Newsflash

Diagnostice și tratamente online

de Dr. Martin S. MARTIN - iun. 6 2016
Diagnostice și tratamente online
     O simplă căutare Google pentru consultații medicale online propune fără întârziere o listă de peste 34 de milioane de adrese, iar pentru cumpărarea unui medicament, nu mai puțin de 37 de milioane de site-uri. E-medicina, atât în oferta de servicii diagnostice și indicații de tratament, cât și în comerțul de produse farmacologice, a făcut pași uriași în ultimii ani. Nu se poate ști câte servicii medicale oferă asistență bolnavilor fără contact direct.
     Despre farmacii, compania de televiziune ABC spunea că, în urmă cu doi ani, operau în lume peste 40.000 de farmacii înregistrate. Ulterior, Agenția națională pentru controlul alimentelor și drogurilor (FDA) a avertizat că multe din farmaciile din alte țări care operează pe teritoriul SUA nu au licențe în aceste state și unele nici nu folosesc farmaciști calificați.
     Sarah Cann a publicat anul acesta pe menshealth.com rezultatele unei investigații făcute la șase adrese de internet, luate de pe lista de servicii cu medic. Acestora li s-au dat informații despre doi bolnavi fictivi, a căror condiție de sănătate a fost detaliată sub forma a două scenarii, concepute de un profesor de medicină internă de la Universitatea Harvard și li s-a cerut să contribuie cu opinii diagnostice și sfaturi de conduită și tratament. Unul din scenarii era construit ca un caz de durere abdominală recidivantă, celălalt descria simptome de dificultăți intermitente de respirație. Răspunsurile au fost analizate și comentate de doi specialiști în domeniul gastroenterologiei și bolilor pulmonare și concluziile au fost trase de profesorul de la Harvard. Toate cele șase servicii medicale online au furnizat analize medicale de calitate, au emis păreri de diagnostic diferențial complete și mature și au dat sfaturi judicioase despre cum ar trebui să procedeze pacienții imaginari. Deși un studiu atât de limitat nu poate da asigurări unor mase largi de bolnavi, a fost încurajator să poată confirma că, în cazul serviciilor investigate, calitatea medicinii furnizate online este foarte bună.
     Autorii îndeamnă însă la prudență și îi sfătuiesc pe cei care apelează la acest tip de asistență medicală să dea informații cât mai amănunțite despre simptomele lor și să fie sceptici din plecare, știind că în niciun serviciu medical din lume diagnosticele nu pot să fie exacte în procente de 100%, mai ales când se bazează pe o singură prezentare. De asemenea, cei care apelează la medicina online au fost sfătuiți să recurgă frecvent și la o a doua opinie, pentru a-și mări șansele de exactitate.
     Concluzii total diferite au reieșit însă dintr-un alt studiu realizat de o echipă de la Universitatea statului California din San Francisco, condus de dr. Jack Resnick și publicat în JAMA Dermatology. Cercetătorii au investigat 16 servicii medicale online, cărora le-au cerut părerea după ce li s-au furnizat imagini cu leziunile cutanate ale unor bolnavi. Medicii care au dat răspunsurile au greșit diagnosticul în mai multe cazuri de sifilis, herpes și cancer de piele. Din 14 doctori cărora li s-a cerut părerea despre un caz frapant de melanom avansat, trei au dat asigurări că este vorba de o leziune cutanată benignă. Mai mulți diagnosticieni nu au fost capabili să ceară informațiile relevante, care ar fi ajutat la diagnostic. Șapte medici nu au pus diagnosticul unei condiții potențial severe, de herpes extins prin eczemă și au recomandat greșit tratament cu steroizi, care poate agrava mersul bolii. Numeroși doctori au recomandat anumite tratamente, fără să întrebe ce condiții de intoleranță și alergii au bolnavii și fără să informeze pacienții despre posibilele efecte secundare ale tratamentului prescris. În fine, s-a dovedit că trei firme medicale foloseau medici care nu aveau licențe de practică pentru regiunea de unde proveneau bolnavii.
     Cercetătorii californieni l-au abordat pe directorul executiv al Asociației americane de telemedicină, care a confirmat volumul mare și rapid crescător al „vizitelor“ online, estimând că anul acesta numărul lor va ajunge la peste un milion. Asociația a declanșat un proces de verificare și licențiere, care va fi în curând obligatorie pentru practica acestei variante de medicină, dar până în prezent numai șapte din cele 500 de companii care au solicitat înregistrarea au fost evaluate.
     Lucrurile sunt mai critice la furnizarea de medicamente, fiindcă sunt mai frecvente farmaciile localizate în alte țări, dintre care unele sunt chiar frauduloase. Au fost semnalate cazuri de livrare de medicamente greșite, de calitate proastă sau chiar inactive. FDA a publicat o listă de criterii care trebuie să trezească suspiciunea consumatorilor: faptul că o farmacie este dispusă să elibereze medicamentele fără rețetă, sau se oferă să producă ea rețeta, ofertele exagerat de ieftine de medicamente cunoscute să aibă un preț ridicat, insistența cu care revin la cei care au făcut o comandă vreodată cu oferte și reclame nesolicitate, adresa în țări „suspecte“ și rezistența de a da un contact care poate fi verificat.
     Asistența medicală și comerțul cu medicamente online cresc din multiple motive. Cel mai important pare a fi ușurința cu care se obțin aceste servicii, dar și faptul că, raportat la costurile cabinetelor medicale clasice, medicina online este mult mai ieftină.
     Și costul medicamentelor este ridicat în SUA pentru cei care nu au asigurare, motiv pentru care multe farmacii online devin atractive celor care se eschivează de la calea tradițională și sigură: examen medical, emiterea rețetei, farmacie cu personal calificat și licențiat.
     Rămâne ca eforturile de a introduce licențierea obligatorie și de a menține un control strâns al furnizorilor să înlăture șansa ca pacienții să fie înșelați sau prost tratați. Dar, din cauza volumului foarte mare de astfel de ofertanți, acesta pare să fie un obiectiv greu de atins.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe