Newsflash

Fumatul și șansele la angajare

de Dr. Martin S. MARTIN - iul. 31 2017
Fumatul și șansele la angajare
    Efectele devastatoare ale fumatului au fost demult demonstrate convingător. Campania antifumat din Statele Unite a avut rezultate incredibile în ultimele decenii, procentul de fumători din populația adultă scăzând de la 42% la 19%. În paralel, s-au înregistrat scăderi semnificative în frecvența noilor cazuri de boli cardiovasculare, accidente cerebrale și cancere. Dintre cauzele corectabile ale riscului de moarte care pot fi prevenite, fumatul și folosirea altor forme de tabac (mestecat, inhalat, prizat) joacă un rol major. Cheltuielile globale ale lumii pentru îngrijirea bolilor produse de fumat ating 1,4 trilioane de dolari americani pe an, ceea ce reprezintă 2% din totalul cheltuielilor anuale ale omenirii.
     Campania antitabagică a apărut după ce opinia publică a fost informată despre îmbolnăvirile legate de fumat (James J. Walsh. Cigarettes and pathology. Commonweal. 1937; 78:665), despre scurtarea duratei de viață indusă de tabagism (Raymond Pearl. 1938) și despre relația etiologică dintre folosirea tutunului și cancerul pulmonar (Richard Doll și Austin Hill. The BMJ. Sept. 1950). În anul 1964, Chirurgul general (Surgeon General) al Statelor Unite a publicat avertismentul despre potențialul efect cancerigen al produselor tabagice și a introdus menționarea obligatorie a acestui pericol pe fiecare pachet de țigări.
     Disputa dintre promotorii luptei antifumat și industria produselor de tutun a fost lungă și grea, dar primii au avut câștig de cauză: fumatul a fost interzis în toate localurile publice, în spațiile de lucru, în mijloacele de transport și a fost permis doar în locuri rezervate, plasate la distanță de orice nefumător. Privită la început cu scepticism, concepția despre rolul nociv al fumatului secundar, așa-zis la mâna a doua, s-a dovedit reală.
     În ultimii ani, s-a intrat într-o nouă fază: numeroase companii și cele mai multe instituții medicale din 21 de state americane refuză să mai angajeze salariați fumători și cer angajaților existenți să urmeze programele de întrerupere a obiceiului de a fuma, cu alternativa ca, în caz de refuz, să le întrerupă contractul de muncă. Candidații la angajare trebuie să treacă prin testarea de laborator și dacă se descoperă orice urmă de nicotină în sânge sau urină procesul de angajare este suspendat.
     În sprijinul acestor măsuri sunt date statistice greu de atacat. Fumătorii au mai multe zile de absențe de la locul de muncă pe an față de nefumători (6,2 față de 3,2), sunt mai des bolnavi și merg la doctor mai des (124 de vizite medicale la 1.000 de fumători față de 76 de vizite la tot atâția nefumători) și fiecare dintre ei îl costă pe angajator cu 3.391 de dolari pe an mai mult decât îl costă cei care nu fumează. Costurile crescute sunt legate de scăderea productivității și de cheltuielile medicale. Un fumător care ia trei pauze de fumat într-un schimb de opt ore sfârșește prin a irosi o oră de lucru, fiindcă trebuie să parcurgă o distanță lungă până la locul de fumat.
     Oponenții acestor măsuri, sprijiniți de multiple organizații antisegregare, susțin că fumatul este o „afecțiune”, iar discriminarea celor care fumează în planul drepturilor la muncă și al siguranței postului este anticonstituțională. În 29 de state, aceste considerente fundamentează poziția autorităților de a nu permite interdicția de angajare sau concedierea fumătorilor.
     S-a remarcat că numărul fumătorilor rămâne crescut în grupele de populație cele mai dezavantajate, acolo unde nivelul educației este redus și veniturile sunt mai mici. Astfel, la cei care nu au terminat școala medie, procentul de fumători este de 32%, iar la absolvenții de universitate de 13%. Americanii nativi (amerindienii) fumează într-o proporție de 42%, în timp ce dintre femeile de origine asiatică, care au și cariere profesionale, doar 8%. Cetățenii situați sub nivelul de sărăcie dau un procent de fumători de 36%, iar dintre cei care au un venit mai mare de pragul pauperității fumează doar 22%.
     Fumatul și incapacitatea de a renunța la el sunt considerate elemente de dependență, deci ele cad numai parțial în sfera responsabilității celor care rămân fumători. Pentru mulți, ideea de a bloca angajarea acestor oameni este similară cu cea care neagă șansele egale printr-o selecție bazată pe criterii rasiale, de gen, religioase sau politice. O altă critică a procedeului de a angaja numai nefumători aduce argumentul că, în condițiile societăților contemporane, cu locuri de muncă din ce în ce mai puține, mai ales pentru cei care au calificări inferioare, șomajul prelungit poate fi privit ca o boală și că fumătorii cărora li se refuză un loc de muncă sunt supuși la o pedeapsă dublă: riscul de sănătate și sărăcia cronică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe