Newsflash

Impactul global al cancerului

de Dr. Mihail CĂLIN - oct. 25 2012
Impactul global al cancerului

În 2008, aproape 170 de milioane de ani de viaţă sănătoasă au fost pierduţi la nivel mondial din cauza cancerului, potrivit unui studiu recent publicat în ediţia electronică a revistei The Lancet. Cercetarea a folosit ca unitate de măsură anii de viaţă ajustaţi la dizabilitate (AVAD), luând în considerare nu doar efectele cancerului mortal (anii de viaţă pierduţi din cauza morţii premature), ci şi pe cele nefatale ale bolii (anii de viaţă cu dizabilitate), şi a ajuns, prin analizarea datelor din registre din toată lumea, la un rezultat estimativ de 169,3 milioane de ani de viaţă sănătoasă pierduţi. Potrivit dr. Isabelle Soerjomataram, principala autoare, AVAD reflectă o mortalitate prematură medie mai ridicată în ţările cu venituri scăzute şi o dizabilitate medie mai mare în cele cu venituri crescute. Cea mai mare contribuţie la povara globală au avut-o Asia şi Europa, bărbaţii din Europa de Est având-o pe cea mai ridicată la nivel mondial – 3.146 AVAD la suta de mii de bărbaţi. Pentru femei, cea mai mare povară a fost înregistrată în Africa subsahariană: 2.749 AVAD la suta de mii de femei. Cancerele colorectal, pulmonar, de sân şi prostată au reprezentat 18–50% din totalul impactului cancerului, fiind cei mai mari contributori din totalul AVAD în majoritatea regiunilor. Proporţia cancerelor cauzate de infecţii (hepatic, gastric şi de col uterin) a fost crescută în Africa subsahariană şi în Asia de Est (25% şi, respectiv, 27%). Rezultatele studiului subliniază necesitatea intensificării eforturilor de control al cancerului în zonele cu resurse puţine şi a reevaluării programelor de prevenţie, detectare şi tratament în ţările cu venituri mici şi mijlocii, având în vedere anticipata creştere a poverii cancerului pe termen lung.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe