Newsflash

Diavolul din detaliile luptei cu malaria

de Adrian GHEORGHE - apr. 3 2015
Diavolul din detaliile luptei cu malaria
Malaria rămâne, alături de HIV/SIDA, principala ţintă a programelor de dezvoltare în Africa Sub-sahariană. Iar lupta împotriva malariei este plină de paradoxuri. Aproape jumătate din populaţia planetei locuieşte în zone cu risc de transmitere a Plasmodium falciparum, dintre care mai mult de un milliard în zone cu risc ridicat. De malarie se moare încă substanţial: mai mult de 500.000 de decese în fiecare an, dintre care peste 90% în Africa, iar 80% – în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani. Progresele în lupta împotriva malariei, pe de altă parte, au fost impresionante în ultimii cincisprezece ani. Eforturile depuse pentru a asigura controlul transmiterii şi accesul la un tratament medicamentos adecvat au făcut ca rata mortalităţii asociate malariei să scadă cu aproximativ 50% după anul 2000, prevenind, după estimările Organizatiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), mai mult de patru milioane de decese în aceeaşi perioadă.
Paradoxul cel mare vine din faptul că oamenii continuă să moară de malarie, deşi transmiterea este complet evitabilă. Folosirea plaselor de ţânţari tratate cu insecticid şi dispuse în jurul paturilor este cea mai eficientă şi cost-eficientă metodă de prevenire a transmiterii, cu efecte benefice asupra incidenţei malariei şi mortalităţii prin boală pentru toţi membrii unei comunităţi, indiferent dacă toţi dorm sub plase sau nu. Plasele tratate reprezintă strategia de elecţie în eforturile de control al vectorului, inclusă şi în Millennium Development Goals (MDG) sub formă de indicator – „proporţia copiilor cu vârste sub 5 ani care dorm sub o plasă tratată cu insecticid“ – şi alimentează o industrie globală a plaselor de ţânţari de miliarde de dolari. Producţia unei plase costă în jurul a 3 dolari şi sute de milioane de plase iau în fiecare an calea Africii prin intermediul unui număr imposibil de stabilit de organizaţii mai mici sau mai mari care se ocupă de distribuirea lor în comunităţi, gratuit sau la preţuri subvenţionate consistent. OMS estima că peste 200 de milioane de plase tratate au fost distribuite în 2014 şi peste 400 de milioane în ultimii trei ani. Rezultatele eforturilor se văd: în 2004, doar 3% din populaţia expusă riscului de malarie avea acces la plase tratate, pentru ca în 2013 acest procent să fie de 50%.
Şi totuşi, în mod evident, eforturile din prezent nu sunt suficiente. Pe de o parte, ar putea spune unii, e pur şi simplu nevoie de mai mulţi bani pentru şi mai multe plase, astfel încât toată populaţia la risc să fie acoperită corespunzător, după cum sunt necesare investiţii mai mari pentru intervenţii complementare, precum tratamentul cu antimalarice şi accesul la teste de diagnostic. Cifrele macro- susţin această perspectivă: atingerea ţintelor privind reducerea poverii malariei necesită un angajament global estimat la cinci miliarde de dolari, dintre care în prezent sunt mobilizaţi ceva mai puţin de trei miliarde – în condiţiile unei rate anuale a creşterii ajutorului internaţional pentru malarie de peste 20%. În plus, plasele au o durată de viaţă limitată: după aproximativ trei ani se cer retratate cu insecticid, reparate pentru ochiurile desfăcute sau direct înlocuite cu altele noi. Pe de altă parte, ar putea spune alţii, problema e departe de a fi atât de tehnică în sensul reducerii la o ecuaţie cu bani şi plase în termenul stâng şi vieţi salvate în termenul drept. Mai mult, o astfel de gândire profund paternalistă de tipul „să le dăm ce au nevoie ca să rezolvăm problema odată“ arată o înţelegere superficială a situaţiei de pe teren. Oricât s-ar investi, adevărul care persistă în urma oricărei investiţii de gen este că zonele cu risc ridicat de malarie sunt strivite de săracie, ceea ce alimentează cercul vicios sănătate precară–sărăcie, care pare uşor de rupt în ideologie şi doar ceva mai dificil, în practică.
New York Times publica la sfârşitul lunii ianuarie un material despre folosirea în comunităţi rurale din Zambia a plaselor de ţânţari pentru malarie ca plase de pescuit. Nu este primul material de gen, ci o reiterare a unor disfuncţionalităţi cunoscute de ani buni. Lucrurile sunt simple: fiind dat un orizont de timp previzibil, poţi contracta malarie sau nu, de pe urma căreia poţi muri sau nu. Oricare ar fi orizontul de timp ales mai sus, cu certitudine vei muri de foame înainte de malarie dacă nu acţionezi. În zonele în care se trăieşte cu echivalentul a câţiva dolari pe zi, o plasă donată de un ONG internaţional poate face diferenţa în favoarea supravieţuirii. Împletirea unui coş din nuiele care să poată fi folosit pentru pescuit ar dura câteva zile şi o plasă adevărată de pescuit ar costa aproape 50 de dolari. La o adică, şi o plasă second-hand ar fi o investiţie foarte bună, deşi plasele noi au ochiurile intacte. Folosirea plaselor de ţânţari pentru pescuit este, până la urmă, un caz fericit. Sunt documentate şi cazuri de utilizare a lor sistematică în scop decorativ domestic sau ca obiect de zestre.
Întâi, modelul de impact pentru controlul malariei este aruncat în aer. Apoi, consecinţele utilizărilor alternative nu sunt întotdeauna inofensive. Permetrin, unul dintre insecticidele cu care sunt tratate plasele, este toxic pentru peşti (de unde şi avertismentul de pe plasele tratate „A nu se spăla în apă“) şi, dacă activităţile sunt desfăşurate la o scală suficient de mare, fauna piscicolă din bazinul respectiv poate fi afectată, ceea ce va ranforsa mai departe cercul vicios al foamei. Diavolul stă şi în alte detalii: ochiurile plaselor de  ţânţari sunt mai mici decât ale plaselor de peşti, ceea ce face ca o captură să includă mai mulţi puieţi, care deci nu vor mai atinge maturitatea, afectând şi pe această cale stocurile viitoare.
Lucrurile pot fi chiar mai simple şi mai dureroase decât a pescui cu plase de ţânţari. Aşa cum sugerează şi indicatorul MDG, a avea o plasă de ţânţari tratată e una, însă a dormi sub plasă pentru a beneficia de protecţie este cu totul altceva. Rata de utilizare efectivă a plaselor recomandată de OMS în zonele endemice este de 80%, însă puţine ţări cu risc ridicat de malarie se apropie de această valoare. Una dintre explicaţiile vehiculate a fost că beneficiarii plaselor nu le apreciază suficient deoarece le primesc gratis. Studiul de referinţă în acest sens, publicat în 2010 în prestigiosul Quarterly Journal of Economics, a arătat că un mecanism de coplată pentru plasele tratate scade semnificativ cererea şi nu influenţează în niciun fel utilizarea sa adecvată.
Prevalenţa utilizării necorespunzătoare a plaselor de ţânţari şi efectele sale rămân dificil de cuantificat. Oricât de izolate sau de sistematice ar fi deviaţiile într-o regiune sau alta, ar fi ipocrit de spus că fenomenul ţine singur în loc eradicarea malariei. Totuşi, va exista o lume după eradicarea malariei în care vor trăi aceiaşi oameni care astăzi prind peşte cu plasele tratate pentru că nu au alternative. Ce le va rămâne lor de făcut atunci e o discuţie pentru astăzi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe