Newsflash

Experiență și prudență

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - ian. 22 2016
Experiență și prudență
     Nu cred că s-ar fi mirat nimeni dacă un medic ar fi rostit cuvintele alăturate – pentru că asocierea experienței cu prudența ar trebui să stea la baza fiecărei decizii luate în legătură cu orice pacient. Provenind însă de la un politician de anvergură, fost președinte al celei mai importante puteri terestre, gândul acesta capătă o însemnătate deosebită, întrucât indică valabilitatea sa pentru orice profesie, pentru orice situație.
     Care e de fapt lanțul judecății pe care o pune în funcțiune medicul în fața unui pacient a cărui situație necesită luarea unei decizii? Răspunsul pare să vină de la sine. După o corectă examinare a pacientului și a tuturor datelor legate de maladia sa, urmează cântărirea opțiunilor și luarea deciziei. Hotărârea finală e rezultatul unui proces intelectual care, pe măsură ce trece timpul, devine o rutină aproape instinctivă. Datele din literatura de specialitate, dublate de experiența medicului și de posibilitățile care îi stau la îndemână în acel moment reprezintă verigile lanțului de care aminteam mai sus și duc la decizia ce va trebui prezentată pacientului și discutată cu acesta. De multe ori, decizia nu e complet clară și atunci trebuie ales între două sau mai multe căi terapeutice. Cine crede că posedă întotdeauna adevărul absolut are mari șanse să fie dezamăgit, nu doar o dată, de realitate. Prudența este obligatorie atunci când o măsură terapeutică se poate însoți de incidente și complicații.
     Îmi vine în minte cazul foarte recent al unei gravide în săptămâna 31 de sarcină, îndrumată de medicul ginecolog spre cabinetul de preanestezie (o funcție care există astăzi în fiecare spital israelian). Ultima ei sarcină se încheiase în urmă cu mai bine de șase ani printr-o operație cezariană, pentru care medicul anestezist efectuase anestezie peridurală. La câteva minute după injectarea substanței anestezice în spațiul epidural, pacienta s-a plâns de lipsă de aer, simptom clar al unei situații pe care noi o numim total spinal (penetrarea anestezicului în spațiul subarahnoidian și afectarea rădăcinilor nervoase responsabile de inervarea mușchilor respiratori). Diagnosticul a fost pus fără întârziere, pacienta a primit o doză de agent hipnotic, intubația traheală a urmat ventilației pe mască, iar operația a decurs normal, având ca rezultat un nou-născut sănătos și o mamă care a evoluat postoperator fără incidente. Întrebarea ginecologului, transmisă prin pacienta în cauză, era clară: în lumina acelei complicații serioase din urmă cu câțiva ani, care ar trebui să fie tehnica anestezică indicată pentru următoarea naștere, care se va efectua, de asemenea, prin cezariană? Oare trebuie luate în considerare temerile parturientei, care nu poate uita acea cumplită senzație de sufocare care precedase anestezia generală și intubația traheală? Trebuie date la o parte toate avantajele anesteziei „lombare“ (rahianestezie sau peridurală) pentru a elimina riscul unei traume psihologice produse de o nouă puncție lombară?
     Nu voi intra în detaliile procesului de discernământ clinic în acest caz, care poate are importanță doar pentru un număr restrâns de cititori, ci voi relua cele două părți ale citatului alăturat: prudența și experiența. Succesul judecății clinice în acest caz rezidă în aplicarea acestor două precepte practice, în îmbinarea lor și în modul în care medicul reușește să prezinte pacientului alternativele posibile, căutând înțelegerea și cooperarea acestuia. Oare e prudent de a impune gravidei o situație care poate conduce la reapariția traumei psihologice, pe baza unei senzații deja trăite, doar pentru că anestezia regională e preferabilă celei generale în cezariana planificată?
     Apoi, cum trebuie să acționeze raționamentul clinic în situații de urgență? Fără discuție, experiența își spune cuvântul, iar prudența trebuie luată în considerare în contextul urgenței. Efectuarea unui drenaj pleural drept, în caz de pneumotorax de tensiune, devine un gest absolut obligatoriu și de mare urgență, experiența celui care realizează procedeul fiind de o importanță covârșitoare – iar prudența joacă un important rol pentru a evita penetrarea tubului de dren în parenchimul hepatic.
     Dar mai este un punct care nu trebuie neglijat: exersarea „pe uscat“ a situațiilor de urgență. În urmă cu mulți ani am avut ocazia să folosesc primul echipament de simulare în anestezie apărut în Israel (și probabil în lume), complet computerizat și apt să ofere „elevului“ diferite scenarii clinice de care se poate lovi în orice moment în cariera sa. Unul dintre ele copia situația de stop cardiac în timpul anesteziei, produs de hipoxia apărută ca urmare a intubației esofagiene accidentale. Nimic din detaliile scenariului nu fusese neglijat, ca și noianul de măsuri de urgență care trebuie aplicate pentru a salva pacientul. Orice greșeală de judecată conducea spre eșecul manevrelor de resuscitare. Orice măsură corect aplicată era însoțită de ameliorarea situației „pacientului”. Finalul exercițiului era însă complet neașteptat. Indiferent de rezultatul resuscitării, elevului în cauză i se cerea să stea de vorbă cu familia pacientului și să explice cele întâmplate!
     Centrele de simulare ar trebui să devină parte integrantă a procesului de învățământ medical, la toate nivelurile. Uriașul progres făcut în ultimii ani de industria aparaturii de simulare creează posibilitatea de experimentare a numeroase tehnici și situații clinice des întâlnite în practica curentă. Aș aminti aici și decizia, luată în urmă cu ani de zile, de societatea israeliană de anestezie, de a include în examenul de specialitate o serie de probe pe simulator. În felul acesta candidatul e obligat să dovedească că posedă nu numai îndemânare și experiență, ci și capacitatea de a lua decizii în diverse situații clinice, perfect simulate de aparat.
     Întorcându-ne la citatul alăturat, autorul – George H. W. Bush – a fost președintele Statelor Unite acum 25 de ani și tatăl unui alt președinte american, George W. Bush. Spre deosebire de fiul său, seniorul a fost un politician de o prudență deosebită, dublată de o experiență de viață care i-a permis să ia hotărâri bine cântărite și să evite implicarea țării sale în aventuri inutile și periculoase. Se pare că nu întotdeauna calitățile părintelui se transmit la urmași. Păcat!
 
 
„Cu cât mă aflu mai mult în această funcție, cu atât mă conving de valoarea prudenței și de faptul că ea dublează importanța experienței de viață.“
(George H. W. Bush, n. 12 iun. 1924)
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe