Nu există student care să nu ştie povestea furturilor din vestiarul Spitalului de Urgenţă din Bucureşti. Fiecare poate să-ţi zică o listă lungă cu obiectele care s-au furat la seria lui şi pe cine suspectează. Nici unul din ei nu a cerut însă ajutorul profesorilor sau al poliţiei. Dra Sorina Vasile scrie în acest număr, la rubrica Student la medicină, despre resemnarea şi reticenţa studenţilor în faţa tristei situaţii.

 "> Hoţul... tolerat - Viața Medicală

Hoţul... tolerat

de Dr. Sorina VASILE - mar. 1 2012
Hoţul... tolerat

Nu există student care să nu ştie povestea furturilor din vestiarul Spitalului de Urgenţă din Bucureşti. Fiecare poate să-ţi zică o listă lungă cu obiectele care s-au furat la seria lui şi pe cine suspectează. Nici unul din ei nu a cerut însă ajutorul profesorilor sau al poliţiei. Dra Sorina Vasile scrie în acest număr, la rubrica Student la medicină, despre resemnarea şi reticenţa studenţilor în faţa tristei situaţii.

 

Povestea furturilor din Spitalul de Urgenţă din Bucureşti.
Despre curiozitate, resemnare şi laşitate.

   Stagiile la Spitalul de Urgenţă din cartierul Floreasca sunt motiv de ceartă şi invidie printre studenţii de la Facultatea de Medicină – toată lumea vrea aici pentru că „se face carte“ şi examenele nu cer „absurdităţi“ – adică se iau în general note mari. Dar până la rai, treci prin purgatoriu… Până la stagiu, treci prin vestiar.

„Triunghiul Bermudelor“, la Floreasca

   „Gaura neagră“ sau „triunghiul Bermudelor“ din Floreasca, aşa îi zic unii colegi. E o debara galbenă pitită la intrarea spitalului, unde se îmbracă în doctori câteva zeci de studenţi şi rezidenţi. De aici dispar mai mereu bani şi electronice şi, uneori, abonamente de transport în comun, cărţi şi chei.
   Dar nu există nici săptămână fără Sherlock Holmes. Reîncarnat în student la medicină. Încearcă să rezolve furturile: intervievează femeile de serviciu, vânzătoarele de la ziare, paznicii, angajatele care au grijă de vestiar, colegii şi pe cine altcineva se nimereşte. E mereu câte o discuţie şi o teorie improbabilă despre vinovaţi: „– E clar, oamenii sunt din spital, colaborează între ei. Paznicii!“, spune unul; „– Ba nu! Femeile care păzesc vestiarul“; „– Studenţii sunt!“ sau „– Eu cred că sunt hoţi profesionişti, nu lucrează în spital!“.
   Niciunul din colegii mei de an nu le-a spus însă profesorilor despre furturi şi niciunul nu a chemat poliţia. „– De ce, cum dovedeşti? Până chemi poliţia, hoţul s-a cărat de un sfert de oră. Nu poţi face nimic“, parcă spun în cor.

Infractorul superstiţios

   Alina, o colegă de an, avea în portofel o bancnotă de 50 de euro şi încă doi lei. Când s-a întors de la curs a fost scutită de-un drum la exchange… Doar leii mai erau în portofel. Hoţul s-o fi gândit să nu se lăcomească pentru cei doi lei şi să-i lase fetei bani pentru o călătorie cu autobuzul. Cu altă colegă n-a fost aşa milos – i-a furat cartela de metrou cu tot cu portofel. Altcuiva i-a luat cheile de acasă, avea la ele un breloc în formă de peşte auriu. O fi superstiţios. Mie mi-au furat o carte portocalie pe care scria „Fanaticii“.
   „– Până la urmă eşti avertizat de la început“, spune Alina şi arată spre un colţ al camerei, unde a fost cândva lipit un afiş – acum zdrenţuit şi îngălbenit – pe care scrie cu litere mari să nu-ţi laşi obiecte de valoare în vestiar. Pentru celelalte lucruri, două angajate ale spitalului stau de pază. Când află că lipseşte ceva, spun cu aceeaşi voce: „– Of! Nu trebuie să vă lăsaţi lucrurile valoroase aici“.
   „– Nu le las de obicei, azi mi-am uitat portofelul în geantă şi fix acum s-a întâmplat. Şi ştiu multe colege care au păţit aşa“, zice colega mea. Femeile dau din umeri. Se mai întâmplă să se fure dintr-un vestiar păzit. Uneori chiar zilnic. Nu?

Investigaţie ca-n basme, dar fără Prâslea

   Acum două săptămâni, m-am hotărât să fac o investigaţie şi să prind hoţul în fapt. Plănuiam să mă pun la pândă ca Prâslea şi, în loc de luptă vitejească, să filmez, să pozez ş-apoi să merg la poliţie. Am plănuit o zi întreagă – unde era mai bine să mă ascund? Voiam cu orice preţ să ştiu cine e responsabil că în prima săptămână mi-au dispărut banii din portofel. Din cauza cui am rămas apoi fără reportofonul roşu în care păstram cursuri şi discuţii deştepte. Şi cine fură o carte de interviuri?
   Am ajuns până la ieşirea de metrou de la Ştefan cel Mare. Prin mintea mea se amestecau tot felul de întrebări. Oare o să se vadă feţele suficient de bine? Poliţia o să poată face ceva cu nişte înregistrări, dacă nu pot dovedi nimic altceva? Dacă hoţul mă descoperă, ajung sau nu la… Urgenţă? Am făcut câţiva paşi… Mai bine merg acasă şi găsesc un plan mai bun.
   A doua zi am întrebat prietenii de o cameră mică pe care să o pot ascunde pe undeva, dar m-am răzgândit repede. Dacă o găsesc şi mi-o fură şi p-aia?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe