Newsflash

Emoții de primăvară

de Dr. Şerban NICOLESCU - apr. 6 2018
Emoții de primăvară
    A mai rămas puțin până la mult-așteptata zi a încasării salariilor pentru luna martie 2018 conform noii grile de salarizare a personalului medical. La nivel de beneficiari ai modificărilor legislative, discuțiile interminabile și protestele pe tema legii și ordonanței, dar și așteptările ne-au scindat în mai multe tabere. E de necrezut cum un text de lege, ceva de la care te aștepți să fie limpede și sec, a putut da naștere la atâtea speculații.

    Pe de o parte sunt medicii și asistenții care vor beneficia de salarii crescute și, pe de alta, categoriile profesionale mai puțin norocoase – chimiștii și biologii din laboratoarele medicale, infirmierele, farmaciștii, personalul TESA –, care au fost omise din legea salarizării personalului medical sau ale căror măriri sunt eșalonate până în 2022. Sindicatele, la rândul lor, sunt scindate, încercând să obțină condiții mai bune pentru categoriile profesionale principale pe care le reprezintă. De asemenea, medicina de familie și sistemul sanitar privat s-au trezit într-o competiție a veniturilor salariale, care pune multă presiune pe sistemul asistenței medicale primare, public și privat.

    Ne bucurăm de salarii mai mari, dar ele trebuie susținute de undeva, deci, în calitate de cetățeni responsabili, nu se poate să nu ne temem că alte fonduri ale unui sistem deja în sub-finanțare cronică vor scădea proporțional. Guvernanții ne asigură că salarizarea la nivelul Uniunii Europene va aduce o asistență medicală pe măsură. Asta dacă nu cumva vom ajunge în situația bolnavului care, deși avea inima bună, a murit.

    La nivelul așteptărilor, suntem, de asemenea, scindați. Pe de o parte sunt optimiștii – cei care cred că vor beneficia de o creștere salarială semnificativă. Pe de altă parte sunt pesimiștii, care cred că, la fel ca în ianuarie, din plafonarea cuantumului sporurilor sau a cine mai știe căror impozite, sau fiindcă oricum nu sunt bani, o să ne pomenim cu nu prea mult peste ce avem în prezent. Există chiar și o categorie intermediară, să le spunem optimiști temperați, care merg pe ideea: „măcar vreo două-trei salarii din astea mărite să primim și noi”.

    Luând în calcul varianta optimistă, că marile speranțe se vor împlini, mă nedumerește însă faptul că, la rândul nostru, nu avem nimic de făcut pentru a beneficia de mult-discutatele măriri salariale. Nu s-a adăugat nimic în fișa postului, nu are ministerul niciun program, nu trebuie să facem ore suplimentare, mai multe gărzi sau puncte EMC, nu se vor ajusta veniturile în funcție de satisfacția pacienților, nimic. Evident, scopul declarat e ca sistemul medical românesc să devină mai atrăgător – cel puțin din punct de vedere salarial – ca să ne țină în țară, să nu mai emigrăm. Dar cei mai mulți dintre noi oricum nu aveam de gând să plecăm.

    Nu am receptat niciun semnal negativ din mass-media sau din societatea civilă că nu am merita respectivele măriri de salariu sau că ele sunt exagerate. Toată lumea le consideră, alături de noi, o reparație, o compensație binemeritată. Asta înseamnă că societatea nu și-a pierdut încrederea în corpul medical, ceea ce ne onorează. Însă așteptări pe măsură există, chiar dacă nu sunt explicite. Dacă trebuie să oferim, la rândul nostru, ceva în plus, nu este stabilit prin lege și nici impus prin cerințe ale societății civile, dar este o decizie de conștiință pentru fiecare dintre noi. Sper ca zâmbetele care o să ne înflorească pe chip după ce o să primim fluturașii de salariu pentru luna martie să ne însoțească și în cabinete, în saloane, în gardă, în sala de operație și pentru multă vreme de acum încolo. Și sper că vom avea o primăvară medicală românească fără emoții.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe