Newsflash

Fii mentor!

de Dr. Cornelia Maria GLODEANU - apr. 9 2015
Fii mentor!
   Eşti student şi vrei să fii mai mult decât atât? În cazul în care ai trecut prin cel puţin doi ani de medicină, află că poţi fi un mentor extraordinar. Pentru cine? Pentru bobocii de anul I, bineînţeles.
   Îţi aminteşti clipele când ai ajuns pentru prima dată la facultate şi nu ştiai unde găseşti laboratoarele în universitatea aceea imensă? Sau când auzeai de la cei mai mari că e imposibil să treci examenele, că profesorii te pică de plictiseală şi multe altele? Nu mai spun de învăţatul în sesiune, când îi auzi pe toţi plângându-se de zici că vine sfârşitul lumii. Daca te încadrezi în categoria menţionată, ştii foarte bine că multe din lucrurile pe care le auzi sunt minciuni.
   Orice student de anul I, mai ales dacă locuieşte în cămin, are ocazia să audă tot felul de basme. El, oricine ar fi, are nevoie de ajutorul tău. Acum eşti „trecut prin viaţă“, ai experienţa unor sesiuni în spate. Ştii că orice este posibil. Dacă alţii au reuşit, poţi şi tu. Destui studenţi se gândesc să renunţe la facultate din cauza unor vorbe aruncate fără rost. Un rezident pe care-l ştiu a fost îndemnat de colegii săi de cameră, „binevoitori“, să dea la altă facultate. „Nu vezi? N-ai ce căuta la medicină. N-ai nicio şansă.“ Paradoxal, studentul nostru a fost bursier din anul III până în anul VI.
   Mai sunt şi forumurile studenţeşti, unde o mulţime de întrebări aşteaptă răspuns. Nu este o regulă, însă există persoane, care, utilizând un pseudonim oarecare, livrează informaţii neadevărate. Din acest motiv, vorbind din perspectiva unui student mai mic, este bine să existe un om în care să ai încredere şi pe care să îl poţi întreba neclarităţile pe care le ai.
   Tu cum ai evitat să asculţi aşa ceva? Cum ai trecut peste negativismul celor din jur? A fost lupta ta. Ai vrut mai mult de la tine şi ţi-ai demonstrat că poţi. Da, poţi lua examenele, chiar cu notă mare. Acum, prin intermediul acestui proiect de mentorat, îi poţi ajuta pe cei mai mici decât tine să depăşească mai uşor piedicile.
   Satisfacţii? Cât cuprinde! În primul rând, legi prietenii durabile, comunici, socializezi, ieşi mai mult în oraş. Îţi imaginezi că te vei întâlni cu învăţăceii tăi la un suc sau o cafea şi veţi discuta. Ei te vor privi ca pe un frate mai mare şi lucrul acesta te va responsabiliza mai mult. Beneficiu reciproc.
   În ce constă programul de mentorat? Întâlniri periodice, al căror scop este clarificarea întrebărilor pe care bobocul le are în minte. Poţi, din proprie iniţiativă, să îi oferi materiale de pe care să înveţe, să îi dai sfaturi despre importanţa managementului timpului – un „must have“ al zilelor noastre. Cu ajutorul lui, amândoi puteţi găsi calea prin care să echilibraţi învăţatul şi distracţia pe parcursul anului şi să continuaţi să faceţi mereu ce vă place în timpul liber. O mică „regulă“ pe care i-o poţi transmite: nu renunţa la pasiunile tale pentru nimic în lume.
   Vei fi deranjat în miez de noapte cu întrebări sau telefoane? Nu, dacă stabiliţi încă de la începutul colaborării voastre câteva reguli. În cazul în care are o problemă importantă, da. În caz contrar, va aştepta o oră rezonabilă şi veţi programa o zi de întâlnire.
   „Timpul meu e limitat, când să mă ocup de alţi studenţi dacă am de învăţat şi de dat examene? Să trec la taxă? Pentru ce? Dacă pe mine nu m-a ajutat nimeni, nici eu nu voi face asta!“ „Frumoasă“ perspectivă. Toţi dispunem de 24 de ore pe zi, însă fiecare decide cum le foloseşte. Te poţi gândi că rămâi în urmă cu învăţatul, că, totuşi, te afli într-o competiţie acerbă din care nu-ţi permiţi să-ţi tragi sufletul nici când mănânci, ce să mai vorbim de a ajuta studenţi. E ok, alegerea este a ta, mentoratul nu este pentru toţi. În momentul în care simţi că ai de oferit ceva, îţi gestionezi timpul corespunzător.
   Cum poţi deveni mentor? Simplu. Mergi la organizaţia studenţilor din centrul universitar în care studiezi şi interesează-te de programul de mentorat. Dacă nu a fost încă implementat, poţi face chiar tu propunerea aceasta. Ai şansa să faci o schimbare. Fii mentorul pe care orice student şi-ar dori să-l aibă!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe