Newsflash

Declinul cognitiv, mai precoce decât se crede

de Dr. Mihail CĂLIN - feb. 1 2012
Declinul cognitiv, mai precoce decât se crede
   O echipă de cercetători de la Centrul de Cercetare pentru Epidemiologie şi Sănătatea Populaţiei din Franţa şi de la Universitatea din Londra a ajuns la concluzia că funcţiile cognitive – memoria, raţionamentul şi capacitatea de înţelegere – pot începe să se deterioreze de la vârsta de 45 de ani, faţă de 60, cum sugerau studii anterioare. Cercetătorii au subliniat că, în contextul creşterii speranţei de viaţă, una din provocările acestui secol va fi înţelegerea îmbătrânirii cognitive, cu atât mai mult cu cât intervenţiile medicale vor avea probabil şanse mai mari de succes când pacienţii sunt la începutul deteriorării mentale. Autorii au supravegheat cca 5.200 de bărbaţi şi 2.200 de femei, cu vârste între 45 şi 70 de ani, pe o perioadă de zece ani, începând cu 1997. În acest interval, luându-se în considerare nivelurile diferite de educaţie, funcţiile cognitive ale participanţilor au fost evaluate de trei ori, fiindu-le testate memoria, vocabularul, capacitatea de înţelegere auditivă şi vizuală – ultima categorie incluzând fluenţa fonemică şi cea semantică. Cu excepţia vocabularului, s-a constatat o scădere a tuturor parametrilor cognitivi (memorie, raţionament, fluenţă fonemică şi semantică), mai accentuată la persoanele în vârstă. Pe parcursul celor 10 ani, s-a observat un declin al raţionamentului cu 3,6% la bărbaţii cu vârste între 45 şi 49 de ani şi cu 9,6% la cei din grupa de vârstă 65–70 de ani, la femei înregistrându-se scăderi de 3,6% şi respectiv 7,4%. Autorii studiului susţin că dovezile declinului cognitiv înainte de 60 de ani demonstrează importanţa promovării unui stil de viaţă sănătos. Astfel, vizarea pacienţilor afectaţi de unul sau mai mulţi factori de risc cardiac (obezitate, HTA, hipercolesterolemie) i-ar putea feri şi de apariţia demenţei la vârste mai înaintate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe