Newsflash

Infecţii cu transmitere sexuală şi noi acreditări

de Alexandru NEAGU - dec. 17 2013
Infecţii cu transmitere sexuală şi noi acreditări
   Supravegherea infecţiilor cu transmitere sexuală. Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.342 din 7 noiembrie 2013, publicat în Monitorul Oficial nr. 749 din 3 decembrie 2013, au fost aprobate noi metodologii de supraveghere a infecţiilor cu transmitere sexuală. În condiţiile în care depistarea cazurilor de infecţii cu transmitere sexuală (ITS) reprezintă o parte integrantă din activitatea curentă a medicilor, indiferent de specialitatea pe care o au, ITS cu raportare obligatorie sunt sifilisul, infecţia genitală cu Chlamydia trachomatis şi gonoreea. Această obligativitate revine tuturor unităţilor sanitare din reţeaua MS, din reţeaua ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, unităţilor al căror management a fost transferat autorităţilor publice locale, precum şi unităţilor sanitare private. Pentru pacienţii domiciliaţi în zone rurale cu accesabilitate redusă la medicul dermatovenerolog şi laboratoare de analize medicale, declararea se face de medicul dermatovenerolog, în urma informării acestuia de către medicul de familie care depistează cazul, suspicionează diagnosticul, instituie tratamentul şi urmăreşte clinic pacientul. Recomandăm tuturor medicilor lectura întregului act normativ menţionat, deoarece au fost aprobate şi următoarele componente ale metodologiei: ghidul de diagnostic şi tratament al ITS; atribuţiile şi sarcinile specifice unităţilor sanitare şi personalului sanitar în prevenirea şi controlul ITS; circuitul informaţional în ITS; măsurile de supraveghere epidemiologică prin examene medicale clinice şi de laborator pentru populaţia generală şi grupurile populaţionale la risc crescut de contractare a ITS; fişa de investigaţie epidemiologică şi declarare a cazului nou de ITS (pentru sifilis, gonoree, infecţie cu Chlamydia); fişa de declarare a cazului de sifilis congenital al nou-născutului.
   Prelevare şi transplant de ţesuturi şi organe. Continuăm să prezentăm noile acreditări obţinute de unităţi sanitare prin ordine ale ministrului sănătăţii (Ord. m.s.). Astfel, în Monitorul Oficial nr. 751 din 4 decembrie 2013, au fost publicate: Ord. m.s. nr. 1.430 din 26 noiembrie 2013 privind acreditarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău pentru activitatea de prelevare de organe; OMS nr. 1.431 din 26 noiembrie 2013 privind acreditarea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş“ Baia Mare pentru activitatea de prelevare de organe; Ord. m.s. nr. 1.432 din 26 noiembrie 2013 privind acreditarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare pentru prelevare de organe; Ord. m.s. nr. 1.435 din 26 noiembrie 2013 pentru acreditarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon“ Iaşi, Laboratorul de imunologie şi genetică (compartiment HLA) drept laborator HLA pentru activitatea de transplant; Ord. m.s. nr. 1.436 din 26 noiembrie 2013 pentru acreditarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Laboratorul de imunologie şi transplant ca laborator HLA pentru activitatea de transplant.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe