Newsflash

Imunosenectutea și bacteriile rezistente

de Dr. Martin S. MARTIN - iun. 23 2017
Imunosenectutea și bacteriile rezistente
     Una din componentele procesului de îmbătrânire este scăderea imunității, care se asociază cu o frecvență și o gravitate mai mare a bolilor și complicațiilor infecțioase la vârstnici și cu un răspuns mult redus la tratamentul antiinfecțios și la vaccinuri. La pacienții trecuți de vârsta de 65 de ani – care tind să ocupe un segment din ce în ce mai mare din populația țărilor dezvoltate – se observă diminuarea puterii sistemului imunitar înnăscut, involuția progresivă a timusului, prezența mai redusă de celule T și B în periferie, precum și reducerea progresivă a telomerelor, din care rezultă o capacitate mai mică de reparare a ADN-ului, persoanele în vârstă fiind mai des afectate de procese inflamatorii anormale. Cumulul de modificări din organismul îmbătrânit, care duce la o reducere a puterii de apărare față de agenții infecțioși, a primit numele de imunosenectute.
     În comunitățile de pacienți de vârstă avansată – așa cum sunt azilurile, spitalele de boli cronice, pensiunile și centrele de recuperare și convalescență –, au fost raportate afecțiuni infecțioase cu germeni rezistenți la terapie. Ele ating 20% din unitățile medicale cu acest profil. Prin recidive după infecții neeradicate și prin expunerea repetată la antibiotice, pacienții dintr-un spital din Rhode Island au dezvoltat tulpini de Enterobacteriaceae, Proteus și de Klebsiella rezistente la carbapeneme, care nu au putut fi vindecate nici cu combinații de patru sau cinci agenți antibiotici. Revenirea pentru internare a acestui tip de pacienți populează unitatea medicală cu o flora bacteriană foarte periculoasă și greu de îndepărtat, după cum reiese și dintr-un articol publicat în 2015 în jurnalul Infection Control and Hospital Epidemiology.
     Un studiu, publicat în 2015 în Science Daily, a urmărit 152 de pacienți din azil, afectați de demență, din 22 de unități medicale. S-a arătat că frecvența infecțiilor cu germeni rezistenți a fost întâlnită la 10% din bolnavi și că diseminarea internă a fost demonstrată în mai multe din cazuri. Probleme similare de infecții intraspitalicești cu germeni rezistenți, la bolnavii bătrâni, au fost raportate la numeroase alte spitale din țară.
     Cu toate măsurile de izolare și tratament, problema nu a fost rezolvată și tot ce s-a obținut a fost o reducere a numărului de noi îmbolnăviri. Pe lângă alte dificultăți, personalul medical s-a lovit de efectul purtătorilor cronici, dar asimptomatici, și de cel al răspândirii neintenționate de către bolnavii care își păstrează mobilitatea: bolnavii mobili creează germeni mobili.
     Fără perspectiva unui tratament radical în viitorul apropiat și cu un număr tot mai mare de cazuri care nu pot fi tratate, spitalele și personalul medical traversează o criză  pentru care nu există soluții. Un raport publicat în USA Today în 20 martie 2017 prezintă cazul unui pacient internat cu patru ani în urmă la spitalul universitar din statul Virginia, care a decedat datorită unei infecții netratabile. De atunci, germenul rezistent a reapărut în spital de mai multe ori, apoi a fost identificat la alte spitale, modul de răspândire neputând fi întotdeauna explicat. Un alt reporter medical a comunicat cazul unei femei de peste 70 de ani, care a murit la un spital din Reno, Nevada, din cauza unei infecții cu un germen rezistent la toate antibioticele existente în Statele Unite.
     Cele mai frecvente infecții cu germeni rezistenți, cu potențial letal la bătrâni, sunt infecțiile urinare, cele cutanate, pneumonia, gripa și infecțiile gastrointestinale. Demența este un factor agravant și care contribuie la recidivele repetate. Încă din anul 2009, David M. Livermore (Journal of Antimicrobial Chemotherapy, vol. 64) a pus întrebarea dacă frecvența tot mai crescută a infecțiilor cu germeni Gram negativi rezistenți la carbapeneme și quinolone nu este fenomenul care anunță o largă răspândire a bolilor infecțioase imposibil de tratat.
     O prezicere și mai sumbră a fost făcută de Russell Davis în numărul din 5 iunie al publicației Natural News. Acesta anticipa perspective de întoarcere la patologia erei prepenicilinice și o explozie a infecțiilor cu bacterii care au dezvoltat rezistență la toate antibioticele existente.
     Centrul de control al bolilor (CDC) din Atlanta, Georgia, a recomandat ca unitățile medicale de îngrijire a bolnavilor vârstnici să ia măsurile tradiționale de control al răspândirii infecțiilor: spălarea riguroasă a mâinilor personalului și vizitatorilor, izolarea bolnavilor afectați, halate și mănuși pentru cei care îngrijesc pacienții infectați și limitarea folosirii cateterelor, care deschid porți de intrare pentru germeni. Dar în opinia lui Eli Perencevich, profesor de boli infecțioase la centrul medical al Universității din  Iowa, „nu avem destule unelte și metode pentru a opri răspândirea acestui tip de infecții”.
     Conform prognozei demografice, segmentul de populație vârstnică va crește continuu și va ajunge în anul 2050 să reprezinte 25–30% din populația globală. Dar au început să apară întrebări despre rolul pe care infecțiile cu germeni din ce în ce mai rezistenți îl vor juca în anii următori. Acestea pot fi factorii care vor afecta negativ longevitatea, sănătatea pacienților bătrâni și siguranța spitalelor pentru toți bolnavii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe