Newsflash

Emoții de primăvară în șnur de mărțișor

de Estera STĂMOIU - mar. 2 2018
Emoții de primăvară în șnur de mărțișor
Este luna martie, o perioadă plină de feminitate, zâmbete, credință și optimism. Este luna femeii. Inspirată de cuvintele unui poet celebru, „La începutul tuturor lucrurilor mărețe se află o femeie”, m-am gândit că ar fi potrivit să las o clipă deoparte temele juridice, holistice și să prind în șnurul mărțișorului gânduri de apreciere, respect și mulțumire pentru asistenta medicală, pentru femeia din sistemul de sănătate.

Cred că nu doar în această perioadă încărcată de emoție ar trebui să ne gândim la asistentele medicale ca la un simbol al gingăşiei şi al delicateţii, cu sentimente discrete şi suferinţe abia ghicite, uneori ascunse în spatele unui zâmbet, dar cu sensibilităţi adânci şi profunzimi sufleteşti nebănuite. Asistenții medicali reprezintă grupul cel mai mare de profesioniști din sistemul de sănătate și îndrăznesc a spune că nu este deloc întâmplător că este preponderent feminin. Profesia de asistent medical e încărcată de noblețe.

Responsabilitatea față de pacient și față de echipa medicală este foarte mare. Zi de zi, asistenții medicali dăruiesc tot ce au mai bun: cunoștințele profesionale, spiritul de solidaritate şi empatia pentru a menţine şi a restabili sănătatea pacienților. Zi de zi le oferă celor care au nevoie de îngrijire nu numai ajutorul lor profesional, ci şi mângâiere, care izvorăşte din bunăvoinţă, din angajament și din umanism profund. În fiecare viaţă salvată, în fiecare copil vaccinat, în fiecare naştere, în fiecare tratament aplicat, în fiecare pacient care beneficiază din plin de atenţie şi sprijin se simte prezenţa eforturilor depuse de o asistentă medicală.

Atunci când le vedem chipurile îngândurate și obosite, să ne gândim că și ele au o viață dincolo de poarta spitalului sau de ușa cabinetului, că se confruntă cu aceleași probleme, că și ele sunt preocupate de grijile vieții cotidiene, că poate ele sau cineva drag lor au probleme de sănătate.

În fiecare zi simt bucurie, durere, șterg lacrimi, calmează frici, păstrează secrete, salvează vieți. De multe ori le doare corpul, le doare sufletul, dar se întorc în fiecare zi la pacienții care uneori le apreciază, alteori le critică și le ceartă.

Uneori ne dăm seama de importanţa și de calităţile asistentei medicale doar când suntem într-un impas, cu dureri și boli, de care vrem să scăpăm. Oare există o reală răsplată morală pentru ceea ce face de cele mai multe ori o asistentă medicală? Să ne amintim că sunt cele care-și petrec cel mai mult timp cu pacientul, că își fac treaba conștiincios, cu pasiune, empatie, perseverență, meticulozitate, blândețe, fermitate, competență, deși sunt suprasolicitate.

În loc de concluzie, MULȚUMESC fiecărei asistente medicale: pentru că și-a ales această profesie, pentru că își dedică viața comunității, pentru că este o forță și o resursă fundamentală a sistemului de sănătate, pentru că are puterea să găsească în profesia ei adevărata bucurie a vieții – să fii folosit într-un scop pe care tu îl admiți ca fiind cel mai important: sănătatea.

Să nu uităm, deci, că a sărbători asistenta medicală, femeia din sistemul medical, înseamnă, înainte de toate, a-i dărui respectul, stima, considerația şi demnitatea pe care le merită.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe