Newsflash

"E prea târziu ca să mai fim pesimişti!"

de Dr. Mihai Cezar POPESCU - ian. 24 2012
   Viorel, un bărbat zdravăn, fiu de ţărani înstăriţi şi el însuşi cap de familie, îmi mărturiseşte îngrijorarea că „tăvălugul“ SMURD va cuprinde şi detaşamentul de pompieri din Budeşti, unde lucrează de mai mulţi ani. Se întreabă, pe bună dreptate, cum va face faţă aşa, fără pregătire, unor situaţii medicale grave. Îl bat încurajator pe umăr şi îi ascund bineînţeles faptul că, deşi elefanţii pot să picteze, rezultatul va fi doar o performanţă de circ şi nicidecum operă de artă. Înţelepciunea a făcut loc încet-încet îngrijorării şi în sufletul meu.
   Au trecut puţine zile de când mecanismele ce reglează asigurarea asistenţei medicale de urgenţă au trecut în prim-planul vieţii noastre de fiecare zi, în contextul mai larg al unei noi tentative de restructurare a sistemului sanitar românesc. Confruntări televizate, demisii răsunătoare, manifestări incoerente de toate părţile baricadelor culminează cu lapidări şi bastonade neconvingătoare, în cursul cărora se învălmăşesc strigăte ce evocă SMURD, un nume carismatic ce aminteşte de Abu Ammar, taxe auto, şomaj, corupţie şi câte altele. Se strigă de toate şi pare să se piardă din vedere tocmai esenţialul.
   De-a lungul ecranelor s-au succedat personaje lustruite, al căror discurs „aerisit“ lasă de înţeles că au coborât din limuzine cu geam fumuriu spre a dezbate cu aplomb viitorul medicinii româneşti. Este cu neputinţă ca sarabanda de mecanisme financiare pe care aceştia le prezintă, sumele uriaşe care se evocă (nu fără evidentă detaşare) să nu-mi aducă în minte nenumăratele spoturi publicitare care cerşesc mila unei populaţii famelice pentru plata unor tratamente costisitoare efectuabile doar în străinătate sau pentru susţinerea unor valoroase clinici autohtone. Pentru ca sfâşierea să fie deplină şi răspunsul financiar mai prompt şi mai consistent, sunt împinşi în prim-plan copiii, exact cum problematica sănătăţii a devenit, poate pentru întâia oară în istorie, catargul de care se sprijină nemulţumirile tuturor. Concomitent, ca şi când mentalul meu s-ar fi asimilat unui ecran cu două imagini care se desfăşoară în paralel, văd aceleaşi personaje galonate beneficiind de incredibile înlesniri şi tratându-şi neputinţele în ilustre clinici din străinătate, eventual aruncând o privire critică spre medicina românească pe care chiar ei au schilodit-o.
   E evident că lucrurile nu mai pot continua în acest fel şi atunci îi spun şi eu pompierului din Budeşti un adagiu recent lansat de un ilustru canal internaţional de televiziune: „E prea târziu ca să mai fim pesimişti!“

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe