Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Forma fizică bună, „tratament“ al dislipidemiei

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN joi, 6 decembrie 2012
   Un studiu recent publicat în The Lancet şi-a propus să determine relaţia pe care forma fizică şi tratamentul cu statine o au cu mortalitatea generală la pacienţii dislipidemici. Cercetarea prospectivă, desfăşurată pe parcursul a 25 de ani, a implicat peste 10.000 de veterani cu dislipidemie din Statele Unite, care, în funcţie de rezultatele unui test standard de toleranţă la exerciţiu fizic, au fost clasificaţi în patru categorii, de la cea mai slabă la cea mai bună formă fizică. Pacienţii din fiecare categorie au fost apoi împărţiţi în două grupuri, în funcţie de folosirea sau nu a tratamentului cu statine, şi urmăriţi pe o perioadă de zece ani. Cercetătorii au descoperit că rata cea mai redusă a deceselor au avut-o pacienţii care luau tratament cu statine şi aveau o bună formă fizică. De altfel, cu cât acest ultim parametru era mai bun, cu atât riscul de deces în perioada de urmărire a fost mai mic. Participanţii aflaţi în cea mai bună formă fizică au avut un risc de deces cu 60–70% mai mic, indiferent dacă urmau sau nu tratament cu statine.
   Comentând pe marginea studiului, cercetătorii recomandă ca dislipidemicii să îşi îmbunătăţească starea fizică, aceasta reprezentând în sine, faţă de statine, un tratament adiţional, care îmbunătăţeşte semnificativ rata de supravieţuire.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.