Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Inteligenţa artificială – medicul viitorului?

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 2 noiembrie 2018
Cercetătorii de la Imperial College din Londra au creat un sistem de inteligenţă artificială care ar putea oferi noi beneficii în tratamentul pacienţilor cu sepsis. Sistemul funcţionează prin analiza atentă și detaliată a istoricului medical al pacienţilor spitalizaţi în unităţile de terapie intensivă. Algoritmul înregistrează schema terapeutică a fiecărui pacient și o corelează cu prognosticul. Ulterior este aleasă cea mai bună variantă pentru tratamentul individualizat. Concluziile studiului publicat recent în Nature Medicine sugerează că deciziile terapeutice ale sistemului de inteligenţă artificială sunt mai eficiente decât cele ale medicilor. Autorii precizează totuși că este nevoie de asocierea inteligenţei artificiale cu gândirea clinicianului pentru a obţine cele mai bune rezultate. Sepsisul reprezintă o disfuncţie organică ameninţătoare de viaţă, cauzată de un răspuns anormal al gazdei faţă de infecţie. Această patologie de temut conduce la un număr impresionant de decese anual (șase milioane de decese la nivel mondial), reprezentând una dintre principalele cauze de deces intraspitalicesc (un pacient din trei moare din cauza sepsisului în spital, potrivit Centers for Disease Control and Prevention). În cadrul studiului, cercetătorii au analizat dosarele medicale provenite de la 130 de unităţi de terapie intensivă, pe o perioadă de 15 ani, comparând rezultatele reale cu evoluţia pe care pacienţii ar fi putut să o aibă dacă ar fi fost implementate recomandările sistemului de inteligenţă artificială. Sistemul inovator, numit „AI Clinician”, urmează a fi testat în circumstanţe reale, în unităţile de terapie intensivă, pentru a putea fi evaluată eficacitatea acestuia în practica medicală.
Prof. dr. Anthony Gordon, unul dintre autorii principali ai studiului, precizează că sistemul de inteligenţă artificială a reușit să capete mai multă experienţă decât orice medic. Clinicianul „artificial” a analizat datele a 100.000 de pacienţi, alegând cele mai bune decizii practice care au fost luate în respectivele situaţii. Prin comparaţie, un specialist ATI (anestezie și terapie intensivă) ajunge să vadă aproximativ 15.000 de pacienţi până se retrage. Astfel, se poate spune că sistemul artificial are experienţa cumulată a cel puţin opt medici specialiști. 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.