Newsflash

Depistarea precoce activă a cancerului de col uterin

de Alexandru NEAGU - iun. 29 2012
Depistarea precoce activă a cancerului de col uterin
     În Monitorul Oficial nr. 394 din 13 iunie 2012, a fost publicat Ordinul comun al minis­trului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 537/175/05.06.2012 privind aprobarea Nor­melor metodologice pentru realizarea şi raportarea activităţilor specifice în cadrul subprogramului de screening pentru depis­tarea precoce activă a cancerului de col uterin.
     Actul normativ a fost emis în aplicarea pre­ve­derilor Hotărârii Guvernului nr. 1.388/2010 pentru aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2011 şi 2012, cu modi­ficările ulterioare, şi se adresează atât direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, CNAS, direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, caselor de as­igurări de sănătate judeţene şi Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, CASAOPSNAJ şi CASMTCT, Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti, cât şi furnizorilor de servicii medicale şi celorlalte instituţii implicate.
     Potrivit normelor, subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constituie un ansamblu de acţiuni multianuale menite prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni, acţiuni organizate pe o perioadă de cinci ani şi având ca principal obiectiv reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii cauzate de acestea.
     Screeningul se realizează testând, prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolaou, populaţia feminină în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără ante­cedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. După împlinirea vârstei de 64 de ani, testarea nu se mai realizează dacă ultimele trei frotiuri cervicale Babeş-Papanicolaou sunt normale.
     Activităţile manageriale şi administrative ale derulării subprogramului vizează urmă­toarele aspecte: • înfiinţarea şi organizarea structurilor implicate în managementul subprogramului – Comisia naţională pentru prevenirea cancerului de col uterin; Unitatea naţională şi unităţile regionale de management • identificarea şi selectarea furnizorilor de ser­vicii medicale în vederea derulării subpro­gramului • informarea femeilor cu privire la desfăşurarea subprogramului • încheierea contractelor pentru finanţarea cazurilor testate Babeş-Papanicolaou în cadrul subprogramului între furnizorii de servicii medicale selectaţi de unităţile regionale de management al subprogramului şi casele de asigurări de sănătate • elaborarea protocoalelor de practică şi a protocoalelor de asigurare a cali­tăţii, conform normelor europene, în confor­mitate cu ghidurile europene de asigurare a calităţii în screeningul pentru cancerul de col uterin (ediţia a doua, 2008) • constituirea bazei de date populaţionale cuprinzând populaţia feminină din grupa de vârstă eligibilă pentru subprogram.
     Acţiunile specifice în cadrul subprogramului sunt următoarele: • realizarea serviciilor medicale specifice screeningului pentru depistarea precoce activă a cancerul de col uterin • educaţia medicală continuă a personalului implicat în screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col în conformitate cu ghidurile europene de asigurare a calităţii în screeningul pentru cancerul de col uterin • verificarea îndeplinirii standardelor de calitate conform normelor europene • asigurarea sistemului informaţio­nal în cadrul subprogramului privind colec­tarea, centralizarea şi raportarea datelor • co­lectarea, înregistrarea şi prelucrarea datelor privind persoanele depistate pozitiv la testarea Babeş-Papanicolaou • monitorizarea, eva­luarea şi controlul modului de derulare a subprogramului.
     Furnizorii de servicii medicale din cadrul subprogramului sunt constituiţi din unităţile sanitare cu paturi care au în structura proprie cabinete de specialitate obstetrică-ginecologie şi laborator de analize medicale în domeniul citologiei şi care fac dovada organizării unei reţele de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Această reţea trebuie formată din: • centre de informare şi consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi de mobilizare a populaţiei eligibile pentru testarea Babeş-Papanicolaou centre de recoltare a materialului celular cervical • laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale • centre de diagnostic şi tratament al leziunilor precursoare sau incipiente depistate în cadrul subprogramului.
     Recomandăm în mod special persoanelor implicate în derularea acestui program, precum şi celorlalte cadre sanitare, lecturarea în amănunţime a actului normativ, prezentat doar succint mai sus, deoarece acesta conţine elemente esenţiale şi punctuale importante.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe