Newsflash

Destin

de Dr. Alina DELLECASE - oct. 31 2013
Destin
   În vara care tocmai s-a încheiat, Bucureştiul a fost gazda a numeroase evenimente stradale, care au constituit un punct de mare atracţie pentru fotografi. Festivalul statuilor vivante a reprezentat, cred eu, evenimentul cel mai ofertant pentru toţi pasionaţii de fotografie.
   Timp de câteva zile, parcul Herăstrău a îmbrăcat haine de sărbătoare, transformându-se într-o imensă scenă, pe care la tot pasul întâlneai spectacole diverse, care mai de care mai interesante, amuzante, pline de culoare şi entuziasm. Fiecare spectacol a meritat din plin atenţia şi aplauzele spectatorilor.
   Dintre toate evenimentele desfăşurate în cadrul acestui festival, pe mine spectacolul Destin m-a impresionat în mod deosebit. De ce el şi nu altul? În primul rând, pentru că era diferit de tot şi de toate. Într-un cadru ce amintea de vremuri de mult apuse, două personaje, un el şi o ea, rătăcite  parcă din albumul cu fotografii al străbunicii, au început să-şi depene povestea atât de veche şi de nouă în acelaşi timp. Prin intemediul unui schimb de scrisori, cele două personaje încearcă cele mai diverse trăiri, trecând de la tristeţe la bucurie, de la melancolie şi visare la resemnare sau chiar furie, pentru ca, la final, să-şi facă apariţia şi fericirea reîntâlnirii.
   Modul cum talentaţii actori ai Teatrului „Masca“ au jonglat cu toate aceste emoţii a fost un alt motiv pentru care „Destinul“ lor a ocupat primul loc în topul personal. Dar, cel mai important motiv pentru care acest spectacol m-a impresionat atât de mult mi s-a dezvăluit de-abia la sfârşit, când, prin intermediul unor simboluri bine ticluite, am avut surpriza să aflăm că cele două personaje de pe scenă au readus de fapt la viaţă, câteva zeci de minute, două personalităţi marcante ale vieţii culturale şi artistice româneşti. Ea, o talentată poetă, după cum o dovedesc versurile ce-i străjuiesc mormântul de la Văratec, deşi destinul a vrut ca numele său să fie mai degrabă legat de numele lui, decât de cel al artei. El, poetul, cred că nu mai are nevoie de nicio prezentare: cine nu a citit măcar o dată în viaţă Floare albastră şi multe altele. Destinul lor a fost unul foarte trist însă. Deşi foarte talentaţi, soarta a vrut ca cei doi să părăsească această lume foarte repede şi la foarte scurtă distanţă unul de celălalt. Şi tot soarta cea ingrată a vrut ca, probabil, cel mai strălucitor poet şi filosof al românilor să fie recunoscut ca atare doar post-mortem, în viaţă, el fiind  cunoscut mai ales ca redactor al ziarului „Timpul“, puţine din poeziile sale fiind publicate. În încheiere, am o veste bună pentru curioşii care se întrebă: oare ce şi-or fi scris cei doi? O pot afla răsfoind volumul „Dulcea mea doamnă, Eminul meu iubit“, carte în care au fost adunate bună parte din aceste scrisori. În acest fel, cititorii vor avea şi ocazia unică de a  face cunoştinţă, de această dată, cu omul şi nu cu poetul Eminescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe