Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  PROIECTE

Front comun

Viața Medicală
Dr. Ioana MUNTEANU joi, 6 iunie 2013

Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii luptă de mult timp împotriva fumatului, şi nu fără efecte notabile. Dar în fiecare an, această campanie se concentrează pe un anume obiectiv. Prof. dr. Florin Mihălţan şi dr. Ioana Munteanu ne spun care sunt obiectivele stabilite pentru 2013.

   Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consumul de tutun reprezintă principala cauză de deces din lume (WHO Report on the Global Tobacco Epidemic, 2011). Totodată, s-a remarcat că există o relaţie directă între gradul tabagismului şi mortalitatea fumătorului, care o depăşeşte cu 30–80% pe cea a nefumătorilor. Peste 80% din decese sunt urmarea uneia din următoarele trei patologii: boli cardiovasculare (40%); cancer bronhopulmonar (20%); BPOC (20%).
   În acest context, statele membre OMS au propus încă din 1987 celebrarea unei zile mondiale fără fumat, a cărei dată a fost stabilită la 31 mai în fiecare an. Obiectivele generale ale acestei iniţiative sunt protecţia generaţiilor prezente şi viitoare de efectele devastatoare ale fumatului asupra sănătăţii şi combaterea epidemiei tabagice la nivel social, de mediu şi economic.
   Pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra diverselor faţete ale industriei tutunului şi necesităţii acţionării pe mai multe planuri în luptă antitabac, în fiecare an, OMS propune o altă temă. Anul acesta: interzicerea reclamei, promovării şi sponsorizărilor pentru tutun („Ban tobacco advertising promotion and sponsorship“). Ea are câteva obiective specifice, precum: stimularea ţărilor în aplicarea articolul 13 din Convenţia-cadru, ce vizează interzicerea completă a publicităţii tutunului, a promovării şi sponsorizării, cu scopul prevenirii iniţierii şi conti­nuării fumatului; susţinerea la nivel naţional şi interna­ţional a eforturilor de stopare a reclamei, promo­vă­rilor şi sponsori­zărilor din tutun, ce sunt adesea con­tra­carate de in­dustria tutunului.
    Desfăşurarea de campanii media şi conferinţe de presă care să sen­si­bilizeze politicul şi publicul larg, adolescenţii în special, asupra ris­curilor expunerii la fumat îşi găsesc locul tocmai în această zi spe­cială. Societatea Română de Pneu­mo­logie (SRP), prin Secţiunea de tabacologie, a fost şi este implicată anual în activităţi dedicate acestei teme. Astfel, Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative din România şi Secţiunea de tabacologie a SRP au organizat prelegeri în şcoli, unde au fost prezentate efectele fumatului activ şi pasiv asupra organismului, în faţa unui auditoriu constituit din părinţii copiilor din clasele a opta. Scopul acestor acţiuni a fost de a proteja generaţiile prezente şi viitoare de efectele nocive ale fumatului, printr-o informare complexă a părinţilor.
   De asemenea, sub umbrela campaniei Comisiei Europene „Ex-fumătorii sunt de neoprit“, reprezentanţii SRP au participat la o masă rotundă, pentru a promova realizările ex-fumătorilor. Graţie acestei iniţiative europene, cetăţenii UE beneficiază, pe o perioadă de trei ani (începând din 2011), de ajutor gratuit în procesul renunţării la fumat, prin iCoach, un instrument digital bazat pe cercetări ştiinţifice extinse şi pe experienţa clinică a psihologilor şi a experţilor în comunicare. Evenimentul organizat de noi la Bucureşti s-a bucurat de atenţie din partea presei şi pentru datele noi pe care le aduce studiul paneuropean desfăşurat în cadrul campaniei. Identificarea motivaţiei renunţării la fumat este întotdeauna dificilă. Dacă la persoanele peste 50 de ani problemele de sănătate primează, la tinerii până în 35 de ani, cărora li se adresează campania acestea, sunt mult mai greu de stabilit. Forumurile de discuţii între fumători şi ex-fumători (cum este iCoach) par să ofere soluţia ideală în identificare şi experienţa proprie în renunţare.
   Nu în ultimul, rând susţinerea FCTC (Convenţia-cadru OMS) şi la noi în ţară s-a bazat pe o iniţiativă recentă a 29 de organizaţii nonguvernamentale şi asociaţii profesionale, care, printr-o scrisoare deschisă adresată primului ministru şi actualului ministru al Sănătăţii, încearcă să obţină sprijinul guvernului pentru adoptarea unei legislaţii noi, care să alinieze şi România la cerinţele Uniunii Europene în ceea ce priveşte consumul de tutun.
   Ziua mondială fără tutun este şi una de bilanţ a activităţilor naţionale. Considerăm că cel mai mare câştig al anului 2013 este crearea unui front comun de acţiune antifumat, cu prezenţa unor lideri de opinie de marcă, din multe specialităţi. Doar astfel putem aduce schimbarea pe care o aşteptăm demult în ţară, nu doar de legislaţie, dar şi de educare a populaţiei şi prevenire a debutului fumatului.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.