Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Evaluări şi atenţii

Viața Medicală
Dr. Richard CONSTANTINESCU joi, 20 noiembrie 2014
Zărim, în drumurile noastre, oameni care-şi trăiesc viaţa în văzul tuturor. Fiecare cu povestea sa. E surprinzător să vezi aspecte de viaţă intimă derulate în public, de parcă între noi şi ei ar exista paravane şi pereţi. Pesemne că, mental, aceşti oameni şi-au ridicat ziduri şi au creat locuinţe imaginare pe care numai ei le pot vedea şi unde numai ei pot locui. Dinspre noi însă, de cealaltă parte a zidului invizibil, totul se vede. Sau poate nu. De ambele părţi poate fi o anumită orbire: ei, preocupaţi de a-şi comprima făpturile, spre a intra în firidă, noi, preocupaţi de-a ne gonfla cât mai mult.
La câţiva paşi de Spitalul de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti, în parcare, doi fraţi se strâng în braţe sau îşi sunt unul altuia reazem. În zona verde dintre Spitalul „Sf. Spiridon“ şi clădirea UMF Iaşi, peste capacele de canal, prin care se strecoară aburi calzi, doi bărbaţi îşi trag bucăţi de pătură peste cap. Extensii ale suferinţei, aceste zone din jurul unor spitale, sunt pentru noi, casnici ai suferinţei, prilej de a medita.
Se întâmplă să ne servim cafeaua şi să privim pe geam. Înăuntru, vedem oameni chirciţi de durere în pat, la care, din datorie, mergem, apoi, privim afară şi vedem oameni chirciţi de durere, care nu se vaită, nu ne cheamă, şi nu mergem. Unii ne amuzăm, alţii comentăm. Niciun pas însă spre cei de afară.
În interiorul zidurilor, mlaştina durerii. În afara lor, mlaştina nepăsării. Şi din interior şi din exterior, aceleaşi priviri nepăsătoare. Câte un bolnav cu pansament la ochi sau cu o pungă atârnând pe sub pijama se opreşte în dreptul lor. Vreme de câteva clipe, cele două suferinţe se recunosc şi, în tăcere, aplecându-se, îi vezi intrând pe uşa invizibilă a casei lor.
Manualele despre suferinţă de pe rafturile clinicilor şi ale universităţilor scriu despre orice, dar nu şi despre ceea ce suferinţa însăşi vorbeşte. Despre evaluarea cu şublerulvs evaluarea cu inima. Despre trecerea de la atenţii la atenţie. Despre cele trei care rămân… Iar mai mare dintre ele este YouBirea.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Albumul cu clipe este rubrica membrilor şi simpatizanţilor ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesaţi de această artă şi de activitatea Clubului ne pot contacta la arfomed@viata-medicala.ro
 
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.