Newsflash

Îi învață de mici

de - aug. 18 2017
Îi învață de mici
     Un loc comun al discursului medical are în vedere ceea ce am putea numi cu un termen impropriu alcoolismul copiilor – oroarea supremă a medicilor! În toate clasele sociale, de la vlădică până la opincă, cu toții au obiceiul de a introduce în alimentația sugarilor băuturi alcoolice: „Cât despre băuturi, nu e nici o restricțiune, nici în clasele bogate, nici în cele sărace. La cei bogați copiii beau de mici diferite băuturi alcoolice sau alcoolizate străine, nenumărate siropuri, ceaiuri, cafele negre, cu lapte și altele. În clasele mijlocii li se dă copiilor încă din prima lună cafele peste cafele, ceaiuri peste ceaiuri și așa mai departe. Femeia țăranului, deoarece n-are nici siropuri și nici cafele, dă copilului ce are ea la îndemână, adică alcool dat sub o formă sau alta sau vin”. (Iacobovici, 1902)
       Nu este nevoie să insistăm asupra a ceea ce cred medicii despre asemenea practici, părerea lor nu s-a schimbat prea mult de atunci. Dacă pentru sugar alcoolul este utilizat drept fortifiant sau sedativ, de la vârsta de doi ani în sus, crede doctorul Possa, consumul de alcool se generalizează în mediile țărănești din Moldova: „De la 2–3 ani în sus li se dau la toți copiii rachiu, mai ales la zile mari, când părinții fac haz de a-i vedea pe copii lovindu-se de toate colțurile beți. Când un copil de 4–5 ani deșartă de dușcă un pahar de rachiu, părinții sunt mândri, se laudă ca au voinic de băiat ce bea cât un om mare”. (Possa, 1902)

 

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe