Newsflash

Doza de agnosticism

de Adrian GHEORGHE - aug. 4 2017
Doza de agnosticism
     La sfârșitul lunii februarie a acestui an, s-a stins din viață Kenneth Joseph Arrow, cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru economie până în prezent (a primit premiul la vârsta de 51 de ani, în 1972) și unul dintre cei mai proeminenți teoreticieni ai domeniului din secolul trecut. Întâmplarea face că Arrow avea și rădăcini românești, părinții săi emigrând din zona Iașiului, la începutul secolului trecut, pentru a se stabili în Statele Unite. Inclusiv în virtutea acestor rădăcini, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” i-a decernat titlul de doctor honoris causa în 2013.
     Pentru economiștii din domeniul sănătății, Arrow este cunoscut atât prin activitatea sa aplicată – de exemplu, a condus grupul de lucru al Institute of Medicine (2003) care a propus un mecanism global de achiziție a antimalaricelor de generație nouă, ulterior constituit la nivelul Fondului global de luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei și malariei –, dar și prin activitatea sa teoretică. Legat de aceasta din urmă, Arrow este un nume de referință în principal prin articolul său „Uncertainty and the Welfare Economics of Medical Care”, publicat în decembrie 1963 în prestigioasa American Economic Review. Articolul explica pe larg modul în care diferite tipuri de incertitudine caracteristice furnizării serviciilor de sănătate – precum incertitudinea privind apariția și manifestarea bolii sau incertitudinea privind eficacitatea tratamentului – determină imperfecțiuni în piața serviciilor medicale, imperfecțiuni care se cer corectate prin intervenții de politică publică. O perspectivă care se arată intuitivă și de bun-simț astăzi, dar care până la acel moment nu fusese articulată clar și complet. Articolul este considerat de specialiști printre cele mai influente publicații din domeniul economiei sănătății, practic a marcat nașterea acestei discipline și a trasat direcția pentru cercetări ulterioare în arii precum piața asigurărilor de sănătate sau comportamentul furnizorilor de servicii medicale.
     Rămâne notabilă preocuparea unei minți precum cea a lui Kenneth Arrow pentru a aduce claritate și rigoare acolo unde intuiția și ideologia sunt singurele care fac legea. Împreună cu colaboratorul său Gérard Debreu, a produs algebra care demonstrează cum și stabilește condițiile în care metafora mult citată a „mâinii invizibile” din scrierile lui Adam Smith poate fi viabilă. Sau, în tema care i-a adus poate cea mai mare notorietate, a demonstrat cum alegerea majorității manifestată în cadrul sistemelor de vot poate conduce la rezultate suboptimale. Agnostic, în ceea ce privește propria filozofie de viață, a declarat într-un interviu pe acest subiect că „asemeni statului în care trăim [California], planificăm și construim pe un teren care se poate căsca oricând sub picioarele noastre”.
     Conferința bienală a Asociației internaționale pentru economia sănătății (iHEA) tocmai s-a încheiat la Boston, în SUA. În cadrul conferinței a fost decernat și premiul anual „Kenneth J. Arrow” pentru cea mai bună lucrare de cercetare în domeniu. Premiul din 2017 a mers către un colectiv condus de Carol Propper, de la Imperial College London, pentru studiul asupra consecințelor pe care le-a avut măsura de a crește libertatea de alegere a pacienților din sistemul britanic de sănătate după 2006*. Pe scurt, contextul era că, anterior reformei, pacienții nu aveau libertatea de a alege spitalul în care să aibă loc intervențiile elective (non-urgente) care le erau recomandate; reforma propriu-zisă a reprezentat introducerea dreptului de a alege între cinci spitale. Luând mortalitatea postchirurgicală pentru intervențiile de bypass coronarian drept indicator de rezultat, studiul a arătat că, în urma creșterii libertății de alegere, în medie, rata mortalității a scăzut și calitatea îngrijirilor a crescut; spitalele care ofereau îngrijiri de calitate înaltă și-au crescut cota de piață și cele care ofereau îngrijiri de calitate mai scăzută au pierdut cotă de piață. În ansamblu, rezultatul studiului confirmă intuiția adesea vehiculată privind importanța competiției: pacienții răspund mecanismelor de piață căutând spitale de calitate mai ridicată și spitalele răspund îmbunătățind calitatea serviciilor, ceea ce conduce la creșterea bunăstării pacienților.
     Sublim și util. Din acest punct încep nuanțele pe care Carol Propper le-a invocat la plenara de deschidere a conferinței, când a și acceptat premiul în numele echipei, spunând că de-abia acum începem să depășim o înțelegere superficială privind modul în care politicile procompetiție funcționează în sănătate, însă mai avem multe de înțeles. Un subiect încheiat demult pentru unii, cu axiome privind demonizarea fie a statului incompetent și greoi, fie a privatului hrăpăreț și agil, dar deloc încheiat pentru cei interesați de soluția corectă, rezonabilă și departe de a fi universală – pentru pacienți. Ca o scurtă paranteză, Carol Propper nu este chiar oricine, ci personalitatea academică de referință pentru studiul competiției în piața serviciilor de sănătate din Marea Britanie, ocupându-se de subiect, inclusiv din poziția de consilier guvernamental, încă de la începutul anilor ʼ90. Revenind la argument, nuanțele politicilor procompetiție pot fi, așadar, mai importante decât ideea în sine. Se cunoștea deja, din studiile desfășurate în Statele Unite, că, atunci când prețurile/tarifele de rambursare sunt reglementate, competiția crește, calitatea și impactul asupra calității îngrijirilor e neclar când prețurile sunt lăsate în voia pieței. Ce am aflat în plus din experimentul natural din Marea Britanie, dincolo de punctele-cheie amintite mai sus, este că beneficiile pentru pacienți au fost semnificativ mai mari în zonele cu o concentrare mai mică a furnizorilor (practic, mai multe spitale), ceea ce trimite la importanța reglementării asupra proceselor de fuziune și comasare a spitalelor. S-ar putea spune, tot intuitiv, că o liberalizare a concentrării poate avea sens din punct de vedere economic, dar rezultatele din Marea Britanie arată că în spitalele care s-au concentrat nu s-au înregistrat creșteri ale productivității sau ale calității îngrijirilor. În plus, mecanismele concrete privind modul în care funcționează competiția la nivel profund rămân neclare. Există dovezi privind legătura (necauzală) dintre performanța managementului și intensitatea mediului competitiv, dar cam atât. Cum anume „răspund spitalele” este încă subiect de speculații: unele se pot dovedi adevărate, însă prea puține sunt demonstrate.
     Rămânem așadar, după cele mai recente și robuste studii, cu dovezi că politicile procompetiție pot funcționa în sănătate atunci când sunt introduse în piețe deja suprareglementate, dar și cu reconfirmarea importanței de a avea o reglementare inteligentă, plasată în spațiul îngust și eluziv dintre extremele „comandă fermă” și „supraveghere simbolică”. Realitățile mai puțin palpabile sunt că a construi o astfel de reglementare costă și durează mult și că apetența conjuncturală a publicului, fie antietatistă, fie antiprivatizare, e adesea mai puternică decât orice studiu. Din oricare parte a spectrului ideologic am aborda problema, însă, o doză de agnosticism nu doar că nu strică, dar poate salva – la propriu – vieți.

 

 

 


 


Notă autor:

*Gaynor M, Propper C, Seiler S. Free to choose? Reform, choice and consideration sets in the English National Health Service. American Economic Review. 2016;106(11):3521-57

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe