată. Dacă diagnosticul e limpede, la ce bun să mai pui mâna pe bolnav!?“ Dreptu-i! Numai că „generaţia expirată“ gândea (şi proceda) altfel. Dialogul medic–pacient, oricât ar fi de sugestiv şi dublat de sume­denia de explorări, nu poate înlocui examenul bolnavului. Prioritatea acestuia, cu simţurile date de natură, nu este moft. Toate celelalte explorări confirmă (sau nu!) diag­nosticul clinic.
   Medicina noastră, subdotată vreme îndelungată, a supravieţuit tocmai datorită caracterului ei primordial clinic. În viaţa mea profesională, cunosc un singur diagnostic „la prima vedere“. Un băieţel avea o simpto­matologie capricioasă şi dramatică: dureri abdominale violente, şoc, cu emisiunea unui scaun hemoragic, care punea capăt episodului. Diagnosticul a rămas neelucidat multă vreme. Numai profesorul Juvara, după ce a ascultat evoluţia bolii, a spus: „Copilul are un diverticul Meckel!“. Copilul a fost operat, diagnosticul s-a confirmat şi, peste mulţi ani, micuţul a ajuns... chirurg!
   Să nu credeţi însă că numai noi... Un cadru didactic de-al nostru, răsfoind registrul de operaţii din spitalul unei capitale africane unde plecase pe trei ani, era dezamăgit: risca descalificarea. Dornic de a se dumiri, s-a deplasat în policlinică. Nu mică i-a fost mirarea când a văzut realitatea: la capetele unei mese lungi, se aflau de o parte pacientul şi chirurgul de cealaltă. Dialogul era scurt, bolnavul primea o reţetă şi... „Următorul!“. Românul şi-a exprimat nedumerirea. Colegul străin, plin de ifose, a sărit de şapte poşte, într-un profund dispreţ pentru coleg, dar... a avut decenţa să plece. În ţara lui civilizată sau poate în altă ţară subdezvoltată. Spunea colegul: „Am rămas singur cu policlinica şi cu spitalul. De necrezut ce patologie bogată am descoperit. Acolo m-am perfecţionat în chirurgia hepatică şi în alte domenii“. La apelul său, spitalul a mai angajat doi chirurgi şi echipa abia făcea faţă unei cazuistici care, altfel, ar fi rămas nerezolvată, îngroşând o mortalitate şi aşa crescută.
   Vorbim de EMC, de standarde şi de efi­cienţă, dar mai trebuie reinventate deonto­logia medicală şi metodologia examenului clinic în spiritul cărora am fost crescuţi şi educaţi? În niciun caz!

 

(Text din volumul „Ce ne facem, doamnelor?!“)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe