Newsflash

Exodul medicilor

de Prof. dr. Peter MANU - mar. 13 2013
Exodul medicilor

După cifrele furnizate de Colegiul Medicilor din România, din 2007 până în prezent, sistemul românesc de sănătate a pierdut nu mai puţin de 14.000 de medici, cei mai mulţi dintre ei plecând să lucreze în străinătate. Ce credeţi că ar trebui să facă autorităţile şi cum ar putea fi evitat impactul pe termen lung asupra sănătăţii populaţiei? (Dr. A. M.)

 

   Datele prezentate de preşedintele Colegiului Medicilor din România sunt amplificate de faptul că numărul medicilor cu drept de liberă practică, în ţară, a scăzut de la 51.000 în 1990 la 39.000 în 2010. Balanţa negativă nu ia în considerare numărul – încă necunoscut – de medici care emigrează imediat după absolvirea facultăţii sau în timpul rezidenţiatului.
   Emigraţia medicilor este, în opinia mea, cea mai mare tragedie din istoria postcomunistă a României. Când spun acest lucru nu mă refer la efectul pe care aceste pierderi le au asupra calităţii îngrijirii medicale din România de astăzi, pentru că cititorii „Vieţii medicale“ realizează mult mai bine decât mine dimensiunea acestui dezastru. Mă refer la consecinţele de durată, sociale şi demografice, pe care plecarea unui grup masiv de persoane din segmentul cu cel mai înalt grad de inteligenţă, putere de muncă şi adaptabilitate din populaţia României le va avea asupra viitorului ţării.
   România este o ţară săracă şi prost condusă. Populaţia este împărţită într-un segment majoritar, care trăieşte la limita subzistenţei, un segment infim de recent îmbogăţiţi (fără aptitudini reale, dar care profită de reţele de influenţă pentru căpuşarea statului) şi o clasă de mijloc, care încearcă să adauge, prin muncă şi talent, valoare reală condiţiei sociale şi economice a ţării. Medicii şi familiile lor fac, în general, parte din clasa de mijloc. Emigrarea unui procent mai mare de 10% din medici (aşa cum se întâmplă în toate ţările sărace din lume) pune în pericol însăşi existenţa clasei de mijloc. Fără o clasă de mijloc care creşte ca număr şi influenţă, România este condamnată la marginalizare în comunitatea naţiunilor, degradarea resurselor umane şi accentuarea tendinţelor autoritare ale celor care o guvernează.
   Medicii din România vor continua să emigreze, probabil, în număr din ce în ce mai mare. Într-o lume în care ţările avansate din Europa şi America de Nord trebuie să asigure îngrijirea unei populaţii din ce în ce mai îmbătrânite şi „importă“ medici de oriunde pot, superioritatea condiţiilor de viaţă şi lucru, aprecierea justă a meritelor, stabilitatea politică şi imparţialitatea justiţiei sunt motive mai mult decât suficiente pentru a părăsi Romania.
   Autorităţile nu pot face nimic pentru a opri exodul medicilor. Se vorbeşte mult, de exemplu, despre creşterea substanţială a salariilor rezidenţilor, cu speranţa că această corecţie – necesară şi justă – poate scădea procentul care emigrează. În opinia mea, o asemenea măsură va creşte numărul emigranţilor. În acest moment, condiţia precară a rezidenţilor (muncă multă, prost plătită) funcţionează ca un factor ce descurajează interesul pentru medicină al liceenilor inteligenţi şi muncitori. Dacă se vor îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale rezidenţilor, facultăţile de medicină vor atrage studenţi mai buni, care nu vor putea fi mulţumiţi cu ce le poate oferi România şi vor găsi relativ uşor de lucru în altă parte, după specializare.
 
 

Aequanimitaseste titlul unui discurs rostit în 1889 de sir William Osler, părinte-fondator al medicinii interne în America de Nord; semnifică virtutea de a accepta lucrurile aşa cum sunt.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe