Newsflash

Dezbateri de la o tribună nouă

Dezbateri de la o tribună nouă

Iniţiem, săptămâna aceasta, o nouă rubrică, susţinută de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti. Cu apariţie bilunară, rubrica îşi propune să devină o tribună a dezbaterilor privind profesia de medic, în contextul în care prestigiul profesiei noastre este adesea ameninţat de abordările neprofesioniste şi senzaţionaliste ale presei generaliste, dar, uneori, şi de comportamentul unor confraţi.

 

   În orice profesie sunt necesare structuri organizato­rice care să reprezinte interesele profesiei şi ale membrilor săi. Pentru medici, o asemenea structură este Colegiul Medicilor, care are drept obiectiv, conform statutului, oferirea de garanţii pentru societatea civilă şi pentru stat, în legătură cu practicarea riguroasă a profesiei de medic, la un nivel profesional ireproşabil. Colegiul contribuie, ca structură organizatorică specială, la apărarea intereselor şi prestigiului corpului medical. Acţionează, de asemenea, pentru dezvoltarea profesiunii medicale, în zona sa de competenţă. Prin activitatea sa, Colegiul Medicilor urmăreşte solidaritatea corpului medical în jurul spiritului de corp; respectarea drepturilor pacientului; exercitarea profesiei de medic în limitele ştiinţei şi moralei medicale; promovarea medicinii ca profesiune liberală, prin libera alegere a oricărui medic a locului şi modului de practică; libera alegere a medicului de către pacient; libertatea de prescripţie; libertatea actului medical în afara oricărei constrângeri administrative sau de altă natură. Colegiul Medicilor susţine şi promovează cu insistenţă ideea că, prin natura activităţii sale, medicul nu este funcţionar public.
   Colegiul Medicilor reprezintă corpul medical faţă de autorităţi şi instituţii în toate problemele de interes reciproc, contribuie la elaborarea statutelor profesionale ale membrilor, veghează la informarea corectă a cetăţenilor în legătură cu toate problemele de sănătate, elaborează şi menţine la zi Codul deontologic al medicilor, participă la crearea, susţinerea, discutarea şi/sau propunerea de modificare a oricărei iniţiative legislative care priveşte sănătatea. Colegiul Medicilor judecă, prin departamentele şi comisiile sale de specialitate, orice conflict ce ţine de practica medicală, între membrii săi sau între aceştia şi terţe persoane fizice sau juridice.
   Colegiul susţine, pentru membrii săi, dreptul de a fi apărat, inclusiv prin asistenţă juridică, atunci când se încalcă drepturile din contractele colective şi individuale de muncă, cele din statut, când i se aduce vreo atingere morală sau materială în timpul exercitării profesiunii sau în caz de litigii pentru probleme de etică şi practică profesională, dreptul la asistenţă socială şi medicală şi la recompensă morală şi materială în mod egal, dreptul de a-şi exprima nestingherit opiniile în public şi prin mass-media, de a promova pregătirea profesională şi accesul la informaţia profesională continuă, dreptul la condiţii decente de viaţă şi muncă, de a fi retribuit în funcţie de importanţa socială a muncii sale, ţinând cont de pregătire, condiţii de muncă, merite şi perfecţionarea profesională.
   Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) doreşte ca acest spaţiu editorial să fie o tribună a dezbaterilor privind profesia de medic, având ca scop creşterea prestigiului profesiei în interesul comunităţii medicale şi în afara ei. Vom prezenta, în acest spaţiu, opiniile membrilor CMMB despre problemele cu care se confruntă în prezent în exercitarea profesiei, profesie practicată în context socio-economic şi relaţional în continuă şi rapidă schimbare. Vom iniţia dezbateri pe teme de actualitate precum refor­ma sistemului sanitar, legis­laţia sanitară, statutul medicului în societate, relaţia medic–pacient etc. Dorim ca problemele – numeroase şi complexe – cu care se confruntă în prezent sistemul sanitar din ţara noastră să fie cunoscute deopotrivă de medici şi pacienţi, să fie dezbătute public şi împreună să încercăm să găsim şi să oferim soluţii.
   Aşteptăm sugestii din partea membrilor CMMB şi o participare activă la dezbaterile ce vor fi iniţiate în cadrul acestei rubrici, pe care o dorim ancorată cât mai profund în realităţile profesiei de medic în România zilelor noastre, o rubrică care să ofere cititorilor atât informaţii, cât şi răspunsuri la întrebările lor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe