Newsflash

În sticla țăranului român

de - aug. 11 2017
În sticla țăranului român

     Este alcoolismul o problemă socială în România? Și, mai ales, dacă folosim terminologia epocii, este țăranul român bețiv? Iată întrebări la care medicii, și nu numai ei, s-au străduit să răspundă de-a lungul întregului secol [...] Începem pe la 1830, cu mărturia doctorului Constantin Caracaș: „Băutura lor la masă este numai apa curată; dar când se duc la câmp sau alte lucrări unii beau puțină țuică. Duminicile și sărbătorile aleargă cu toții la cârciumă și beau rachiu și vin până se îmbată” (Samarian, 1937). Dacă încercăm o cât de sumară analiză a textului nu putem să nu remarcăm că autorul așază țărănimea la mijlocul distanței dintre moderație și exces în ceea ce privește consumul de alcool: de obicei toți beau numai apă, la lucru unii beau puțină țuică, iar în zilele de sărbătoare toți se îmbată. Altfel spus, țăranul doctorului Caracaș bea vin și țuică și, cum suntem în Muntenia, bănuim că este vorba de țuică de fructe sau de tescovină, consumată ocazional la câmp și mai ales de sărbători, care de altfel nu sunt puține. Totuși, imaginea de ansamblu este cea de sobrietate, dar cârciuma devine deja un loc al pierzaniei, dacă n-a fost dintotdeauna.

 

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe