Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  PROIECTE

Etnobotanicele REALITATEA SPECIALIŞTILOR

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN vineri, 18 martie 2011

   Când nu ne îngrijorează revoluţiile şi cutremurele de peste mări şi ţări, una din cele mai dezbătute probleme în presa de la noi este cea a etnobotanicelor. Dependenţă, drame familiale, agresiuni, sinucideri, toate au fost puse pe seama lor. Dacă aceasta este sau nu realitatea aflăm de la dnii dr. Lucian Vasilescu, şeful secţiei de dezintoxicare a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia“ Bucureşti, şi prof. dr. Ostin C. Mungiu, disciplina Farmacologie, Toxicologie şi Algeziologie din cadrul UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, într-un documentar realizat de dl dr. Mihail Călin. (...)
 

 
 

    Se înmulţiseră într-o vreme precum ciupercile după ploaie. În buricul târgului sau la periferie, la gurile de metrou sau în staţiile de tramvai, în preajma şcolilor sau chiar peste drum de Banca Naţională, „magazinele de vise“ au devenit încet-încet o privelişte urbană la fel de obişnuită precum cazinourile sau agenţiile de pariuri sportive. Aspectul lor misterios, cu geamuri fumurii şi gratii la geamuri, contrastează cu produsele inocente pe care pretind că le comercializează – săruri de baie sau îngrăşăminte pentru flori. Dar numai naivii le-ar presăra în căzi sau ghivece – restul le înghit, le inhalează sau şi le injectează ca să se relaxeze, ca să uite de probleme, ca să păşească în altă realitate. Etnobotanicele, cum sunt de-a valma denumite plante şi compuşi de sinteză, au apărut la noi cam în acelaşi timp cu Criza şi-au devenit aproape la fel de mediatizate ca aceasta. Jurnalele televiziunilor şi paginile ziarelor s-au umplut cu relatări despre violenţe, sinucideri şi crime presupus provocate de ele, iar reporterii s-au statornicit la poarta spitalelor sau la intrările cimitirelor, destinaţiile tot mai frecvente ale consumatorilor. Împinse de la spate de opinia publică, autorităţile au interzis câteva zeci de substanţe şi au dezlănţuit furia controalelor asupra comercianţilor din toată ţara. Magazinele s-au rărit, dar fenomenul continuă neabătut. Încercăm să aflăm cât e adevăr şi cât exagerare în această chestiune de la dl dr. Lucian Vasilescu, şeful secţiei de dezintoxicare a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia“ din Bucureşti şi de la dl prof. dr. Ostin C. Mungiu, disciplina de Farmacologie, Toxicologie şi Algeziologie din cadrul UMF „Gr. T. Popa“ din Iaşi.
 
    Zeci de mii de consumatori!
    Sunt droguri dure, cele mai periculoase pe care le-am văzut, iar noi am ajuns la concluzia că etnobotanicele sunt mai dăunătoare decât heroina. (...)
 
    Lucrurile trebuie evaluate corect
    Pagubele etnobotanicelor sunt cu mult mai mici decât cele produse de drogul numărul unu din România, care este alcoolul. Sub aspect medical şi social, afecţiunile produse de alcoolism atârnă mult mai greu decât aceste etnobotanice. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.