Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Gel anticancer

Viața Medicală
Dr. Aurel F. MARIN vineri, 23 februarie 2018
Un studiu4 apărut miercurea aceasta (21 februarie) în Science Translational Medicine prezintă un concept interesant, cu potențiale aplicații în chimioterapie. Mai exact, este vorba de crearea unui gel care eliberează doze controlate de chimioterapie și inhibitori ai punctelor de control (checkpoint) direct în tumori, prelungind supraviețuirea în modele murine de cancere care de obicei nu răspund la imunoterapie. Se speră că abordarea pe această cale ar putea fi utilă pentru tratamentul tumorilor cu imunogenicitate scăzută, care nu răspund la blocada punctelor de control.

Pentru a ținti interiorul tumorilor și a evita astfel efectele secundare toxice, cercetătorii au impregnat un hidrogel degradabil cu gemcitabină și cu anticorpi anti-PD-L1 (fig. 2). Hidrogelul se degradează în contact cu speciile reactive de oxigen de la nivel tumoral (unde este injectat), eliberează rapid chimioterapicul și mai lent anticorpii, crescând supraviețuirea în cazul unor tumori foarte agresive, precum melanomul. Studiul a fost realizat doar pe model animal, dar conceptul este foarte atractiv și ar putea facilita administrarea unor chimioterapice și anticorpi deja existenți direct la nivel tumoral.
Wang C et al. In situ formed reactive oxygen species–responsive scaffold with gemcitabine and checkpoint inhibitor for combination therapy. Sci Transl Med. 2018 Feb 21;10(429):eaan3682

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.