De la înfricoşătorul cutremur – urmat de tsunamiul şi mai devastator – au trecut mai bine de două luni. Repercusiunile sunt încă multe şi foarte variate, în toate domeniile. Viaţa însă continuă, oamenii se obişnuiesc cu pierderile şi încep să privească spre viitor. Sindroame de stres posttraumatic, angoase, stări depresive şi alte tulburări psihice sunt foarte frecvente. În plus, incertitudinea şi teama legate de potenţiala catastrofă nucleară, problemele legate de nivelul ridicat al radiaţiilor în zonele adiacente centralelor atomice afectate la 11 martie au ridicat la un nivel nou conştiinţa pentru sănătate şi mediul înconjurător a japonezilor. (...) "> Îngrijiri psihologice şi pregătiri - Viața Medicală
Newsflash

Îngrijiri psihologice şi pregătiri

de Dr. Mihaela ŞERBULEA - mai 20 2011
Îngrijiri psihologice şi pregătiri

   De la înfricoşătorul cutremur – urmat de tsunamiul şi mai devastator – au trecut mai bine de două luni. Repercusiunile sunt încă multe şi foarte variate, în toate domeniile. Viaţa însă continuă, oamenii se obişnuiesc cu pierderile şi încep să privească spre viitor. Sindroame de stres posttraumatic, angoase, stări depresive şi alte tulburări psihice sunt foarte frecvente. În plus, incertitudinea şi teama legate de potenţiala catastrofă nucleară, problemele legate de nivelul ridicat al radiaţiilor în zonele adiacente centralelor atomice afectate la 11 martie au ridicat la un nivel nou conştiinţa pentru sănătate şi mediul înconjurător a japonezilor. (...)
 

   De la înfricoşătorul cutremur – urmat de tsunamiul şi mai devastator – au trecut mai bine de două luni. Repercusiunile sunt încă multe şi foarte variate, în toate domeniile. Viaţa însă continuă, oamenii se obişnuiesc cu pierderile şi încep să privească spre viitor. Sindroame de stres posttraumatic, angoase, stări depresive şi alte tulburări psihice sunt foarte frecvente. În plus, incertitudinea şi teama legate de potenţiala catastrofă nucleară, problemele legate de nivelul ridicat al radiaţiilor în zonele adiacente centralelor atomice afectate la 11 martie au ridicat la un nivel nou conştiinţa pentru sănătate şi mediul înconjurător a japonezilor.
   Copiii sunt printre cele mai încercate victime ale acestei tragedii. Ministerul japonez al Sănătăţii estimează că sunt peste 100 de copii orfani în urma acestei calamităţi şi numărul probabil va creşte. În plus, în acest număr nu sunt incluşi copiii care au pierdut numai un părinte sau fraţi/surori. Este o responsabilitate imensă de a proteja sănătatea fizică şi mentală a acestor copii care au suferit frică, tristeţe, panică, disperare şi şoc. Grupuri de specialişti din Europa şi Statele Unite colaborează cu cei locali pentru a oferi micilor pacienţi un loc sigur unde să-şi exprime sentimentele. De asemenea, adulţii care vin în contact cu ei sunt instruiţi în a le oferi sprijin. Părinţii, profesorii care şi-au pierdut copii sunt copleşiţi de sentimente negative, fiind încurajaţi să le exprime pentru a putea trece peste ele şi a merge mai departe.
   Din datele publicate recent, se ştie că aproximativ 40% din instituţiile de urgenţă medicală care ar livra asistenţă imediată în caz de expunere la radiaţii se află pe o rază de 20 km în jurul centralelor nucleare, ceea ce le-ar face inaccesibile în caz de accident atomic major. În Japonia, sunt 74 de instituţii medicale în 13 prefecturi care au centrale nucleare, desemnate drept centre de tratament al radiaţiilor. Dar 31 din ele sunt situate prea aproape de centrale, astfel încât ar putea să intre în zona de evacuare impusă de guvern în caz de accident major. Dacă zona de evacuare ar fi de 30 km, 38 din cele 74 de instituţii ar fi afectate. Prefectura Fukushima are şapte astfel de instituţii, dar trei sunt în zona de interdicţie şi nu pot fi folosite. În prefectura Ibaraki, cinci din şapte spitale de urgenţă sunt mai aproape de 20 km de centralele nucleare şi toate se înscriu în raza de 30 km. În Hokkaido, doar o instituţie se află la o distanţă mai mică de 20 km, dar dacă aceasta ar trebui închisă, tratamentul de urgenţă ar fi dificil, deoarece celelalte sunt la cca 70 km depărtare.
   După accidentul de la Fukushima, trei spitale de urgenţă au trebuit să-şi suspende activitatea, supraîncărcând alte instituţii. Oficialii prefecturii presupuseseră că boala de iradiere poate apărea numai în cadrul centralelor nucleare şi desemnaseră instituţiile medicale pentru astfel de tratament conform acestei presupuneri. Dilema rămâne: unde să fie amplasate spitalele în raport cu centralele nucleare?
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe