Newsflash

Fundaţie în slujba medicilor

Fundaţie în slujba medicilor
    Colegiul Medicilor din Bucureşti a decis, la finele anului 2013, să înfiinţeze o Fundaţie, din dorinţa de a-i ajuta pe medicii care au nevoie de sprijin – medici în activitate, cât şi pensionari din municipiul Bucureşti. De aseme­nea, Fundaţia va susţine, dezvolta şi desfăşura, în condiţiile legii, activităţi ştiinţifice în domeniul medical. Activitatea a demarat efectiv în luna mai a acestui an.
    Potrivit ultimelor cercetări privind salariul medicilor din Uniunea Europeană, România se află pe ultimul loc. Deficitul actual de personal medical corelat cu lipsa unor dotări şi finanţări corespunzătoare din sistemul sanitar public afectează într-o măsură semnificativă standardul de viaţă şi capabilitatea medicilor de a-şi îngriji chiar sănătatea în anumite cazuri. Atât nivelul scăzut al salariilor, cât şi al pensiilor medicilor, alături de problemele deosebite cu care se confruntă zi de zi, pun în dificultate şi creează îngrijorări pentru unii membri ai corpului profesional medical. Fundaţia şi-a propus să vină în sprijinul acestora prin: programe sociale de ajutorare; înfiinţarea unor stabilimente medicale şi/sau sociale; efectuarea unor studii privind situaţia socială a corpului medical; finanţarea sau organizarea şi susţinerea unor proiecte şi programe de sprijinire a studenţilor la medicină şi a medicilor rezidenţi; organizarea şi susţinerea unui sistem de sprijinire a familiei medicilor tineri, inclusiv prin organizarea unor stabilimente sau cluburi destinate creşterii şi educării copiilor medicilor; organizarea sau finanţarea unor proiecte destinate promovării şi susţinerii valorilor corpului medical în societate, dar şi în rândurile corpului medical; editarea unor publicaţii; proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi nu numai; finanţarea unor studii sau cercetări ştiinţifice; organizarea unor evenimente medicale şi culturale.
    Una din cauzele abandonului profesiei de către personalul şi aşa insuficient duce, în final, chiar la creşterea costurilor serviciilor medicale, concomitent cu diminuarea accentuată a calităţii lor. Din responsabilitate şi grijă faţă de medici – pilonul central al activităţilor Fundaţiei –, au fost demarate o serie de studii privind calitatea vieţii profesionale a medicilor.
    Primul din această serie este bazat pe cercetare sociologică privind expunerea la agresiune a medicilor în timpul exercitării profesiei. Studiul, în curs de elaborare, include un sondaj amplu de opinie în rândul medicilor bucureşteni, care vizează aspecte precum tipologia agresiunilor (atât verbale, cât şi fizice), frecvenţa şi gravitatea lor, factori şi mecanisme, motivaţia celor care le comit, consecinţe. Încercăm, de asemenea, să identificăm proceduri şi recomandări pentru managementul acestor situaţii, dar mai ales de conştientizare şi prevenire, pentru un climat de toleranţă zero faţă de agresiune. Vom elabora propuneri pentru îmbunătăţirea mecanismelor de identificare, semnalare, raportare şi management, bazându-ne pe experienţa participanţilor la această cercetare.
    Proiectele se pot realiza doar pe măsură ce reuşim să identificăm şi să atragem resurse financiare. De aceea, facem un apel la solidaritate colegială şi la coeziune, pentru a da o şansă acestei construcţii. În acest sens, chiar din primul an am derulat campania pentru virarea a 2% din impozitul pe venitul plătit către Fundaţia Colegiului Medicilor Bucureşti. Din păcate, mai puţin de 1% dintre medicii bucureşteni au răspuns acestei prime solicitări, în schimb am avut surpriza plăcută de a fi primit, ca donaţie, un teren unde să ridicăm un aşezământ pentru medici. 
    Putem sprijini cu toţii prin donaţii sau sponsorizări, pentru a oferi o şansă unor colegi, medici bucureşteni, care au nevoie de compasiune şi solidaritate, precum şi proiectelor destinate acestui corp profesional din municipiul Bucureşti. Mai multe detalii, la http://www.fundatiacmb.ro/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe