Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Examen la literatură

Viața Medicală
Violeta PANAIT luni, 26 mai 2014
    În aceste vremuri invadate de tehnologii care permit accesul facil la informaţie de orice natură, mai ales în zonele urbane unde adolescenţii nu sunt preocupaţi să-şi asume activităţi casnice, pasiunea pentru literatură poate deveni un ideal doar pentru… părinţi. Lectura înseamnă pătrunderea într-o lume fantastică a imaginaţiei, a stimulării intelectului şi dobândirii unei culturi generale, atât de necesare în viaţă.
     Personal, lungul drum de la „trebuie să citesc“ la „prefer să citesc ceva“ l-am parcurs cu fiul meu când, pregătindu-se pentru admiterea la liceu, nu se lăsa convins de lectură, concentrându-se mai mult pe formule matematice şi ecuaţii complexe. Era convins că o sinteză a romanului de studiat, „Baltagul“ în cazul de faţă, este suficientă pentru a dezvolta cerinţele de bază ale programei şcolare. Aşa s-a născut o idee, aceea de a reface – împreună cu familia mea – drumul Vitoriei Lipan în căutarea disperată, determinată şi de neclintit, de a-şi găsi soţul şi a urma datinile strămoşeşti. Fiul meu urma să conceapă traseul, aşa cum l-a descris Sadoveanu în fascinanta povestire, iar călătoria noastră plină de farmec şi suspans să fie recompensa unui examen promovat şi muncit.
     Aceste plaiuri mitice le-am străbătut de la Bicaz spre Borca, traversând munţii Stânişoarei, cu o pauză de răgaz şireculegere la răscrucea de la Crucea Talienilor, spre Dorna, apoi spre Sabasa şi Suha, având ca punct final Mălini, unde s-a născut Nicolae Labiş.
     Dincolo de căutările şi analogiile cu personajele sau întâmplările din roman, de poveştile pline de mister spuse de localnici, descoperi măreţia, unicitatea peisajelor bucovinene care te uimesc cu desăvârşirea lor. Deseori, într-o zi de drumeţie întâlneam doar câte un cioban cu oile sale sau tăietori de lemne, oameni simpli, căliţi în viaţa aspră de munte, senini şi împăcaţi, izolaţi într-o lume aproape ireală în care timpul a stat în loc, mirat de perfecţiunea spaţiului şi inspirativ pentru multe generaţii de scriitori.
     Vă invit să descoperiţi, prin lectură şi călătorii, cea mai frumoasă ţară din lume: România mea. România noastră!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Albumul cu clipe este rubrica membrilor şi simpatizanţilor ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesaţi de această artă şi de activitatea Clubului ne pot contacta la club.arfomed@yahoo.com

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.