Newsflash

Înregistrarea şi declararea nou-născutului

de Alexandru NEAGU - apr. 27 2012
Înregistrarea şi declararea nou-născutului
   Criterii de înregistrare şi declarare a nou-născutului. Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 359 din 4 aprilie 2012, publicat în Monitorul Oficial nr. 237 din 9 aprilie 2012, au fost emise noile criterii de înregistrare şi declarare a nou-născutului. Astfel, va fi declarat născut viu dacă produsul de concepţie, indiferent de durata amenoreei ori vârsta de gestaţie, prezintă după expulzie sau extragere unul dintre următoarele semne de viaţă: respiraţie spontană, activitate cardiacă (pulsaţii ale cordonului ombilical) ori contracţia voluntară a unui muşchi. Înregistrarea în registrul de naşteri al unităţii în care s-a produs naşterea se va face imediat, dacă vârsta gestaţională este mai mare de 24 de săptămâni. Dacă această vârstă este mai mică, nou-născutul va beneficia de îngrijiri de terapie intensivă neonatală şi va fi înregistrat într-un registru special pentru aceste cazuri, după care, la împlinirea vârstei de 24 de săptămâni de gestaţie, va fi înregistrat în registrul de naşteri. De asemenea, în ambele situaţii, se completează foaia de observaţie clinică a nou-născutului. Produsul de concepţie fără semne de viaţă, expulzat din organismul matern după vârsta de gestaţie de 28 de săptămâni, este declarat făt născut mort. Obligaţia înregistrării în registrul de naşteri al unităţii în care s-a produs naşterea revine medicului de specialitate obstetrică-ginecologie care a asistat, supravegheat sau constatat naşterea. Expulzia din organismul matern a unui produs de concepţie fără semne de viaţă înainte de vârsta gestaţională de 28 de săptămâni este declarată şi înregistrată ca avort.
   În termen de 24 de ore de la naştere, se eliberează certificatul medical constatator, răspunderea pentru îndeplinirea acestei obligaţii revenind medicului care a asistat, supravegheat sau constatat naşterea, iar când acesta nu îşi poate îndeplini obligaţiile, medicului şef de secţie obstetrică-ginecologie.
   Pentru naşterile complete, inclusiv expulzia placentei, petrecute în afara unei unităţi sanitare, asistată sau nu de către personal medical, certificatul medical constatator al naşterii se eliberează de către medicul de familie al mamei sau la spitalul pe raza căruia a avut loc naşterea, daca mama nu este înregistrată la niciun medic de familie.
   În cazul în care părinţii nu pot face acest lucru, spitalul în care a avut loc naşterea are obligaţia de a declara şi înregistra naşterea la starea civilă în termenele prevăzute de Legea nr. 119/1996, răspunderea pentru îndeplinirea acestei obligaţii revenind medicului şef de secţie obstetrică-ginecologie.
   Modificarea listelor şi preţurilor de decontare ale medicamentelor. Aducem la cunoştinţa celor interesaţi faptul că, în Monitorul Oficial nr. 233 din 6 aprilie 2012, a fost publicat Ordinul ministrului sănătăţii nr. 363 din 5 aprilie 2012 pentru modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.275/2011 privind aprobarea listelor şi preţurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate şi a metodologiei de calcul al acestora. Practic, a fost modificată şi înlocuită Lista denumirilor comerciale şi a preţurilor de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor cuprinşi în cadrul programelor naţionale de sănătate, corespunzătoare denumirilor comune internaţionale (DCI) cuprinse în sublista C2 a anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, prevăzută în Anexa nr. 2. Această anexă se republică în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 233 bis, care se poate achiziţiona de la centrul pentru relaţii cu publicul al RA „Monitorul Oficial“ Bucureşti, şos. Panduri nr. 1.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe