Newsflash

Finanţări publice

de Alexandru NEAGU - mai 26 2014
Finanţări publice
     Finanţarea publică a spitalelor. În Monitorul Oficial nr. 304 din 24 aprilie 2014, a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 300 din 16 aprilie 2014 pentru aprobarea unor sume care se alocă prin transfer spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale, în baza contractelor încheiate între structurile de specialitate şi autorităţile adminis­traţiei publice locale în subordinea cărora funcţionează respec­tivele unităţi, şi lista spitalelor publice beneficiare ale acestor sume. Sumele respective se referă, bineînţeles, la bugetul aprobat pe anul 2014 al Ministerului Sănătăţii şi spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale, iar criteriile de alocare a finanţării pentru dotarea cu aparatură medi­cală, pentru reparaţii capitale la spitale şi pentru finanţarea obiectivelor de modernizare, transformare şi extindere a construcţiilor existente, precum şi expertizarea, proiectarea şi consolidarea clădirilor sunt reglementate de acelaşi act normativ.
     În cazul acestei hotărâri de guvern a fost aprobată alocarea sumei de 3,24 milioane de lei către Consiliul Judeţean Argeş, în vederea acoperirii costurilor achiziţionării unui angiograf pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, urmând a fi completate anexe destinate şi altor unităţi spitaliceşti din ţară.
     Criteriile amintite mai sus sunt: categoria spitalului, în funcţie de criteriul teritorial şi de asigurarea cu servicii medicale a populaţiei; încadrarea solicitării în strategia Ministerului Sănătăţii privind dezvoltarea infrastructurii şi dotarea spitalelor publice; indicatorii medicali specifici pe care se fundamentează solicitarea (număr decese, număr bolnavi ieşiţi din spital, cazuri noi înregistrate la medicii de familie, cu raportarea sau nu la 100.000 de locuitori etc.); existenţa în cadrul spitalului public a personalului medical de specialitate în utilizarea intensivă a aparaturii medicale; existenţa spaţiilor necesare punerii în funcţiune a aparaturii medicale; disponibilitatea financiară a spitalului, necesară amenajării spaţiilor în care aparatura medicală va fi instalată şi pusă în funcţiune; existenţa unui studiu de fezabilitate şi/sau a unei documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţii, care să justifice argumentat solicitarea; cuantumul contribuţiei de finanţare din partea autorităţii administraţiei publice locale; avizul consiliului local sau al consiliului judeţean, după caz.
     De menţionat faptul că, după cum este reglementat, în cazul în care în termen de 180 de zile de la data livrării aparaturii medicale astfel achiziţionate aceasta nu este pusă în funcţiune, spitalul public restituie Ministerului Sănătăţii aparatura medicală, acesta urmând să o transfere altor spitale publice solicitante.
   Extindere la SUUB. Prin Hotărârea guvernului nr. 289 din 16 aprilie 2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 302 din 24 aprilie 2014, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Extinderea secţiei de oncologie cu compartiment de radioterapie oncologică“ – Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, finanţarea asigurându-se de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, şi, în completare, din alte surse legal constituite, conform programului de investiţii publice. Sumele necesare şi aprobate se ridică la un total de peste 150 de milioane de lei distribuite pe durata a doi ani.
   Ordin controversat. Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 416 din 15 aprilie 2014, publicat în Monitorul Oficial nr. 304 din 24 aprilie 2014, a fost abrogat controversatul Ordin al ministrului sănătăţii nr. 214/2014 privind aprobarea organizării şi funcţionării Unităţii de evaluare a tehnologiilor medicale în cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe